Somali

Denne skønhed kaldes undertiden "rævekatten" på grund af dens store spidse ører, grønne mandelformede øjne og buskede hale. Den er en intelligent, elegant og legende ledsager, der elsker opmærksomhed - du vil have det sjovt sammen med denne nuttede kat.

Hurtige fakta

Baggrund

Grundlæggende er somalien en langhåret abyssiner og resultatet af et recessivt gen i den abyssinske kat. Trods navnet kommer racen ikke fra Somalia, men mere sandsynligt kysten af Det Indiske Ocean og dele af Sydøstasien.

Denne langhårede sort Abyssinian blev først bemærket i begyndelsen af det 20. århundrede og blev sandsynligvis skabt da opdrættere introducerede langhårede katte i deres avlsprogrammer for at øge deres bestand, især efter 2. verdenskrig, da der var få Abyssinians. Men de udviklede sig ikke som deres egen race indtil 1960'erne, og det var da at racen fik navnet Somali. I 1981 anerkendte Fédération Internationale Féline somalierne som en race.

Personlighed

Somalierne er en kombination af skønhed og personlighed; en meget intelligent, legesyg og aktiv kat. Racen er godmodig, nysgerrig, meget aktiv og atletisk - og elsker virkelig at lege. De vil lege med deres eget legetøj i timevis, men de kan også nyde interaktiv leg med deres kære.

Racen har en kærlighed til højder. De kan godt lide at være så højt oppe som muligt og vil sætte pris på at have et eller flere lofthøjde kattetræer. Din somaliske kat vil hoppe og lege, men på trods af det er det en let kat at have i dit hjem. Racen elsker at være sammen med mennesker og trives med opmærksomhed og hengivenhed fra dem. Det kan trænes i at gøre ting, såsom at blive, hente og udendørs øvelser. Somaliere kan tilpasses hele livet og passer godt ind i ethvert hjem hvor de er elsket og får masser af opmærksomhed.

Udseende, størrelse og vægt

Somalierne er en velproportioneret, mellemstor kat med fast muskeludvikling og afrundet kileformet hoved. De store ører, mandelformede øjne, mørke skanke, slanke ben og fulde buskede hale og lår giver somalierne et vildt “lille ræv” -udseende, der virkelig er tiltalende. Og ligesom dets forgænger Abyssinian, er somalierne elegante, men alligevel solidt bygget. Det er en langsomt udviklende race der når sin fulde størrelse, modenhed og potentiale omkring 18 måneder. Gennemsnitsvægten for hankatte er 5-6 kg og hunkatte 3-4 kg

Farve

Somalieren er en smuk kat med en levende farverig pels. Deres tickede pels der indeholder mellem fire og tyve farver på hvert hårstrå, er meget fine i struktur, hvilket gør deres pelse blødere at røre ved end andre katteracer. Standardfarverne for somalierne er røde, blå, rødmede eller fawn, men denne race kan også have en masse andre farver.

Pelspleje

Pelsen på somalierne er blød, silkeagtig og mellemlang. Pelsen er blød uden at være uldig og halen er fluffy. Børst eller kæm håret ugentligt for at forhindre eller fjerne filtring eller knuder. Da håret imidlertid ikke er så langt som hos den persiske, er det dog lettere at holde pelsen i orden. De fleste somaliske katte nyder at blive plejet, hvis rutinen er etableret som killing, og jobbet er bestemt lettere når det gøres regelmæssigt.

Specielt for racen

Da somalierne er en legende og nysgerrig kat, kan den nogle gange vende dit hjem op og ned. Racen har evnen til at åbne skabe, tænde vandhanen, udforske de øverste hylder og finde de mindste rum at udforske. Somalierne kan holde mad og genstande i sine poter som en abe. Når det er sagt, kan denne kat være stædig, men udviser også en entusiasme for livet, der gør den til en vidunderlig ledsager og familiemedlem.

Arvelige sygdomme

Selvom de fleste somaliske katte er sunde, kan nogle somaliere, ligesom nogle abyssinere, udvikle et arveligt sundhedsmæssigt problem kaldet Pyruvat-kinase-mangel, der kan forårsage anæmi, hvilket er en betingelse for reduceret antal røde blodlegemer i kredsløbet. En pålidelig test er tilgængelig for dette, og ejere bør spørge opdrættere, om deres katte er blevet testet. Ikke hver kat udvikler kliniske tegn på pyruvat-kinase-mangel, men symptomerne inkluderer sløvhed, depression, manglende appetit og bleget tandkød.

Andre problemer der kan forekomme i racen, inkluderer en forstyrrelse kaldet renal amyloidose, der påvirker nyrerne og en øjensygdom kaldet progressiv retinal atrofi, som til sidst fører til blindhed.

Mad

Hver kat er unik, og hver har deres særlige præferencer og behov, når det kommer til mad. Somali er imidlertid en livlig kat og har brug for både protein og fedt. Hvis du ikke fodrer din kat en premium mad til katte, skal du give din somali et afbalanceret supplement med vitaminer, mineraler og fedtsyrer. Og selvfølgelig, som for alle katte, er det vigtigt at fodre din kat den rigtige mængde mad for at opretholde en sund tilstand.

Fem fakta om somali

  1. Somalierne kommer faktisk ikke fra den afrikanske nation Somalia (tidligere kendt som Abyssinia) men fik navnet til at matche sin korthårede artsfælle Abyssinian.
  2. Racen er meget intelligent og legesyg. Denne fyr elsker at være sammen med mennesker og trives med opmærksomhed og kærlighed fra dem.
  3. Somalierne er en smuk kat med en blød, silkeagtig og farverig pels. Den har store ører, mandelformede grønne øjne og en busket hale.
  4. Somalien er en langsomt udviklende race og når sin fulde størrelse, modenhed og potentiale omkring 18 måneder.
  5. Somalierens buskede hale har givet den kælenavnet "rævekat."

Hvilken katterace passer mig?

Tage testen