Case: Tandudtrækning og tandrens på hund

Dyrehospitalet fik besøg af Tips – en kær lille sortbrun toy terrier. Årsagen til besøget var, at Tips skulle have renset tænder og have trukket to tilbageholdte mælketænder ud, som han endnu ikke havde tabt.

Mælketænder kan være svære at fjerne, da de er meget skrøbelige og let kan knække. Desuden sidder de ofte tæt op ad en anden tand, hvilket gør det vanskeligt at operere uden at gøre skade på nabotænderne. To tætsiddende tænder er samtidig mere disponerede over for tandkødsbetændelse og paradontose, da det er svære at komme til med en tandbørste.

Tips' behandling trin for trin:

 • Tips blev først bedøvet og lagt til at sove. Han blev pakket ind i en masse bløde tæpper for at holde varmen under indgrebet.

  Dyrehospitalets dygtige tanddyrlæge, Jacob Meyer, stod for behandlingen af Tips. Jacob undersøgte Tips’ mund og kiggede blandt andet efter tandsten og manglende tænder. Resultatet var fire manglende tænder.


På billedet nedenfor ses mælketanden i højre side, som Tips’ skulle have fjernet. Den brungule belægning på nabotanden er tandsten.

 

 • Jacob gjorde brug af et ultralydsinstrument, der ved hjælp af små vibrationer fik fjernet plak og tandsten på tænderne. Til tandsten under tandkødet blev en curette anvendt.

 • Efter tandrensen tog Jacob røntgenbilleder af mælketænderne, der skulle fjernes, samt de fire steder, hvor Tips’ manglede tænder.

  Hunde kan mangle tænder i munden af tre årsager:
 1. Tanden er aldrig blevet dannet
 2. Tanden er ikke kommet frem, men sidder i kæben, hvilket giver risiko for tandcyste, som kan ødelægge kæbeknoglen og nabotænderne.
 3. Tanden kan være fraktureret og der kan ligge rester af roden tilbage i kæben. Rodrester kan være smertefulde og kan medføre reaktion i form af tandbyld i kæbeknoglen.

 • Heldigvis viste røntgenbillederne, at Tips’ manglende tænder aldrig var blevet dannet. Der var derfor ingen grund til bekymring, og Jacob kunne gå i gang med tandudtrækningen.
  Tips’ blev lokalbedøvet forud for indgrebet for at undgå at anvende for meget anæstesi. 

 

 • Jacob anvendte herefter en luksator – et instrument der løsner tanden ved at skære de ligamenter over, der holder tanden fast. Til sidst blev selve tanden og tandroden trukket ud ved hjælp af en tang. Der blev igen taget et røntgenbillede for at sikre at alt var fjernet. Tandkødet blev herefter syet pænt sammen igen.


Nu er mælketanden væk!

 

 • Afslutningsvis fik Tips’ poleret sine tænder med en speciel tandpasta, så hans tænder blev hvide og flotte.

Resultatet af tandudtrækning (før- og efter røntgenbillede)

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.