Russisk blå

Den russiske blå er en smuk, fin-benet og muskuløs race af katte. De er kendt for deres luksuriøse, tætte, sølvfarvede pels og strålende grønne øjne. Russeren kan være lidt forbeholdt, men når I lærer hinanden at kende udvikler der sig et dybt, kærligt og livslangt bånd.

Hurtige fakta

Baggrund

Mange mener, at den russiske blå er en naturlig race, der stammer fra Archangel Isles i det nordlige Rusland, hvor de lange vintre udviklede en kat med en tæt, overdådig pels. Det menes at sømænd tog russiske blå fra Archangel Isles til England og Nordeuropa i midten af 1860'erne. Ifølge Cat Fanciers 'Association (CFA) gjorde den russiske blå kat sin første offentlige optræden i 1875 på en kongelig måde: udstillet i Londons Crystal Palace som "Archangel cat."

Racen blev hovedsageligt udviklet i England og Skandinavien indtil efter 2. verdenskrig. Og selvom blå betragtes som den typiske farve på denne race, er sorte og hvide russere også kendt. Disse farver opstod under 2. verdenskrig, da de få resterende russiske blå katte blev krydset med British Blue og Siamese for at opretholde antallet. Fra 1960'erne begyndte den russiske blå at vinde popularitet og er i dag en favorit på katteudstillinger og derhjemme.

Personlighed

Russian Blue er en nysgerrig, blid og sød kat. De er kendt for at være venlige og intelligente og er noget generte. Den russiske blå er meget loyal og hengiven over for sin familie. Katten hilser dig sandsynligvis ved døren og følger dig overalt; fra at sætte sig ved siden af dig til at hente et legetøj når det er legetid. Faktisk er de kendt for at ville hente ting og åbne døre, men de kan også være hårde jægere der fanger gnavere, fugle eller kaniner.

Selvom russerne er meget sociale skabninger, nyder de også alenetid og vil aktivt søge et roligt, privat rum, hvor de kan sove. Russiske blå har en tendens til at vige sig væk fra fremmede og besøgende og kan gemme sig under store sammenkomster. Så dette er en kat der klarer sig bedst i et roligt, stabilt miljø. Den kan ikke lide forandring, og det er især vigtigt at måltider ankommer til tiden. Hvis du udvikler en relation til en russisk blå, vil din belønning være et dybt bånd med denne kærlige, elegante kat.

Udseende, størrelse og vægt

Russian Blue er en elegant mellemstor kat. Ikke alle russiske blå er bygget ens, men hannerne vejer normalt 4,5-5,5 kg og hunnerne 3–4,5 kg. Men husk, som med de fleste andre væsener, der lever på planeten, har både kost og fysisk træning meget at gøre med en kats vægt.

Racen er fin-knoglet, lang, fast, muskuløs med slanke ben og går næsten på tæer. Hovedet er kileformet med fremtrædende knurhårspuder og store ører. Den russiske blå har lysegrønne øjne og lyserød-lavendel eller mauve poter.

Farve

Den russiske blå skiller sig ud med pelsfarven. Det er en jævn, lys blå farve med sølvspidsede hår, der ser ud til at glitre. Selvom de kaldes den russiske blå, ses sorte og hvide russiske katte undertiden. Disse farver opstod under 2. verdenskrig, da de få resterende russiske blå katte blev krydset med British Blue og Siamese for at opretholde antal.

Pelspleje

Pelsen fra denne nuttede kat er dobbelt med en meget tæt underpels og føles fin, kort og blød. I tekstur er pelsen fra den russiske blå kat meget forskellig fra enhver anden race; hvis du skulle køre fingrene gennem en russisk blå pels, ville de mønstre de lavede, forblive indtil de bliver glattet ud.

Som de fleste korthårsracer kræver den russiske blå kat ikke meget pleje for at holde pelsen sund, men de elsker opmærksomhed, og børstning er en dejlig tilføjelse til den ugentlige rutine for anden pleje, såsom børstning af tænderne. Denne race har en særlig forkærlighed for menneskeligt selskab og vil sidde ganske lykkeligt mens den bliver kæmmet eller børstet, da den så kan bruge mere tid med den, den elsker.

Specielt om racen

Den russiske blå kan tilbringe timer med at underholde sig selv og har ikke noget imod hvis den er alene hjemme om dagen, men den vil være meget glad for at se dig når du kommer hjem. Faktisk bliver disse katte meget knyttet til deres ejere. Men de foretrækker en lille cirkel af nære venner, så de er ikke tilbøjelige til at binde sig til alle, der kommer ind i dit hus. Alligevel ser nogle russiske blå ud til at kunne fornemme dem der ikke kan lide katte, og kan begynde at prøve at vinde dem over på deres side.

Arvelige sygdome

Den russiske blå er generelt en sund race, men kan som alle katte have forskellige forekomster af sundhedsmæssige problemer, der kan være genetiske. Den ene er Diabetes mellitus, en tilstand, hvor kroppen ikke korrekt kan producere hormonet insulin. Dette resulterer i forhøjede niveauer af sukkerglukose, som er den vigtigste energikilde for kroppen. Vægttab og øget vandindtag og vandladning er vigtige tegn på diabetes hos katte.

Dog har racen en rigtig god appetit, og overvægt kan være et problem, der forårsager dårlig livskvalitet såvel som andre sygdomme.

Mad

En vigtig ting at huske på med denne race er dens kærlighed til mad. Den vil spise mere end den har brug for og bede om mere, hvilket gør det til en sikker kandidat til vægtrelaterede problemer hvis den får lov til at spise så meget, som det vil. Den bedste forebyggelse er at måle mad og kun fodre på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

Fem fakta om den russiske blå

  1. Russisk blås elegante og muskuløse krop får nogle mennesker til at kalde den "Doberman Pinscher katten"
  2. Racen forekommer større end den faktisk er på grund af dens overdådige, dobbeltpels, som er det mest iøjnefaldende træk ved denne kat.
  3. Den russiske blå er en glad kat. De er kendt for at være venlige og intelligente og er meget loyale og hengivne til deres familie.
  4. Russerne kan godt lide at hoppe op på døren eller til toppen af en hylde for at finde det perfekte udsigtspunkt og derfra holde øje med alt der sker i huset.
  5. Blå betragtes som den typiske farve på denne race, men sorte og hvide russere findes også

Hvilken katterace passer mig?

Tage testen