Dygtig dyrlæge søges

Vi søger lige nu flere dyrlæger til vores stab Ansøg her

Borreliose - en flåtbåren sygdom

Borreliose er en bakteriel infektion, som kan overføres til hunde og katte via skovflåten. Det antages at mere end halvdelen af flåterne i Norden er inficerede med borrelia-bakterien. Bakterien overføres fra den inficerede flåt til vores firbenede venner via flåtens spyt i forbindelse med, at den suger blod fra dyret.

Hunde eller katte, der smittes med borreliose, kan få alvorlige symptomer. Ved akut sygdom kan dyret føle træthed, nedsat appetit, få feber og blive ramt af halthed eller betændelse i leddene. Det er dog forskelligt hvordan det enkelte individ reagerer i tilfælde af smitte, og nogle dyr viser slet ikke tegn på symptomer.

I svære tilfælde, hvor borreliose ikke behandles, kan sygdommen gå hen og blive kronisk, hvorved problemer kan opstå i hjerte, lever, nyrer, led og nervesystemet.

Borreliose er en besværlig sygdom. Den er svær at diagnosticere, hvorfor flere undersøgelser er nødvendige for at faststille diagnosen. Samtidig skal dyr, som rammes af sygdommen, behandles med antibiotika, og behandlingen er langvarig.

For at reducere sandsynligheden for at din hund eller kat smittes med borreliose eller andre flåtbårne sygdomme er forebyggelse vigtigt. Flåtbid kan undgås ved anvendelse af forskellige forebyggende præparater som spot-on produkter, tyggetabletter eller halsbånd.

Borrelia-vaccinen

Heldigvis er det muligt at få en vaccine til hunde, borrelia-vaccinen, der virker forebyggende mod de tre hyppigste stammer af borreliatyper i Europa. Vaccinen er desværre ikke godkendt til katte.

Borrelia-vaccinen forhindrer smitte fra den inficerede flåt ved, at vaccinen får hunden til at syntetisere antistoffer, der optages af flåten, når den suger blod. Antistofferne sørger for, at borrelia-bakterien ikke vandrer fra flåtens tarm til spyttet, således at bakterien ikke overføres til hunden. 

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.