Laserbehandling af øjensygdomme

AniCura Aarhus Dyrehospital har gennem de sidste år anvendt en diodelaser til behandling af en række alvorlige øjensygdomme. Diodelaseren give mulighed for behandlinger som tidligere ikke var mulige og vi kan nu hjælpe patienter med at bevare synet og øjet. Patienter som tidligere blev blinde eller mistede øjet.

Diodelaseren virker via infrarødt lys (810 nm) som når laserstrålen rammer pigmenteret væv i øjet, omdannes til energi hvorved vævet ”brændes” af laseren. Der dannes efterfølgende arvæv.

De sygdomme hvor diodelaseren har sin største anvendelse er grøn stær (glaucom), nethindeløsning, pigmenterede tumorer i øjet (også indvendige tumorer), iris cyster m.v.

Ved laserbehandling skal patienten normalt i en kortvarig fuld anæstesi, men indgrebet foregår ambulant og patienten kan sendes hjem samme dag. Der vil typisk være efterbehandling med øjendråber og evt tabletter afhængigt af diagnosen. Risikoen ved indgrebet er relativt lille; men der kommer en inflammation i øjet som kræver behandling, evt. med trykdæmpende og antiinflammatoriske midler.

 

Grøn stær (glaucom)

Ved trans-scleral laserbehandling (TSCP) ødelægges en del af det væskeproducerende væv i strålelegemet (corpus ciliare), således at det indvendige tryk i øjet falder. Metoden anbefales til:

 

Svulst i senehinde(sclera) eller regnbuehinde(iris)

Pigmenterede tumorer i iris eller sclera (benign melanom) kan nu operativt behandles med laser. Behandling af disse tumorer var tidligere umuligt eller meget vanskeligt, med stor komplikationsrisiko. Hos katte er melanomer ofte maligne og derfor vil laserterapi ikke altid være mulig.

 

Nethindeløsning

Ved delvis nethindeløsning kan man ved hjælp af indirekte laser behandling og specielle linser foretage en ”fastlodning” af linsen med laserstrålen. Tidligere var disse patienter meget vanskelige at behandle og det kan være umuligt at stoppe udviklingen af nethindeløsning ved medicinsk behandling alene. Vi har nu fået en enestående mulighed for at hjælpe disse patienter, som ellers ofte tidligere mistede synet. Ved total nethindeløsning er der ikke umiddelbart mulighed for behandling med diodelaser.

Diodelaser

 

Diodelaser