Tandsygdomme er et almindeligt problem hos både hunde og katte. Ca. 80 % af voksne dyr har en form for tandproblem, men det kan være svært at opdage, om hunden eller katten lider af tandsmerter. Den bedste måde at holde en god tandstatus for sin hund eller kat er gennem daglig tandbørstning.

København

Poppelstykket 11 2450 København SV
Rutevejledning +45 3617 5711

Præcis som hos menneske,r dannes hos hunde og katte bakteriebelægninger som kan forårsage inflammation i tandkødet. Denne næsten usynlige belægning udvikles seneres til tandsten. Inflammationen i tandkødet i kombination med belægning og tandsten, leder på sigt til blottede tandhalse og problemer med løse tænder, kaldet paradentose.

Symptomer på paradentose

Hos katte forekommer desuden en anden sygdom, som hedder tandresorption (TR eller FORL). Dette er en tandhalsdefekt, hvor dele af tanden nedbrydes indefra. TR forekommer også hos hunde, men er mere usædvanligt.

Forebyggelse

Ved dagligt at børste belægningen af tænderne, kan sygdomme i tænder og tandkød forhindres. Kødben er en hjælp men er på lang sigt ikke lige så godt som tandbørstning. Det er vigtigt at hvalpen eller killingen allerede som ung bliver introduceret til tandbørstning, så det bliver en naturlig del af den daglige rutine for og din hund eller kat. Introducer tandbørstningen gradvist med bare nogle sekunders børstning de første gange, og siden med øget varighed. Der findes særlig dyretandpasta, men den vigtigste del af rengøringen er den mekaniske del, dvs. bevægelsen med tandbørsten. Man bør ikke anvende tandpasta beregnet til mennesker, da den type ikke indeholder flour, som hunde og katte ikke tåler.

Tandkonsultation

Du kan booke tid hos os for en første vurdering af tænderne og derefter booke en tid for tandrens, hvis det behøves. For en fuldstændig bedømmelse af tænderne behøves desuden røntgen af tandrødderne, så man med sikkerhed kan sige, at der ikke findes nogen problemer med hundens eller kattens tænder. Før tandbehandlingen undersøges hunden eller katten af dyrlægen, som lytter til hjertet og bedømmer om der foreligger nogen øget narkoserisiko. Derudover kan det være nødvendigt at analysere en blodprøve for at dyrlægen kan afgøre risikoen før narkose.

Tandbehandling

Alle tandopgaver udføres under gasnarkose for at mindske risikoen for, at hunden eller katten skal indånde bakteriefyldte partikler, som frigøres under tandstensfjernelsen, da dette kan lede til lungeinflammation. Behandlingens omfang afgøres af graden af paradentose eller tandresorption hos patienten. Tidlige stadier af paradentose behandles med fjernelse af tandsten og polering af tænderne under narkose, kombineret med forebyggende pleje i hjemmet. Ved senere stadier kræver denne behandling ofte kombination med kirurgiske fjernelse af tænder og anden tandkødskirurgi.

Ved tandbehandlingen foretages en undersøgelse af tænder og tandkød, og man måler eventuelle tandkødslommer og tager røntgen af tandrødderne. Tandsten fjernes med et ultralydsinstrument med en rund metalspids, som vibrerer mod tandstenens ydre. Ældre tænder kan have misfarvninger som ikke går væk. Efter fjernelsen af tandsten bliver tænderne poleret, hvilket gør, at emaljen bliver glattere og dannelsen af ny belægning udskydes.

Selv om det kan være let at fjerne milde forekomster af tandsten ved at skrabe tænderne på en vågen hund eller kat er denne metode mindre god, da man på denne vis ikke fjerne den plak og tandsten som findes under tandkødskanten. Skrabning indebærer desuden risiko for emaljeskader.

Efterpleje 

Efter tandbehandlingen kan hunden eller katten være øm i munden og skal derfor fodres med blød mad i nogle dage. Ofte ordineres også smertestillende lægemiddel.

København

Poppelstykket 11 2450 København SV
Rutevejledning +45 3617 5711