Chartreux kat

Chartreux katten er en fransk kat der er stille, sød, venlig og virkelig let at have omkring. Racen er elsket af de franske folk og i dag finder du sjældent katten uden for Europa. Denne yndige kat er kendt for sin solide blågrå pels med en let uldagtig struktur og lyse kobber- eller orange øjne.

Chartreux kat

Hurtige fakta

Baggrund for chartreux katten

Chartreux er en fransk race og siges at datere tilbage til 1700-tallet og måske endda før det. Der er en myte, der siger, at chartreux stammer fra katte, der er bragt til Frankrig af karthusiske munke for at hjælpe dem med at holde klostrene fri for mus og rotter. Myten siger også, at denne blågrå kat kan stamme fra bjergrige regioner i Mellemøsten. Dens tykke og uldne pels beskytter den mod kulde.

Som mange racer var chartreux 'eksistens truet af 2. verdenskrig, og racen var næsten tabt. Gennem arbejde med dedikerede opdrættere og selektiv krydsning med russian blue, british shorthair og persiske katte er den bragt tilbage som en sund race, selvom den stadig er relativt sjælden.

Cat Fanciers Association gav racen fuld anerkendelse i 1987. I dag er chartreux betragtet som en fransk nationalskat.

Personlighed

Disse seje katte er temmelig stille, men søde og venlige med en mild natur. Chartreux-kattene laver sjældent lyde, såsom miav, men når de laver støj, er det mere sandsynligt, at det lyder som et "pip" i stedet for et markant "miav."

Racen er ganske opmærksom og meget intelligent. De er kendt for at være hyggelige katte, loyale ledsagere og har en tendens til at binde sig til en person i deres husstand, ofte følger de deres udvalgte person fra værelse til værelse. Men de er dog stadig kærlige og kælne overfor de andre familiemedlemmer. Chartreux er også god med børn og andre dyr. De er ikke-aggressive, venlige og generelt sunde.

Chartreux kan lide at lege og er kendt for at være gode musejægere. Nogle kan faktisk læres at hente små genstande på samme måde som en hund. Men racen har ikke brug for overdreven opmærksomhed. Hvis din kat er i humør til at lege, vil den  gøre opmærksom på sig selv.

Udseende, størrelse og vægt

Chartreux er en mellemstor kat med et bredt bryst, en muskuløs hals, stærke kæber og en veludviklet snude. Hovedet er i form af et trapez, bredere ved bunden og smallere øverst og bredt med afrundede konturer.

Øjnene er store, åbne og udtryksfulde med farven varierende fra ravguld til kobber. Benene er relativt tynde, men stærke. Denne kattedyr er ofte illustreret som en "kartoffel på tandstikker" på grund af sin store krop og korte, tynde ben. Hankatte af racen chartreux vejer ca. 5–8 kg, og hunnen vejer 3-5 kg.

Chartreux-katte er også kendt for deres "smil". På grund af strukturen i deres hoveder og deres tilspidsede muzzles ser de ofte ud til at være smilende. Chartreux er enestående jægere på grund af deres fortid og er meget værdsatte af landmænd.

Farve

Racen er kendt for sin solide blågrå pels med en let uldstruktur og stille, men venlige natur. Spidserne af pelsen ser ud som om de er let børstet med sølv. Killinger kan have svage aftryk af tabby-markeringer eller haleringe, men når de modnes, får pelsen en lys, jævn tone.

Pelspleje

Den mellem-korte dobbeltpels har en uldstruktur, der varierer afhængigt af kattens alder og køn, samt det klima, den lever i. For eksempel har modne hanner de tungeste pelse, mens hunner eller unge katte måske har en tyndere pels eller en der føles silkeagtig.

Selvom den er kendt for sin uldblå pels kræver Chartreux kæmning og ikke børstning for at holde pelsen i god form. Underpelsen fælder et par gange om året, og du vil sandsynligvis skulle kæmme din kat dagligt i løbet af denne tid for at holde den flyvende pels under kontrol. Disse katte kan være vanskelige at bade på grund af pelsens struktur og tykkelse.

Specielt om racen

Som nævnt tidligere er Chartreux en tavs, men kommunikativ katterace. Den bruger sjældent sin stemme, og foretrækker at få din opmærksomhed med et blik fra de orange-farvede øjne. Men hvis det er nødvendigt, kommunikerer det med et lille miav eller kvidder. Gør det til en vane at observere din kat omhyggeligt, da den ikke vil være højlydt ved ubehag.

Arvelige sygdomme

Chartreux er generelt sund og er en solid, robust race. Der er dog et par potentielle sundhedsmæssige bekymringer man bør kende til, såsom polycystisk nyresygdom og struvitsten i urinvejene. De er også tilbøjelige til at have problemer med patellaluxation.

Polycystisk nyresygdom: En tilstand, hvor væskefyldte cyster nedsætter den normale funktion af en eller begge nyrer.

Struvite krystaller: Små sten, der dannes i kattens blære som et resultat af for lidt hydrering eller alkalisk urin. Stenene kan irritere blæren, blokere urinrøret og resultere i nyresvigt.

Mad

Din kats kost afhænger hovedsageligt af alder, køn og aktivitetsniveau men da chartreux er en tyk, muskuløs kat, skal ernæringen kontrolleres. Foder din kat med en nærende diæt, og pas på ikke at overfodre den. Med en tendens til at udvikle struvitkrystaller, skal du også være sikker på, at du vælger et foder, der ikke er for basisk, og vær sikker på, at din kat har let adgang til frisk drikkevand. Hvis din kat ikke drikker nok vand, bliver urinen mere koncentreret, og struvite krystaller og sten kan udvikle sig. Hvis dette er tilfældet med din kat, skal du overveje at tilføje våd mad for fugtighed i kosten.

Fem fakta om chartreux

  1. En myte fortæller, at chartreux afstammer fra katte, der blev bragt til Frankrig af karthusiske munke for at hjælpe dem med at holde klostrene fri for mus og rotter.
  2. Racen er stille, men virkelig sød og venlig med en mild natur. De laver sjældent lyde, såsom at miave eller lave små hyl.
  3. Lad ikke chartreux' stilhed narre dig. Katten er en mesterlig flugtkunstner og kan nemt åbne skabsdøre og hoppe ud af vinduer.
  4. Racen er kendt for sin solide blågrå pels med en let uldstruktur og lyse kobber- eller orange øjne.
  5. Chartreux katte er kendt for deres smil. På grund af strukturen i deres hoveder og deres tilspidsede muzzles ser de ofte ud til at være smilende.