Hellig Birma

Yndefuld og elegant, med snehvide poter, fængende blå øjne og en gylden pels, der er som berørt af en gudinde. Den hellige birma er det søde medlem enhver familie fortjener.

Hellig Birma

Hurtige fakta

Baggrund for Hellig Birma

Den sande oprindelse af Hellig Birma er relativt ukendt, muligvis stammer den fra Sydasien. Det siges, at den blev importeret fra Burma til Europa i begyndelsen af det 20. århundrede.

Hellig Birma blev først anerkendt i Frankrig i 1925 og viser spor af siameser, angoraer og persiske katte. Racen døde næsten ud under 2. verdenskrig, hvorfor dens historie kun kan spores tilbage med sikkerhed til 1940'erne.

Ifølge legenden stammer alle Birma-katte fra en tempelkat i Burma, der tilhørte en tempelpræst. I templet var der en gylden gudindestatue med safirblå øjne. Da præsten døde, med kattenes poter på kroppen, gjorde gudinden kattens hvide pels til guld og omdannede øjnene til slående blå. Poterne forblev snehvide som et tegn på dets renhed. Det blev endda sagt, at præstens sjæl blev genfødt i hans kattes krop og senere transporteret til paradis, da katten døde. Efter denne begivenhed blev alle Burman-præster genfødt som hellige katte, da de døde, hvilket gav racen sit navn den hellige kat af Burma.

Personlighed

Hellig Birmaer er elegante og blide katte, der går med en vis ynde, som du måske forventer af disse tidligere tempelkatte. De har et sødt og dejligt væsen og elsker en lur i skødet. De kommunikerer med en blød, klar stemme og fortæller dig, om det er tid til middag, kæl eller om du ved et uheld har efterladt dem bag en lukket dør - men de har ikke specielt behov for opmærksomhed.

Hellig Birma er også intelligente og nysgerrige katte, der kan lide at udforske omgivelserne. Dette kan ende med at din birma bliver fanget i garagen, eller at du finder ud af at den sover i din nabos seng.

De er sociale og går godt i spænd med både voksne, børn, andre katte og ofte hunde, hvilket gør dem til den perfekte familiekat. Selvom de har et afslappet og køligt temperament, elsker de at lege. 

Udseende, størrelse og vægt

Hellig Birmaen er mellemstor, hvor hunnen normalt vejer omkring 3–4,5 kg og hannen omkring 4,5–7 kg. Kroppen er slank og lang med ganske korte ben og en busket hale.

Hovedet er let hjerteformet med et sødt ansigt og spidse, små ører. Og vi må ikke glemme øjnene - de er så blå, som de kan være.

Farve

Denne race har et Himalaya-mønster, hvilket betyder en lys krop, der gradvist tones over til en lysere farve på brystet og maven, men også at den har mørkere ører, ansigt, ben og hale, der harmonerer med kropsfarven. Poterne er snehvide, så de ligner handsker. På de bagerste poter strækker "handskerne" sig opad til en op-ned-V-form på bagsiden af benet.

Katten findes i flere farver som sælgrå point, blå point, chokolade point og syrin point. Der er findes også birnaer i "lynx", der har et klart defineret "M" i panden, en brillelignende markering rundt om øjnene, plettede knurhårspuder og striber og ringe på benene og halen.

Pelspleje

Pelsen er halvlang eller lang og meget let og silkeagtig. Den har ikke meget underpels, hvilket betyder, at den sjældent filtrer, hvilket igen gør det meget let at pleje. Kæm den regelmæssigt med en stålkam eller børste for at holde den blød og blank. I løbet af vinteren fælder Birman meget, så du kan kæmme den ekstra for at undgå at leve med kattehår rundt omkring i huset.

Specielt for Hellig Birman

Da hellig birma er en social kat, har de en tendens til at blive lidt ængstelige, hvis de lades alene i lang tid. De nyder at have selskab af enten mennesker eller andre kæledyr.

Arvelige sygdomme

Hellig Birma-katte er generelt sunde, men nogle arvelige problemer er identificeret i racen. Nogle af disse er:

Mad

Der er ingen specielle anbefalinger til, hvordan du fodrer din Hellig Birma-kat. De er grovædere, men vil sandsynligvis fortælle dig hvornår det er middagstid.

Fem fakta om racen Hellig Birma

  1. Hellig Birma kaldes også den hellige kat af Burma og siges at være skabt af en gudinde.
  2. Du vil straks genkende en Birman på dens klare blå øjne og unikke hvide poter.
  3. Hellig Birma er meget social og har et roligt og blidt temperament.
  4. Nyresvigt og hårtab er to sygdomme, der vides at påvirke Hellig Birma.
  5. Hellig Birmaer er gode familiekatte og nyder at lege med både børn og andre kæledyr.