Vaccination af kanin

Har du vaccineret din kanin i år? Sygdomme som kaninpest (myxomatose) og VHD (kaningulsot) kan alene forebygges gennem vacciner og god hygiejne. Hvis kaninen først rammes af disse sygedomme, vil den ikke kunne helbredes. Begge sygdomme er yderst smitsomme, og dødeligheden er over 90 %.

Myxomatose og VHD skyldes begge vira, som kan overføres direkte via kontakt med en inficeret kanin, men også indirekte via blodsugende insekter, udstyr eller foder. Smitten spredes stærkt og sidste udbrud var så sent som i 2015. Det anbefales derfor, at både inde- og ude-kaniner vaccineres. Det er heldigvis muligt at beskytte sin kanin mod både kaninpest og VHD med samme vaccination, som nedsætter dødeligheden og symptomerne ved infektion. Vaccinens immunitet varer i et år, hvorefter kaninen skal vaccineres under huden igen. Kaniner kan vaccineres fra 5 ugers alderen.

Myxomatose (kaninpest)

Kaninpest er en virus, der forårsager, at kaninen får væskeansamlinger og hævelser i slimhinder, svælg og luftveje. Kaninen får derved komplikationer med vejrtrækning og fordøjelse. Den vil højst sandsynligt afgå ved døden inden for 14 dage. Specifikke sygdomstegn er hævelser i især ansigtet, hængende øjne og små knuder på hoved og forlemmer.

VHD (kaningulsot)

VHD stammer fra calicivirussen, som opstår hos kaninbestande. Hos kaniner, der rammes af VHD, når man ofte ikke at se symptomer, da døden indtræffer pludseligt uden varsel. Kaninen går i koma og dør af indre blødninger. I nogle tilfælde kan der dog optræde uspecifikke sygdomstegn som feber, nedsat appetit og hurtig vejrtrækning.

Sjældne gange har kaniner med VHD formået at overleve sygdommen i rask tilstand. I så fald vil den inficerede kanin endnu kunne overføre smitten i omkring 1,5 måned.

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.