Hunde får synet igen på AniCura Aarhus Dyrehospital

Grå stær eller kataract er en alvorlig øjensygdom som kan give blindhed på grund af uklarhed i øjets linse. Heldigvis kan grå stær behandles, og succesraten er god!

Tænk at leve et liv som blind hund, for derefter at få synet igen. Det er hvad der hvert år sker for mange hunde, der bliver opereret for grå stær. Ikke alle hundeejere ved, at grå stær faktisk kan behandles og hunden kan få synet igen.

Hvorfor får hunde grå stær?

Årsagerne til grå stær kan være mange. Grå stær kan være arveligt, men hunden kan også få grå stær som følge af f.eks. sukkersyge, skader på øjet, nethindesygdom eller alvorlig betændelsesreaktion. Nogle hunderacer er mere arveligt disponerede for at få grå stær og typisk vil der være større sandsynlighed for at grå stær er arveligt, hvis sygdommen opstår før hunden er 6 år.
Diagnosen stilles efter en special øjenundersøgelse.

Hvad er symptomerne på grå stær?

Symptomerne på grå stær er uklarheder i linsen, der medfører nedsat syn eller blindhed. Symptomerne varierer fra små pletter eller streger i linsen til en helt uklar lines, hvor hundens øje ser gråt og "mælkeagtigt ud" og man ikke kan se igennem linsen. Hvis hele linsen er uklar har hunden markant nedsat syn eller er helt blind. Det er dog helt normalt at linsen hos ældre hunde bliver lidt grålig og uklar. Dette er ikke det samme som grå stær og kræver ikke behandling.

Hvordan behandles grå stær?

Der findes ingen medicinsk behandling, der kan forsinke eller hindre udviklingen af grå stær. Den eneste mulighed for at give en hund eller kat med grå stær synet tilbage, er ved operation. AniCura Aarhus Dyrehospital kan tilbyde operation for grå stær evt. med ilæggelse af en ny kunstig linse.

For hunde med en kraftig synsnedsættelse er operation en mulighed. Man vil som regel kun operere det ene øje. Ved operationen vil dyrlægen suge det uklare linsematriale ud, og man kan eventuelt indsætte en ny kunstig linse. Det er nødvendigt at opsøge en specialist for at få denne operation udført.

Hvordan foregår det, hvis min hund eller kat skal opereres for grå stær?


Normalt kan patienten se allerede i løbet af ganske få dage. Der regnes med 85-90% succesrate, dvs.cirka 85% af patienterne får syn på øjet og bevarer synet.

Her kan du se Anton, der får synet igen efter operation for grå stær.