Ultralydsundersøgelse af hund og kat

Ultralyd er en højfrekvent lyd, der genereres og modtages af en såkaldt transducer (sender/modtagerenhed). Lydbølgerne, der udsendes, reflekteres forskelligt af kroppens forskellige væv, og tidsforskellen mellem sending og modtagelse måles ligeledes. Resultaterne bearbejdes af en computer, hvorefter de vises på en tv-skærm.

Køge (tidligere Ølby)

Ølbycenter 12 4600 Køge
Rutevejledning + 45 70 25 02 02

Ultralyd kan bruges til at undersøge de fleste af kroppens organer, og er en vigtig del af det diagnostiske arbejde. Ultralydsbølger bremses af luft, og teknikken kan derfor ofte ikke bruges til at undersøge lunger.  Ultralyd fungerer heller ikke så godt til knogle-undersøgelser. Ultralyd bruges som supplement til røntgen-, CT- og MR-undersøgelser. 

De mest almindelige ultralydsundersøgelser er bughule-ultralydsundersøgelse og ekkokardiografi (ultralyd af hjertet). Ved en bughule-ultralydsundersøgelse skannes samtlige bughuleorganer, inklusiv kar og lymfeknuder. Det er herved muligt, at se og bedømme forandringer i for eksempel lever, nyrer og livmoder. Ved en ekkokardiografi undersøges hjertet, hjertesækken, og karrene til og fra hjertet.

Forberedelse inden ultralyd

Det kan være en god idé, at lade være med at give hunden eller katten mad et par timer inden undersøgelsen. Ved ultralydsundersøgelse af urinblæren, skal denne være fyldt.

Sådan foregår en ultralydsundersøgelse

Ved en bughuleundersøgelse ligger hunden eller katten som regel på siden eller på ryggen. I de fleste tilfælde bliver pelsen på bugen barberet af. Ved skanning af hjertet ligger dyret normalt på siden, tit med et EKG tilkoblet. Hunde og katte, der får lavet en hjerte-ultralydsundersøgelse behøver sjældent at blive barberet.

Som regel bruges der sprit og gelé til at give en god kontakt mellem ultralydsproben og huden. Det anbefales, at hudområdet tørres af med vat eller lignende efter skanningen, da barberingen og geléen kan give hudirritation. De fleste ultralydsundersøgelser kan gennemføres uden beroligelse (sedation). 

Drægtighedsskanning

Drægtighed kan verificeres ved hjælp af ultralyd omkring 24 dage efter parring. Pålideligheden af en positiv drægtighedsdiagnose er meget høj.

Arvelige sygdomme

Ultralyd kan også bruges til at påvise eller udelukke arvelige sygdomme ved såkaldte ”screening-programmer”.

Risici ved ultralyd

Der er ingen kendte risici forbundet med ultralydsundersøgelser.

Køge (tidligere Ølby)

Ølbycenter 12 4600 Køge
Rutevejledning + 45 70 25 02 02