Forebyg tandlidelser hos kanin og gnaver

Hos kaniner og gnavere vokser tænderne kontinuerligt gennem hele livet. Det er derfor vigtigt, at tænderne er korrekt placeret i forhold til hinanden for at opnå optimal slibning og bid. Hvis tænderne ikke slides godt nok, kan tandproblemer hurtigt opstå. For eksempel kan dyret få tandrodsbetændelse eller tænderne kan vokse ned i kæben eller kinderne og forårsage sårdannelse og smerte.

Tandlidelser, der ikke behandles, kan give anledning til fordøjelsesproblemer, eftersom dyret ikke er i stand til at optage føden på normal vis, hvorfor vægttab ofte ses som et symptom. Andre sygdomstegn kan være bylddannelse eller sår i munden, afkræftethed grundet nedsat fødeindtag eller våd pels under hagen, da dyret vil savle i forbindelse med fødeindtagelse grundet besværligheder med at tygge og synke maden.  

Kaniner og gnavere er byttedyr, hvorfor de typisk skjuler, at de har ondt. Derfor opdages problemet desværre ofte først, når tilstanden er forværret. Forebyggelse er derfor det vigtigste redskab til at undgå tandproblemer.

Det bedste du som dyreejer kan gøre for at forebygge tandlidelser hos din kanin eller gnaver er at sørge for korrekt fodring. Slibning af tænderne er nemlig afhængig af, at dyret fodres korrekt.
Hø og grøntsager, som selleri og kål, kræver, at dyret bruger tænderne, hvilket bidrager til, at de slides optimalt.

Tandproblemer kan naturligvis også være medfødte eller forekomme som følge af stød mod tænderne, der har givet en løs eller knækket tand.
Uanset årsagen skal dyrets bid genoprettes for at undgå en forværring af tilstanden.  Behandlingens omfang afhænger af om tandfejlen findes i for- eller kindtænder. Det er ofte mere omfattende at behandle kindtænderne, da det typisk kræver bedøvelse af dyret ved hvert besøg.
Ved svære tilfælde, hvor dyrlægen vurderer, at tilstanden er for alvorlig til at kunne helbredes, må man lade dyret sove ind.

Husk at vi i marts måned 2016 tilbyder gratis tandtjek af dit kæledyr. 

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.