Coronavirus hos kæledyr - opdateret 12/3

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret spredningen af en ny coronavirus for international sundhedskrise. Virussen er en ny type af coronavirus kaldet COVID-19. Den stammer fra millionbyen Wuhan i Hubei-provinsen. Der findes ingen indikationer på at den coronavirus vi ser i udbrud nu – COVID-19 – kan smitte til kæledyr.

Opdateret 13. marts 2020

LÆS HER HVAD DU SKAL GØRE, HVIS DIT DYR SKAL TIL DYRLÆGEN.

I februar blev den nye coronavirus konstateret i Danmark. Coronavirus kan indeles i alfa- og betacoronavirus. Alfacoronavirus smitter typisk pattedyr mens betacoronavirus smitter fisk og fugle.

Coronavirus (alfacoronavirus) ses hos både hund og kat og er en relativt almindelig virus. Hos hund kan coronavirus give mave-tarm symptomer som diarré og hos kat kan coronavirus give mave-tarm symptomer og lede til kronisk bughindebetændelse eller FIP (Feline Infectious Perotinitis).

Der findes ingen indikationer på at den coronavirus vi ser i udbrud nu – COVID-19 – kan smitte til kæledyr.

Vi har samlet de hyppigste spørgsmål her:

Kan coronavirus (COVID-19) smitte mit kæledyr?

For nærværende er der ingen indikationer på, at COVID-19 kan smitte dit kæledyr. Der er heller ingen indikationer på, at kæledyr er en kilde til at smitte mennesker med COVID-19. 

Der er ét tilfælde pt. i Hong Kong, hvor en hund er testet svagt positiv for COVID-19. Denne hunds ejer er smittet med COVID-19. Indtil videre antager man, at hunden kan have fået smitte på sin mund/næse og det er derfor, at den tester svagt positivt. Der er altså endnu ikke nogen indikationer på at hunden er smittet med virus, men snarere at hunden har partikler med virus siddende i pelsen omkring mund og næse.  WHO har annonceret at der IKKE er beviser for at kæledyr kan blive smittet med COVID-19.

Kan min hund eller kat smitte mig med coronavirus (COVID-19) 

Vi har på nuværende tidspunkt begrænset viden om coronavirus. Lige nu er der ingen indikationer på, at kæledyr kan blive syge som følge af smitten eller være smittebærere. Der er kun ét eksempel på fund af coronavirus hos en hund, der er testet svagt positiv i Hong Kong.

Da vi har begrænset viden om coronavirus COVID-19 bør smittede dog altid være opmærksomme på at reducere risikoen for smittespredning. Virus kan overleve i 48 timer udenfor menneskekroppen og kan derfor blive spredt via partikler på overflader eller evt. kæledyr.

Skal jeg undgå kontakt med kæledyr, hvis jeg er smittet med COVID-19?

Skulle du blive smittet, så er det en god idé at undgå nærkontakt med kæledyr. Virus kan leve i 48 timer udenfor menneskekroppen, så selvom din hund eller kat ikke bliver smittet, så kan den bære viruspartikler. Er du smittet med COVID-19 anbefales det derfor:

  • At du begrænser kontakten med kæledyr indtil du er erklæret rask
  • At du, hvis det er muligt, lader en anden passe dit kæledyr
  • At du undgår direkte kontakt med dit kæledyr, som kys og kramog hvis du er i kontakt med dit kæledyr, anbefaler vi god håndhygiejne både før og efter kontakten, samt evt. mundbind
  • Har du brug for dyrlægehjælp til dit dyr og er du smittet med COVID-19, så anbefaler vi at du lader en anden person tage dit kæledyr til dyrlægen og giver vedkommende fuldmagt til dette

Selvom man formoder at COVID-19 stammer fra vilde på et marked, er der ingen indikationer på at virus kan smitte kæledyr. 

Skal jeg undgå at lade min hund hilse på andre hunde?

Der er intet, der indikerer at hunde kan bære virus og du kan trygt lade din hund hilse på andre hunde, hvis du ikke er smittet med coronavirus COVID-19. Der findes en række smitsomme sygdomme, som let smitter fra hund til hund, herunder blandt andet parvovirus og kennelhoste. Disse sygdomme kan du vaccinere din hund imod.

Er du smittet med coronavirus bør du begrænse din hunds kontakt med andre mennesker og hunde.

Kan jeg lufte min hund, hvis jeg er i karantæne eller smittet med coronavirus?

Kæledyr bør, hvis det er muligt, kun luftes i egen lukkede have, som ikke bør benyttes af andre. Hvis der ikke er adgang til egen lukkede have, kan hunde undtagelsesvist luftes i snor af en hundelufter. Din hund bør ikke have kontakt til andre dyr eller mennesker under luftningen og vær omhyggelig med at opsamle efterladenskaber.

Kan jeg godt lade min kat gå ud, hvis den er udekat?

Ja, du kan trygt lade din kat være ude. Der er ingen indikationer på at smitten kan overføres til din kat, eller at din kat kan bringe smitte til dig.

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå smitte fra kæledyr?

"Uanset situationen, så er det altid en god idé at have en god håndhygiejne omkring kæledyr. Undgå at lade dit kæledyr slikke dig i ansigtet og vask hænder regelmæssigt med sæbe" forklarer dyrlæge Frederik Meyland-Smith. 

Hunde og katte kan bære mange bakterier, så selvom der ikke er indikationer på, at kæledyr kan bære COVID-19, så er god håndhygiejne altid en god idé.

Vi holder løbende artiklen opdateret med ny information. Du kan altid kontakte dit nærmeste dyrehospital.

For yderligere information kontant kommunikationsansvarlig Siri Renée på tlf 2089 8211 eller siri.renee@anicura.dk

Kilder:
Sundhedsstyrelsen
Fødevarestyrelsen
WSAVA - Global Veterinary Community

 

Flere nyheder

Luk

Opdater siden

Der er opstået en fejl. Denne side svarer ikke længere, prøv venligst at opdatere siden.