Devon Rex

Nogle siger, at de ligner en nisse, andre siger Kate Moss og andre Yoda fra Star Wars. Disse katte er med deres udseende virkelig unikke. Mød Devon Rex - den snu og legende kat med den usædvanlige frisure.

Devon Rex

Hurtige fakta

Baggrund for devon rex

Som sin fætter, cornish rex, har devon rex sin oprindelse i England. Dens forfader er en kat ved navn Kirlee, en kat med bølget pels, født i Devonshire i 1960. 

Kirlee delte mange af de samme gener med racen Cornish Rex, der så dagens lys et årti tidligere i det nærliggende Cornwall. Testavl viste at Kirlee var et unikt resultat af en naturlig genetisk mutation og derfor at betragte som sin egen race. Devon Rex blev født, og i 1979 fik racen fuld anerkendelse af internationale katteforeninger.

Personlighed

Devon rex er en meget intelligent og social kat. Den interesserer sig meget for alt hvad der sker omkring den og elsker at sidde eller ligge på hovedniveau på skulderen af sin yndlingsperson. Den er kærlig og forbliver sandsynligvis så tæt på dig som muligt, og den kommunikerer med en blød, stille stemme.

Devon er legesyg og udadvendt og har ingen problemer med andre kæledyr, ældre børn eller hyppige menneskelige besøgende. Den nægter at blive udeladt af aktiviteter, og på grund af sin intelligens elsker den udfordrende spil såsom aktivitetsspil eller interaktivt legetøj, lege hente og lære forskellige tricks.

Folk siger, at den ligner en elver eller en nisse - både i udseende og i temperament. Så ikke bliv overrasket, hvis den opfører sig lidt snu og laver ballade, især når den keder sig. Da Devon er en meget social kat, kan den ikke lide at være alene i længere perioder.

Ved middagstid vil den sandsynligvis slutte sig til resten af familien ved bordet. Så hold et ekstra øje med dine tallerkener og fodr den ikke andet end kattefoder.

Udseende, størrelse og vægt

Devon rex er en lille til mellemstor kat med markante, enorme lavtsatte ører og store nysgerrige øjne. Nogle katte har smukke fine hår på ørerne, der ligner ørevarmere. Det korte, brede og kileformede hoved har høje kindben, en stærk hage og en kort snude.

De har en slank og muskuløs krop med lange ben og en kort, fløjlsagtig pels fuld af bølger og krøller. Deres bagben er lidt længere end forbenene. Fuldt udvoksede hanner vejer mellem 3,5-5 kg og hunnerne 2–3,5 kilo.

Farve

Devon rex-pelsen kan ses i næsten enhver genetisk mulig farve eller mønster. Fra for eksempel hvid, sort, blå eller chokolade til lavendel, rød, tabby, skildpadde og prikkede mønstre. Øjenfarven afhænger af pelsen og kan være en hvilken som helst farve, inklusive aqua og blå.

Pelspleje

Devon rex er lette ift. pelspleje, da deres pelse ikke fælder så meget og tørrer hurtigt, når de bades. De fælder, men strukturen af pelsen gør det at det virker mindre end i nogle andre racer. Nogle katte af racen har løse, store krøller, mens andre har en mere ruskindlignende og tynd pels. Pelsen er tykkest på kattens ryg og sider.

Når det kommer til pleje gælder det at jo mildere, jo bedre, da hårene er sarte og kan blive beskadigede på grund af hård børstning. Nogle Devons udvikler en fedtet hud i folder og på poterne. I dette tilfælde er et bad hver anden uge en god løsning.

Specielt for en devon rex

En devon rex elsker varme endnu mere end sine kattevenner. Derfor foretrækker de et varmt indemiljø frem for et køligt vejr udendørs. Den er altid på vej mod de varmeste spots den kan finde, og foretrækker at sove under dynen i din seng. Men du er nødt til at beskytte den mod direkte sollys da de ganske let bliver solbrændte.

Disse katte er også i stand til at hoppe meget højt. Din højeste boghylde er muligvis intet problem for disse katte.

Arvelige sygdomme

Generelt er devon rex en sund race, men der er nogle potentielle arvelige problemer, der kan forekomme. En af disse er en tilstand, der kaldes congenital hypotrichosis, kendt som arvelig skaldethed.

Racen har også en øget risiko for hjertesygdommen hypertrofisk kardiomyopati (HCM) og en muskelsygdom kaldet devon rex myopati, også kaldet spastisitet. Myopatien vises i løbet af kattens første år og forårsager muskelsvaghed og træthed.

Hofteledsdysplasi, en misdannelse i hofteleddet, er blevet identificeret blandt devons såvel som polycystisk nyresygdom (PKD) og patella luxation, et problem, hvor knæskålen lejlighedsvis glider ud af plads.

Devon kan også blive påvirket af malassezia dermatitis, en encellet svamp , der giver fedtet hud, øreinfektioner og kløe, det kan behandles med svampedræbende midler eller særlig shampoo.

Mad

Hvis du spørger enhver Devon-ejer vil de fortælle dig, at disse katte er madentusiaster. En kat der ikke tøver med at få deres poter på noget menneskeligt mad, som din sandwich eller rester fra middagen. Disse katte viser ofte samme tigge-egenskaber som hunde. Så hold et ekstra øje med din mad og foder din kat med kattefoder af høj kvalitet. Det er vigtigt ikke at overfodre din kat.

Den meget aktive devon rex har brug for en proteinrig, nærende mad med alle de vitaminer og mineraler, den skal have. Kontakt din dyrlæge for yderligere vejledning i fødevarer.

Fem fakta om devon rex

  1. Et usandt rygte om devon rex er, at dens pels er allergivenlig på grund af dens struktur. Allergier er forårsaget af skæl (dvs. døde hudceller), ikke pelsform. Nogle allergiske mennesker reagerer måske mindre alvorligt på nogle katte, men der er ingen videnskabelige beviser.
  2. Devons kaldes undertiden en spindende puddel, på grund af dens krøllede pels og logrende glade hale.
  3. Prøv at teste dens intellekt ved at lære den tricks. Der findes devons, der har lært at spille på klaver.
  4. Deres store ører kan tiltrække snavs, så giv dem en ugentlig rengøring med en blød vatrondelle.
  5. Devons er ikke meget støjende eller snakkesalige, men de kvidrer når de føler, at de absolut har brug for at få din opmærksomhed eller vise dig noget.