Vi er en kattevenlig klinik

Der holdes efterhånden flere katte end hunde som kæledyr i Danmark. Det betyder dog ikke at der kommer flere katte end hunde til dyrlægen. Dette er ikke fordi katten er sundere end hunden, men måske fordi det kan være en udfordring at tage katten til dyrlægen.

Mange katte bliver så stressede af transport og besøg ved dyrlægen, at ejer vælger kun at tage af sted, hvis katten er alvorligt syg. Dette kan betyde, at katten ikke får den nødvendige forebyggende pleje, eller at sygdomme bliver opdagede så sent, at katten ikke kan hjælpes.

Heldigvis er flere dyrehospitaler begyndt at tænke over, hvad der kan gøres, for at gøre dyrlægebesøget nemmere for katten og ejer. Der er en international katte organisation, International Cat Care, der har iværksat et program, Cat Friendly Clinic, hvor dyreklinikker og hospitaler kan godkendes som kattevenlig. Godkendelsen kan være bronze, sølv eller guld, alt efter hvilke faciliteter stedet har. AniCura Københavns Dyrehospital er godkendt kattevenlig klinik med guld.

Hvad kan stresse en kat ved dyrlæge besøg?

Katten er skabt til at overleve for sig selv, ved at gå på jagt og passe sit territorium.

  • Katten overlever ved at have kontrol over enhver situation
  • Katten vil altid vælge at flygte fra en trussel, hvis den kan
  • Katten er territorial og kender sit bl. a. territorium, ved de duftmarkeringer den afsætter
  • Katten vil forsøge at gemme sig og komme op i højden, for at føle sig tryg
  • Katten er sensitiv overfor fremmede dufte og lyde
  • Katten bryder sig ikke altid om at blive håndteret
  • Katten har måske tidligere haft dårlige oplevelser hos dyrlægen

Når katten skal til dyrlæge, bliver den fjernet fra sit territorium og sine velkendte duftmarkeringer. På dyreklinikken er der mange mærkelige lyde og dufte og l kontrol over situationen bliver taget fra katten, og den kan ikke flygte.

Hvordan kan man hjælpe katten hjemmefra?

Man kan starte med at vænne katten til at blive ”pillet” ved. Man kan se den i ørene, røre ved dens poter, løfte halen og kigge den bagi. Katten skal have en godbid for at acceptere denne håndtering. På denne mÅde kan man efterligne en undersøgelse hos dyrlægen.

Man kan også vænne katten til transportkassen, og have transportkassen stående fremme altid, så katten kan bruge den som hule/sovested. På den måde bliver katten ikke helt så stresset ved selve transporten og den har en del af sit trygge territorium med til dyrlægen.

Der findes kosttilskud som kan nedsætte stress hos katte, de kan med fordel gives før et dyrlægebesøg. Der findes også en spray (Feliway), som øger kattens tryghed, og som kan sprayes i transportkassen før katten skal ud at køre.

 

Hvad kan gøres på klinikken?

I venteværelset

Det kan stresse katte at skulle være tæt på hunde i venteværelset. Selvom katten er vandt til hunde hjemme, vil hundene på dyreklinikken, være nogle den ikke kender, og katten sidder jo fanget i transportkassen og kan ikke komme væk fra de fremmede hunde.

På AniCura Københavns Dyrehospital har vi et katte venteværelse, hvor man kan sidde i fred og ro for hundene.

Katte kan godt lide at være oppe i højden, der føler de sig sikre og kan overskue omverdenen. I vores venteværelse er der hylder til at stille kattens transportkasse på. Lad aldrig kassen stå på gulvet.

Når du venter med din kat i venteværelset, vil vi hænge et lille skilt på transportkassen, hvor vi har sprøjtet noget Feliway på. Dette er en duft, som kan være med til at øge kattens tryghed.

Det er en god idé at have et tæppe med hjemmefra, til at lægge over transportkassen. Det gør kassen mere som en hule.

I konsultationen

På AniCura Københavns Dyrehospital har vi et konsultations rum kun til katte. Derved forsøger vi at mindske kattens stress ved duften af hunde, men katte kan jo også blive stressede ved duften af andre katte.

I konsultationen er det en god idé at tage toppen af transportkassen, og lade katten vælge om den vil blive i kassen, eller gå rundt og undersøge rummet. På denne måde får katten en følelse af kontrol, og vil føle sig mindre stresset. I vores katte-konsultations rum er der bordplader og vindueskarme som katten kan springe op på. Dyrlægen kan foretage meget af undersøgelsen af katten, der hvor katten vælger at være.

Man kan evt. tage nogle godbidder med hjemmefra, så katten kan blive belønnet imens den bliver undersøgt.

Hvis du har en kat, der gerne vil gemme sig, kan du lægget tæppet fra transportkassen over katten, eller lade katten gemme sit hoved i din hånd. Det vil hjælpe til at gøre katten mere tryg.

I indlæggelsesrummet

Nogle gange skal katten indlægges, enten til operation, eller fordi den er så syg den skal være indlagt. Katten vil selvfølgelig helst være hjemme, men man kan forsøge at gøre det så lidt stressende som muligt for katten at være indlagt.

Katten skal være indlagt i et rum, hvor der er fred og ro. På Anicura Københavns Dyrehospital har vi et indlæggelsesrum kun til katte.

Her hænger en duftdispenser med den trygheds skabende duft (Feliway).

I det bur katten skal være i, er der noget katten kan gemme sig i, og hylder den kan sætte sig op på.

Vi kan også hænge et gardin op foran buret, dette gør buret til en hule, og kan skabe ekstra tryghed for katten, hvis den har brug for det.

Hvorfor arbejde kattevenligt?

På Anicura Københavns Dyrehospital har vi et ønske om at hjælpe og forstå katten. Veterinærsygeplejerske Karina Dillon har en ekstra interesse i katte og har stor viden om katte, så du som ejer altid kan spørge til råds om sygdom eller adfærd.

Katte vil nok aldrig elske at komme til dyrlægen, men forhåbentligt kan denne artikel hjælpe til at gøre det til en mindre traumatisk oplevelse for dig og din kat, og derved får din kat den bedste behandling i tide.

Flere nyheder

Luk

Fejl

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.