Europé kat

Europé eller europæisk korthår er en intelligent, venlig og kærlig følgesvend, der er perfekt til både første gangs katteejere såvel som familier. Det er en venlig og afslappet race, der tilpasser sig hurtigt til nye miljøer - og selvfølgelig er den virkelig sød, blød og kælen.

Europé kat europæisk korthår

Hurtige fakta

Baggrund for europé eller europæisk korthår

Den moderne europé-kat, eller europæisk korthår, som den stadig nogle gange henvises til, optrådte først i Sverige. Men i de tidlige dage gjorde racen sig bemærket i det gamle Rom og sluttede sig senere sammen med de romerske indtrængere, da de rejste over Europa. Takket være romerne spredte disse katte sig over hele det europæiske kontinent, hvor de blev værdsat på gårde fordi de havde gode jagtevner og kunne hjælpe med at kontrollere gnaverbestande. Siden da anses europæeren for at være den "originale" huskat, da den er den direkte efterkommer af de første vilde katte, der blev tæmmet for tusinder af år siden.

Gennem årene er der også henvist til denne race med forskellige navne, såsom den keltiske korthår. I kattekredse herskede forvirring om racens navn, fordi det europæiske og det britiske korthår begge blev brugt om den samme race. Felinologiske foreninger anerkendte begge kattetyper som en enkelt race, men i begyndelsen af 1980'erne besluttede International Cat Association (FIFe) at anerkende dem som to forskellige racer. Europé har været en godkendt race siden grundlæggelsen af den første katteklub i 1946.

Den renavlede europé er nu næsten uddød i de fleste lande, det er kun i Finland og Sverige, at den forekommer i større mængder. Den er blevet avlet og udstillet i Sverige siden 1940'erne, og det er endda Finlands nationalkat.

Personlighed

Det er almindeligt at se variationer i temperament og adfærd, når det kommer til den europé-kat. Men generelt er disse katte dristige, legende og kærlige. Det er en venlig og afslappet race, der hurtigt tilpasser sig nye miljøer. Dette gør katten til et ideelt kæledyr til familier med små børn såvel som med andre katte, hunde og forskellige kæledyr.

Dette er en meget intelligent, pelset ven, så du bør holde den aktiveret, både mentalt og fysisk. Katte-legetøj udfordrer for eksempel din europé-kat og udfordrer instinkterne på en konstruktiv måde. Racen er også meget besiddende og territoriel og vil ikke tøve med at forsvare sig hvis en situation opstår.

Europés udseende, størrelse og vægt

Normalt beskrives racen som en kat af mellemstor til stor størrelse med en muskuløs krop, en tæt, kort pels og en mediumlang hale. Europés pels leveres i en lang række farver og mønstre. Disse inkluderer sort, rød, blå, røg, sølv og fløde.

De har store hoveder og mellemstore ører, og benene er stabile, af medium længde og med runde poter. Deres øjenfarver kan variere fra rav til blå og grøn, selvom de også kan have tofarvede øjne. En han vejer omkring 6–7 kg og hunner 5–6 kg.

Pelspleje

Den korte, tætte pels på europé-katten er let at administrere. Da håret er glat og der ikke er nogen underpels, er en enkel ugentlig børstning nok til at huden er sund og pelsen ser fantastisk ud. Hvis du har en udendørs kat skal du børste den oftere i foråret, når den fælder sin vinterpels.

Specielt om europé

Som alle katte kan racen have deres øjeblikke af galskab, når de går lidt bananas. Men de kan også nyde lange lure eller komme bare for at lægge sig tæt på deres mennesker - de siges at være meget afbalancerede. Racen er også god til at gøre sig forstået uden at skulle miave. De har en tendens til kun at miave som en sidste udvej, hvis deres menneske ikke kan afkode deres kropssprog.

Arvelige sygdomme

Generelt er racen en sund, robust og modstandsdygtig katterace med en lang forventet levetid. Den er dog tilbøjelig til visse helbredsproblemer, herunder hypertofisk kardiomyopati (HCM) - en meget almindelig type hjertesygdom.

Da de tidligere er avlet med persere, er der også en lille risiko for at blive påvirket af polycystisk nyresygdom. Denne sygdom forårsager nyreproblemer på grund af cyster eller væskefyldte huller, der udvikler sig gradvist. Der findes en gentest, så det er værd at spørge opdrættere om status for deres katte.

Mad

Disse katte er berømte for at være lette at behage, men alligevel kan forskellene mellem individer stadig være betydelige. Observer din kat for at få en fornemmelse af dens præferencer.

Som for mange racer er det mest almindelige sundhedsmæssige problem fedme. Især hvis din kat er nået til voksenlivet og tilbringer meget af sin tid i sengen eller sofaen. Så for at holde din kat atletisk og i tip-top form, skal du vælge dyrlæge-godkendt mad med al den ernæring din kat har brug for, og holde den aktiveret med en masse sjov og leg.

Fem fakta om europé eller europæisk korthår

  1. Europé-katten går tilbage til kejsernes tid for Rom for ca. 2000 år siden. Takket være romerne spredte disse katte sig over hele det europæiske kontinent.
  2. Racen er fremragende til første gangs katteejere, familier med børn og hjem med flere kæledyr.
  3. Racen er meget populær i Skandinavien og er den nationale kat i Finland.
  4. De er meget intelligente og kærlige katte, men med ret stærke jagtevner.
  5. Racen er god til at gøre sig forstået uden at skulle miave - de har en tendens til kun at miave som en sidste udvej.