Norsk skovkat

Den norske skovkat kommer direkte fra Norges skove. Denne langhårede kat, der er perfekt til en mellemaktiv familie. Giv den et aktivt liv og masser af kærlighed, så får du den bedste ven for livet.

Norsk skovkat

Hurtige fakta

Baggrund for norsk skovkat

Den norske skovkat har en lang historie, der går hundreder af år tilbage, måske endda tusinder. Denne store og robuste kat er Norges nationalkat, men ingen kender til dens oprindelse. Den kan stamme fra den sibiriske kat i Rusland eller langhårede katte fra Tyrkiet, der blev bragt hjem af de skandinaviske vikinger. Eller det kan simpelthen være resultatet af en naturlig avl i gennem meget lang tid, perfekt tilpasset det skandinaviske kolde klima.

Gamle historier fortæller, at norske skovkatte ledsagede vikingerne under deres rejser rundt i verden og holdt skibene fri for rotter. Det siges endda, at den Nordiske gudinde Freya havde en vogn, der blev trukket ved hjælp af seks muskuløse norske skovkatte.

Racen uddøde næsten under 2. verdenskrig, og det var først i slutningen af 1960'erne at nogle omhyggelige entusiaster formåede at sikre avlen.

Norsk skovkats temperament og personlighed

Hvis du leder efter en kat, der er social, sød, men alligevel ikke kræver din konstante opmærksomhed, er dette en race for dig. Den norske skovkat er et skønt familiemedlem og nyder godt af selskab med både voksne og børn. Den er ikke højlydt, men vil tale til dig hvis du ikke serverer middagen til tiden. Den vil helt sikkert følge med dig rundt for at hænge ud og se hvad du laver, uden at det bliver nødvendigt at holde eller ae den. Selvom den norske skovkat nyder selskab, kan den være lidt reserveret overfor fremmede. Lad den tage sig tid at lære dine gæster at kende på sine egne vilkår.

Denne race er medium aktiv og en stor klatrer. Det kan være en god ide at have et indendørs kattetræ, ellers finder du sandsynligvis din kat balancerende i dine boghylder. Den norske skovkat er intelligent og drager fordel af interaktivt legetøj der aktiverer hjernen og den reagerer ofte godt på at blive trænet med klikker og godbidder.

Norsk skovkats vægt, størrelse og udseende

Den norske skovkat er en stor kat og er normalt ikke fuldt ud vokset før femårsalderen. Hannen vejer mellem 5-10 kg og hunnen mellem 3-6 kg. Kroppen er muskuløs og lang med bagben, der er højere end forbenene. Det har et trekantformet hoved, store pelsede ører og mandelformede øjne, som alle bidrager til at give den norske skovkat dets vilde look.

Farve

Pelsen findes i næsten enhver farve og mønster. Den kan have en ensfarvet farve eller et mønster blandet med hvidt. Øjnene er enten grønne, guld eller kobber. Nogle hvidfarvede norske skovkatte kan have blå øjne eller tofarvede øjne med et blåt og et af en anden farve.

Pelspleje

Pelsen er lang og vandtæt med en tyk underpels, perfekt tilpasset til at overleve den kolde skandinaviske skov. Kæm den med en metalkam eller børste et par gange om ugen for at holde den fri for knuder og filtre. Det kan være nødvendigt at børste endnu oftere om foråret, når den fælder meget. Der er normalt ikke behov for at bade en norsk skovkat, hvilket er en god ting med dens vandtætte pels.

Specielt om den norske skovkat 

Selvom den er opdrættet i skoven er den norske skovkat overraskende tilfreds med at opholde sig indendørs og behøver ikke at strejfe langt hjemmefra. Den er meget uafhængig og har en stærk personlighed - den gør som den vil, og gør det når den vil.

Takket være de skarpe, tykke og stærke kløer er det en legendarisk klatrer. Den kan klatre på klipper og er den eneste kat, der er kendt for at klatre ned ad et træ med hovedet først. Hvis du ikke kan finde din norske skovkat, skal du kigge op! Den observante kat sidder sandsynligvis på det højeste punkt i dit hjem eller i et træ, hvor den kan overvåge alle sine omgivelser.

Arvelige sygdomme

Norske skovkatte har nogle genetiske sundhedsmæssige problemer, der kan påvirke dem, disse er:

Mad

Den norske skovkat har brug for en passende mængde mad og næringsstoffer for at hjælpe den med at vokse og opretholde en sund, skinnende pels. Dette er især vigtigt i de første fem år, indtil det er fuldt ud vokset. Da den norske skovkat har ganske robuste kæber, er det fordelagtigt, hvis maden er sej og skal tygges. Dette vil hjælpe den med at tygge langsommere og få den til at føle sig mæt meget hurtigere.

Fem fakta om den norske skovkat

  1. Det er en træklatrer, som de fleste katte er, men denne har en tendens til at gå ned med hovedet først.
  2. Myten siger, at den nordiske gudinde Freya havde seks norske skovkatte for at trække sin tunge vogn rundt.
  3. Deres pels og krop er godt tilpasset det skandinaviske, kolde klima.
  4. For at forenkle tingene kaldes de ofte "Wegie" eller "Wedgie", der angår racens skandinaviske rødder. Det er kort for norsk, og den første "e" er en lang "e".
  5. De er sociale og intelligente katte, der passer perfekt til alle slags familier.