Coronavirus hos kæledyr

Coronavirus hos kæledyr - opdateret 29/3

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret spredningen af en ny coronavirus for international sundhedskrise. Virussen er en ny type af coronavirus kaldet COVID-19. Den stammer fra millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen.

Det er højst usandsynligt at kæledyr kan smitte mennesker med sygdommen COVID-19.

Opdateret 29. marts 2020. Endnu en hund er testet positiv for COVID-19. En kat i Belgien er testet positiv via afføringsprøve. Læs mere i artiklen herunder.

LÆS HER HVAD DU SKAL GØRE, HVIS DIT DYR SKAL TIL DYRLÆGEN.

LÆS HER HVAD DU GØR, HVIS DU ER SMITTET MED COVID-19 OG HAR KÆLEDYR.

I februar blev den nye coronavirus konstateret i Danmark. Coronavirus kan indeles i alfa- og betacoronavirus. Alfacoronavirus smitter typisk pattedyr mens betacoronavirus smitter fisk og fugle.

Coronavirus (alfacoronavirus) ses hos både hund og kat og er en relativt almindelig virus. Hos hund kan coronavirus give mave-tarm symptomer som diarré og hos kat kan coronavirus give mave-tarm symptomer og lede til kronisk bughindebetændelse eller FIP (Feline Infectious Perotinitis).

Det er højst usandsynligt at kæledyr kan smitte mennesker med sygdommen COVID-19.

Vi har samlet de hyppigste spørgsmål her:

Kan coronavirus (COVID-19) smitte mit kæledyr?

Det ved vi for nuværende ikke. Der er indikationer på at virus SARS-CoV-2 i særlige tilfælde kan smitte dit kæledyr, men dette er endnu usikkert. Der er heller ingen indikationer på, at kæledyr er en kilde til at smitte mennesker med sygdommen COVID-19. 

Der er to tilfælde pt. i Hong Kong, hvor en hund er testet svagt positiv for sygdommen SARS-CoV2 og den anden hund er testet positiv for SARS-CoV2. Begge hundes ejere er syge med COVID-19. Hund nr. 1 er nu testet positiv via en serologisk prøve, hvilket betyder at den har dannet antistoffer mod SARS-CoV-2 i blodet. Derfor har hunden haft virus SARS-CoV-2.

Hund nr. 1 i Hong Kong, en pomeranier, har tidligere kun testet svagt posivit i prøver fra næse og mund, men prøver fra endetarm og afføring har været negative hele tiden. Hunden er efterfølgende testet positiv i serologiske prøver og har derfor dannet antistoffer med SARS-CoV-2. Den kan derfor betegnes som smittet med virus SARS-CoV-2, men hunden har på intet tidspunkt haft symptomer på COVID-19.

Hund nr. 2 i Hong Kong, en schæferhund på 2 år, bor med en person, der er syg med COVID-19. Hunden er testet positiv for SARS-CoV2 i svab fra næse og mund. Hunden bor til daglig sammen med en anden hund af blandede racer, og denne hund er testet negativ. Schæferhunden har ingen symptomer. 

26. marts har en talsperson fra Agriculture, Fisheries and Conservation Department i Hong Kong udtalt, at den serologiske prøve fra hund nr. 1 er positiv. Det betyder, at hunden har dannet antistoffer i blodet og dermed at den har haft sygdommen COVID-19. Dette bekræftes af forskere fra Jockey Club College of Veterinary Medicine og Life Sciences of City University i Hong Kong. Det skal dog understreges, at der er testet mange kæledyr for virus, herunder en del i den tyske delstat bayern, og der er IKKE fundet positive kæledyr, udover den ene hund fra Hong Kong. Det er derfor højst usandsynligt at dit kæledyr kan blive smittet med SARS-CoV-2.

En kat i Belgien er 26. marts testet postitiv for virus SARS-CoV-2 via afføringsprøve. Katten er endnu ikke testet positiv via serologisk prøve, så det er fortsat usikkert om den reelt bærer virus.

Kan min hund eller kat smitte mig med coronavirus (COVID-19)

Nej, det er der ingen indikationer på. Vi har på nuværende tidspunkt begrænset viden om coronavirus. Lige nu er der ingen indikationer på, at kæledyr kan blive syge som følge af smitten eller være smittebærere. Der er kun ét eksempel på fund af coronavirus hos en hund, der er testet svagt positiv i Hong Kong.

Da vi har begrænset viden om coronavirus SARS-CoV-2 bør smittede dog altid være opmærksomme på at reducere risikoen for smittespredning. Virus kan overleve i 48 timer udenfor menneskekroppen og kan derfor blive spredt via partikler på overflader eller evt. kæledyr.

Skal jeg undgå kontakt med kæledyr, hvis jeg er smittet med COVID-19?

Ja. Skulle du blive smittet, så er det en god idé at undgå nærkontakt med kæledyr. Virus kan leve i 48 timer udenfor menneskekroppen, så selvom din hund eller kat ikke bliver smittet, så kan den bære viruspartikler. Er du smittet med COVID-19 anbefales det derfor:

Selvom man formoder at COVID-19 stammer fra vilde på et marked, er der ingen indikationer på at virus kan smitte kæledyr. 

Skal jeg undgå at lade min hund hilse på andre hunde?

Der er intet, der indikerer at hunde kan bære virus og du kan trygt lade din hund hilse på andre hunde, hvis du ikke er smittet med coronavirus COVID-19 eller i karantæne. Der findes en række smitsomme sygdomme, som let smitter fra hund til hund, herunder blandt andet parvovirus og kennelhoste. Disse sygdomme kan du vaccinere din hund imod.

Er du smittet med coronavirus, bør du undgå, at din hund kommer i kontakt med andre mennesker og hunde.

Kan jeg lufte min hund, hvis jeg er i karantæne eller smittet med coronavirus?

Kæledyr bør, hvis det er muligt, kun luftes i egen lukkede have, som ikke bør benyttes af andre. Hvis der ikke er adgang til egen lukkede have, kan hunde undtagelsesvist luftes i snor af en hundelufter. Din hund bør ikke have kontakt til andre dyr eller mennesker under luftningen og vær omhyggelig med at opsamle efterladenskaber. Når du overdrager din hund til hundelufter, er det vigtigt at du overholder sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Kan jeg godt lade min kat gå ud, hvis den er udekat?

Ja, du kan trygt lade din kat være ude. Der er ingen indikationer på at smitten kan overføres til din kat, eller at din kat kan bringe smitte til dig. Er du smittet med coronavirus eller i karantæne bør du ikke røre ved din udekat, men udelukkende sørge for at den får mad og vand. Som tidligere nævnt, kan coronavirus sidde på dyret. 

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå smitte fra kæledyr?

"Uanset situationen, så er det altid en god idé at have en god håndhygiejne omkring kæledyr. Undgå at lade dit kæledyr slikke dig i ansigtet og vask hænder regelmæssigt med sæbe," forklarer dyrlæge Frederik Meyland-Smith. 

Hunde og katte kan bære mange bakterier, så selvom der ikke er indikationer på, at kæledyr kan bære COVID-19, så er god håndhygiejne altid en god idé. Undlad at røre ved fremmede dyr. 

Vi holder løbende artiklen opdateret med ny information. Du kan altid kontakte dit nærmeste dyrehospital.

For yderligere information kontant kommunikationsansvarlig Siri Renée på tlf 2089 8211 eller siri.renee@anicura.dk

Kilder:
Sundhedsstyrelsen
Fødevarestyrelsen
WSAVA - Global Veterinary Community