Coronavirus hos kæledyr

Coronavirus hos kæledyr

Der er ikke evidens for at kæledyr i hjemmet kan smitte mennesker med sygdommen COVID-19. Dog kan alle flader, som en person smittet med COVID-19 kommer i kontakt med, potentielt overføre virus. Det kan også være flader som kæledyrs pels eller sekret fra næse og mund hos kæledyr.

En dansk hund, tilhørende en gård med minkfarm, er konstateret positiv for coronavirus.


LÆS HER HVAD DU SKAL GØRE, HVIS DIT DYR SKAL TIL DYRLÆGEN.

LÆS HER HVAD DU GØR, HVIS DU ER SMITTET MED COVID-19 OG HAR KÆLEDYR.

Coronavirus kan indeles i alfa- og betacoronavirus. Alfacoronavirus smitter typisk pattedyr mens betacoronavirus smitter fisk og fugle.

Coronavirus (alfacoronavirus) ses hos både hund og kat og er en relativt almindelig virus. Hos hund kan coronavirus give mave-tarm symptomer som diarré og hos kat kan coronavirus give mave-tarm symptomer og lede til kronisk bughindebetændelse eller FIP (Feline Infectious Perotinitis).

Det er højst usandsynligt at kæledyr kan smitte mennesker med sygdommen COVID-19.

Vi har samlet de hyppigste spørgsmål her:

Kan coronavirus (COVID-19) smitte mit kæledyr?

Noget tyder på, at SARS-CoV-2, som virus hedder, kan smitte kæledyr i enkelte tilfælde. Der er et enkelt dansk tilfælde (20/6 2020) hvor en hund er konstateret smittet.

Der er ingen indikationer på, at kæledyr er en kilde til at smitte mennesker med sygdommen COVID-19. 

Der er to tilfælde pt. i Hong Kong, hvor en hund er testet svagt positiv for sygdommen SARS-CoV2 og den anden hund er testet positiv for SARS-CoV2. Begge hundes ejere er syge med COVID-19. Hund nr. 1 er nu testet positiv via en serologisk prøve, hvilket betyder at den har dannet antistoffer mod SARS-CoV-2 i blodet. Derfor har hunden haft virus SARS-CoV-2.

Hund nr. 1 i Hong Kong, en pomeranier, har tidligere kun testet svagt posivit i prøver fra næse og mund, men prøver fra endetarm og afføring har været negative hele tiden. Hunden er efterfølgende testet positiv i serologiske prøver og har derfor dannet antistoffer med SARS-CoV-2. Hunden har på intet tidspunkt haft symptomer på COVID-19.

Hund nr. 2 i Hong Kong, en schæferhund på 2 år, bor med en person, der er syg med COVID-19. Hunden er testet positiv for SARS-CoV2 i svab fra næse og mund. Hunden bor til daglig sammen med en anden hund af blandede racer, og denne hund er testet negativ. Schæferhunden har ingen symptomer. 

En kat i Belgien er 26. marts testet postitiv for virus SARS-CoV-2 via afføringsprøve. Katten havde symptomer som vejtrækningsbesvær og diarré. 

5. april er en tiger i Bronx Zoo, New York, testet positiv for coronavirus og den har symptomer på sygdom med hoste og ubehag.

Læs mere om coronavirus og katte her.

En hund er testet positiv i North Carolina, maj 2020.

En hund er testet positiv i Nordjylland, Danmark, juni 2020.

Skal jeg være bekymret for om min hund eller kat får coronavirus?

Med over 8 millioner mennesker i verden, smittede med SARS-CoV-2, er der ganske få smittede hunde og katte. Der er derfor ingen grund til at være bekymret for, om din hund eller kat bliver smittet med coronavirus. Hvis din kat bliver smittet får eventuelt milde symptomer som snue og hoste og hvis din hund bliver smittet får den højst sandsynligt ingen symptomer. 

