Smertelindring hos hund og kat

Smerte er vigtigt at behandle, og så vidt muligt skal man forebygge, for at dyret kan opnå så godt velbefindende som muligt.

Køge (tidligere Ølby)

Ølbycenter 12 4600 Køge
Rutevejledning + 45 70 25 02 02

Smertelindring er vigtig for at normale kropsfunktioner, såsom søvn, hvile, drikke og spisning skal fungere normalt. En god smertelindring medfører, at patienten bliver hurtigere rask og sårhelingen fremskyndes.

Før operationen

Smertelindring gives som regel før det operative indgreb. Anledningen til dette er, at dyret får en mindre efterfølgende smerteoplevelse, hvis smertelindringen sker inden smerten opstår. Som regel gives smertelindring i forbindelse med beroligende middel, som katten eller hunden får, inden de bedøves.

Anvendt lægemiddel

Opioider

Opioider er narkotikaklassificeret lægemiddel og anvendes ofte som smertelindring til dyr. Opioider er et potent smertestillende middel og anvendes derfor ofte ved knoglekirurgi og andre store, smertefulde indgreb. Dyret bliver ofte lidt træt og døsig af opioider og kan få store pupiller. En del dyr, først og fremmest hunde, kan blive lidt urolige og konfuse af lægemidlet, hvilket kan være svært at skille fra en smerteoplevelse. En del hunde og katte kan også få det lidt dårligt og ikke ville spise.

Antiinflammatorisk lægemiddel

Disse lægemidler giver smertelindring ved bland andet at mindske hævelse og dæmpe inflammationen i dyrets væv. Bivirkninger af disse præparater kan være irritation af mavetarmkanalen, såsom opkast og diarre. Lægemidlet gives enten som injektion, i flydende form eller tabletter via munden.

Det er altid vigtig at oplyse dyrlægen om, hvilken medicin dyret ellers får. En del lægemidler passer ikke sammen og kan give bivirkninger, hvis de kombineres.

Husk desuden

Hvis du som dyreejer får tabletter med hjem til smertelindring af katten eller hunden, er det vigtigt at disse forvares utilgængeligt for børn og andre dyr.

Advarsel

Giv kun det smertestillende lægemiddel som ordineres af dyrlægen til dit dyr og i den rette dosis. At give lægemidler på eget initiativ, uden at have rådført sig med dyrlægen, kan lede til maskering af alvorlig sygdom, forgiftning eller svære bivirkninger.

Lægemidlerne beregnet til mennesker, såsom Ipren og panodil m.fl. skal ikke gives til dyr, da det kan forårsage svære forgiftninger!

Køge (tidligere Ølby)

Ølbycenter 12 4600 Køge
Rutevejledning + 45 70 25 02 02