Forebyg tandlidelser hos hund og kat

For både hunde og kattes vedkommende er det vigtigt, at man som dyreejer sørger for at pleje dyrets tænder for at forebygge tandlidelser som tandrodsbetændelse, tandsten, paradontose (tandløsning) eller caries (huller i tænderne).

Det mest effektive middel til at forebygge tandproblemer hos vores firbenede venner er daglig tandbørstning. Tandbørstningen forebygger caries og fjerner bakteriebelægningen på tænderne (plak), som hovedsageligt stammer fra madrester i munden. Hvis bakteriebelægningen får lov til at vokse uhæmmet, vil den i forbindelse med spyt forkalkes og danne tandsten. Ubehandlet tandsten kan senere udvikle sig til tandkødsbetændelse, som i værste fald resulterer i tandløsning. Paradontose (tandløsning) er en smertefuld sygdom, og hvis tilstanden forbliver ubehandlet i længere tid, vil de påvirkede tænder ikke kunne reddes.

Til tandbørstningen anbefales en specielt tilpasset tandbørste til hund eller kat, og tandpastaen bør også være beregnet til dyr. 

Alle tænderne skal børstes, men især tandbørstning af de bagerste tyggeflader og ydersiden af kindtænderne er vigtig, da disse områder er specielt udsat. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal børste dyrets tænder, kan du få en dyrlæge til at give dig instruktioner om børsteteknikker.
Tandbørstningen kan suppleres med en klorhexidin-mundskyllevæske, som fugter tænderne efter de er blevet børstet. Dette fjerner samtidig dårlig ånde hos dyret.

Ud over tandbørstning anbefales det, at man tjekker sin hund eller kats mund, og får dyret tilset af en dyrlæge regelmæssigt. Når tandbørstningen er tilvænnet, bidrager det også til, at dyret i højere grad er villig til at lade sin mund undersøge.

Der fås også specialfoder til både hunde og katte, der virker forebyggende mod udviklingen af tandsten. Dog er tandbørstningen det mest essentielle værktøj til at opretholde en god mundhygiejne og sunde tænder, så tandlidelser forebygges. 

Husk at vi i marts måned 2016 tilbyder gratis tandtjek af dit kæledyr.

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.