Katte og coronavirus/COVID19

Et mindre eksperimentelt studie af smitte med coronavirus SARS-CoV-2, viste at katte kan sprede smitte gennem spyt til andre katte og at mennesker kan sprede smitte til katte. Der er pt. få tilfælde i verden, hvor kattedyr er blevet smittet med coronavirus og har fået sygdommen COVID-19, herunder en kat i Belgien og en tiger i Bronx Zoo, New York.

Ifølge nyere studier, er 102 katte i Wuhan provinsen blevet testet for anitstoffer mod SARS-CoV-2 eller coronavirus, og 14% er blevet testet positive. En de af kattene kommer fra husstande, hvor ejer har været syg med COVID-19. 

Vi har på nuværende ingen evidens for at kattedyr kan smitte mennesker med coronavirus SARS-CoV-2. 

Kan katte blive smittet med coronavirus og få sygdommen COVID-19?

Ja, alt tyder lige nu på, at katte kan blive smittet med SARS-CoV-2. Der er pt. enkelte tilfælde, hvor katte er blevet smittet, herunder et tilfælde i Belgien og et tilfælde i Bronx Zoo, New York. Herudover er der fundet antistoffer i flere katte in Hong Kong, hvoraf en del af disse katte har boet hos ejere, der var positive med coronavirus SARS-CoV-2. 

Kan katte blive syge med COVID-19?

I det eksperimentelle studie fra Hong Kong, blev en mindre gruppe katte inficeret med coronavirus SARS-CoV-2. Kattene udviklede symptomer på sygdom, i samme stil som COVID-19, og viste sygdomstegn som:

  • Vejtrækningsbesvær
  • Forkølelsessymptomer
  • Lungebetændelse
  • Hoste
  • Diarré

I de to eksempler uden for studiet, hvor katte og kattedyr er blevet testet positive for SARS-CoV-2, har kattene udvist symptomer på COVID-19.

Kan katte smitte andre katte med coronavirus?

Ja, noget viden tyder på, at katte er i stand til at smitte andre katte. I det eksperimentelle studie, kunne kattene sprede virus til andre katte tæt på. Man formoder at smitte kan ske via snot og spyt og muligvis via afføring.

Kan katte smitte mennesker med coronavirus og COVID-19?

Ud fra det eksperimentelle studie, og anden viden vi har på nuværende tidspunkt, er det ikke muligt at sige, om katte kan sprede coronavirus SARS-CoV-2 til mennesker. Den ene kat, der er blevet smittet med COVID-19 er frisk igen, den anden (tiger) er i bedring og forventes at komme sig helt. I begge tilfælde er der tale om smitte fra menneske til kattedyr. 

Det anbefales, ud fra et forsigtighedsprincip, at holde god hygiejne i omgangen med kæledyr. Vask hænder ofte, og rengør skåle og soveområder grundigt og regelmæssigt. Mennesker der er syge, bør så vidt muligt holde sig fra familiens kæledyr.

Det eksperimentelle studie fra Hong Kong er foretaget på en mindre gruppe katte og hunde, og studiet er endnu ikke evalueret af eksperter (peer reviewed). Studiet er foretaget af Shi et al. 2020, fra Harbin Veterinary Research Institute.

For yderligere presseinformation, kontakt kommunikationsansvarlig Siri Renée på siri.renee@anicura.dk eller tlf. 2089 8211.

 

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.