Russian blue

Russian blue er en smuk, fin og muskuløs katterace. De er kendt for deres luksuriøse, tætte, sølvfarvede pels og strålende grønne øjne. Russeren kan være lidt forbeholdt, men når I lærer hinanden at kende udvikler der sig et dybt, kærligt og livslangt bånd.

Russian blue

Hurtige fakta

Baggrund for racen russian blue

Mange mener, at russian blue er en naturlig race, der stammer fra Archangel Isles i det nordlige Rusland, hvor de lange vintre udviklede en kat med en tæt, overdådig pels.

Det menes at sømænd tog katten med fra Archangel Isles til England og Nordeuropa i midten af 1860'erne. Ifølge Cat Fanciers 'Association (CFA) gjorde den russian blue kat sin første offentlige optræden i 1875 på en kongelig måde: udstillet i Londons Crystal Palace som "Archangel cat."

Racen blev hovedsageligt udviklet i England og Skandinavien indtil efter 2. verdenskrig. Og selvom blå betragtes som den typiske farve på denne race, er sorte og hvide russere også kendt. Disse farver opstod under 2. verdenskrig, da de få resterende russian blue katte blev krydset med British shorthair og siameser for at opretholde antallet. Fra 1960'erne begyndte russian blue racen at vinde popularitet og er i dag en favorit på katteudstillinger og derhjemme.

Personlighed

Russian Blue er en nysgerrig, blid og venlig kat. De er kendt for at være venlige og intelligente og er noget generte. Russian blue er en meget loyal og hengiven kat overfor sin familie.

Katten hilser dig sandsynligvis ved døren og følger dig overalt. Racen er kendt for at ville hente ting og åbne døre, men de kan også være dygtige jægere der fanger gnavere, fugle eller kaniner.

Selvom russian blue er meget sociale væsner, nyder de også alenetid og vil aktivt søge et roligt, privat rum, hvor de kan sove. Russian blue har en tendens til at vige sig væk fra fremmede og besøgende og kan gemme sig under store sammenkomster.

Dette er en kat, der klarer sig bedst i et roligt, stabilt miljø. Den kan ikke lide forandring, og det er især vigtigt at måltider ankommer til tiden. Hvis du udvikler en stærk relation til din russian blue, vil din belønning være et dybt bånd med denne kærlige, elegante kat.

Udseende, størrelse og vægt

Russian blue er en elegant mellemstor kat. Ikke alle russian blue katte er bygget ens, men hannerne vejer normalt 4,5-5,5 kg og hunnerne 3–4,5 kg. Men husk, som med de fleste andre væsener, der lever på planeten, har både kost og fysisk træning meget at gøre med en kats vægt.

Racen er fin, lang, fast, muskuløs med slanke ben og går næsten på tæer. Hovedet er kileformet med fremtrædende knurhårspuder og store ører. Den russian blue har lysegrønne øjne og lyserød-lavendel eller mauve poter.

Farve

Russian blue skiller sig ud med pelsfarven. Det er en jævn, lys blå farve med sølvspidsede hår, der ser ud til at glitre. Selvom de kaldes den russian blue, ses sorte og hvide russiske katte undertiden. Disse farver opstod under 2. verdenskrig, da de få resterende russian blue katte blev krydset med British shorthair og siameser for at opretholde antal.

Pelspleje

Pelsen fra denne nuttede kat er dobbelt med en meget tæt underpels og føles fin, kort og blød. I tekstur er pelsen fra den russian blue kat meget forskellig fra enhver anden race; hvis du skulle køre fingrene gennem en russian blues pels, ville de mønstre de lavede, forblive indtil de bliver glattet ud.

Som de fleste korthårsracer kræver den russian blue kat ikke meget pleje for at holde pelsen sund, men de elsker opmærksomhed, og børstning er en dejlig tilføjelse til den ugentlige rutine for anden pleje, såsom børstning af tænderne.

Denne race har en særlig forkærlighed for selskab og vil sidde ganske lykkeligt mens den bliver kæmmet eller børstet, da den så kan bruge mere tid med den, den elsker.

Specielt om russian blue katte

Russian blue kan tilbringe timer med at underholde sig selv og har ikke noget imod hvis den er alene hjemme om dagen, men den vil være meget glad for at se dig når du kommer hjem.

Faktisk bliver disse katte meget knyttet til deres ejere. Men de foretrækker en lille cirkel af nære venner, så de er ikke tilbøjelige til at binde sig til alle, der kommer ind i dit hus. Alligevel ser nogle russian blue ud til at kunne fornemme hvem der ikke kan lide katte, og kan begynde at prøve at vinde dem over på deres side.

Arvelige sygdomme

Russian blue er generelt en sund race, men kan som alle katte have forskellige forekomster af sundhedsmæssige problemer, der kan være genetiske.

Den ene er Diabetes mellitus (sukkersyge), en tilstand hvor kroppen ikke korrekt kan producere hormonet insulin. Dette resulterer i forhøjede niveauer af sukkerglukose, som er den vigtigste energikilde for kroppen. Vægttab og øget vandindtag og vandladning er vigtige tegn på diabetes hos katte.

Racen har en rigtig god appetit, og overvægt kan være et problem, der forårsager dårlig livskvalitet såvel som andre sygdomme.

Mad

En vigtig ting at huske på med denne race er dens kærlighed til mad. Den vil spise mere end den har brug for og bede om mere, hvilket gør det til en sikker kandidat til vægtrelaterede problemer, hvis den får lov til at spise så meget, som det vil. Den bedste forebyggelse er at afmålte portioner og fodring på bestemte tidspunkter i løbet af dagen.

Fem fakta om en russian blue kat

  1. Russian blues elegante og muskuløse krop får nogle mennesker til at kalde den "Doberman Pinscher katten"
  2. Racen forekommer større end den faktisk er på grund af dens overdådige, dobbeltpels, som er det mest iøjnefaldende træk ved denne kat.
  3. Russian blue er en glad kat. De er kendt for at være venlige og intelligente og er meget loyale og hengivne til deres familie.
  4. Russerne kan godt lide at hoppe op på døren eller til toppen af en hylde for at finde det perfekte udsigtspunkt og derfra holde øje med alt der sker i huset.
  5. Blå betragtes som den typiske farve på denne race, men sorte og hvide russere findes også