SARS-CoV-2 kan give sygdommen COVID-19 og symptomer på sygdommen er typisk hoste, feber og luftvejsinfektion. Hos hunde og katte er der mange forskellige årsager til luftvejsinfektioner, og det er relativt almindeligt at hunde og katte får infektioner som giver hoste, snue og generelt ubehag. Derfor er der ingen grund til at blive bekymret hvis dit kæledyr får en let hoste. Hoster din hund eller kat voldsomt eller fortsætter den i mere end et par dage, så kontakt altid din dyrlæge.

Kan min hund eller kat smitte mig med coronavirus (COVID-19) 

Nej, det er der ingen indikationer på. Vi har på nuværende tidspunkt begrænset viden om coronavirus. Lige nu er der ingen indikationer på, at kæledyr kan blive syge som følge af smitten eller være smittebærere. Der er kun ét eksempel på fund af coronavirus hos en hund, der er testet svagt positiv i Hong Kong.

Da vi har begrænset viden om coronavirus SARS-CoV-2 bør smittede dog altid være opmærksomme på at reducere risikoen for smittespredning. Virus kan overleve i 48 timer udenfor menneskekroppen og kan derfor blive spredt via partikler på overflader eller evt. kæledyr.

Skal jeg undgå kontakt med kæledyr, hvis jeg er smittet med COVID-19?

Ja. Skulle du blive smittet, så er det en god idé at undgå nærkontakt med kæledyr. Virus kan leve i 48 timer udenfor menneskekroppen, så selvom din hund eller kat ikke bliver smittet, så kan den bære viruspartikler. Er du smittet med COVID-19 anbefales det derfor:

Selvom man formoder at COVID-19 stammer fra vilde på et marked, er der ingen indikationer på at virus kan smitte kæledyr. 

Skal jeg undgå at lade min hund hilse på andre hunde?

Der er intet, der indikerer at hunde kan bære virus og du kan trygt lade din hund hilse på andre hunde, hvis du ikke er smittet med coronavirus COVID-19 eller i karantæne. Der findes en række smitsomme sygdomme, som let smitter fra hund til hund, herunder blandt andet parvovirus og kennelhoste. Disse sygdomme kan du vaccinere din hund imod.

Er du smittet med coronavirus, bør du undgå, at din hund kommer i kontakt med andre mennesker og hunde.

Kan jeg lufte min hund, hvis jeg er i karantæne eller smittet med coronavirus?

Kæledyr bør, hvis det er muligt, kun luftes i egen lukkede have, som ikke bør benyttes af andre. Hvis der ikke er adgang til egen lukkede have, kan hunde undtagelsesvist luftes i snor af en hundelufter. Din hund bør ikke have kontakt til andre dyr eller mennesker under luftningen og vær omhyggelig med at opsamle efterladenskaber. Når du overdrager din hund til hundelufter, er det vigtigt at du overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Kan jeg godt lade min kat gå ud, hvis den er udekat?

Ja, du kan trygt lade din kat være ude. Der er indikationer på at smitten kan overføres til din kat fra en anden kat, men ingen evidens for at katte kan smitte mennesker. Er du smittet med coronavirus eller i karantæne bør du ikke røre ved din udekat, men udelukkende sørge for at den får mad og vand. Som tidligere nævnt, kan coronavirus sidde på dyret. 

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå smitte fra kæledyr?

"Uanset situationen, så er det altid en god idé at have en god håndhygiejne omkring kæledyr. Undgå at lade dit kæledyr slikke dig i ansigtet og vask hænder regelmæssigt med sæbe," forklarer dyrlæge Frederik Meyland-Smith. 

Hunde og katte kan bære mange bakterier, så selvom der ikke er indikationer på, at kæledyr kan bære COVID-19, så er god håndhygiejne altid en god idé. Undlad at røre ved fremmede dyr. 

Vi holder løbende artiklen opdateret med ny information. Du kan altid kontakte dit nærmeste dyrehospital.

For yderligere information kontant kommunikationsansvarlig Siri Renée på tlf 2089 8211 eller siri.renee@anicura.dk

Kilder:
Sundhedsstyrelsen
Fødevarestyrelsen
WSAVA - Global Veterinary Community