Britisk langhår

Det rolige, nuttede og buttede ansigt kendetegner britisk langhår, en nær slægtning til britisk korthår, og de minder om hinanden i både udseende og karakter. Den største forskel er, som navnet afslører, den lange, overdådige og tætte pels.

Hurtige fakta

Baggrund

Den britiske langhår er en længerehåret udvikling af den britiske korthårrace og sammenfletningen af deres historier. Racen stammer fra avl af britiske korthår med persiske katte. Oprindeligt fandt denne krydsning sted for at øge den britiske korthårsgenpøl, der var blevet mindre efter første og anden verdenskrig. Antallet af britiske korthår faldt, og opdrættere havde intet andet valg end at lave diverse krydsninger i et forsøg på at redde racen. De brugte katte uden stamtavle og persere.

Men genet til lang pels transmitteres recessivt, og føres derfor i racens genpøl på skjult vis. Nogle gange produceres langhårede katte kun flere generationer senere. Dette er også tilfældet med den britiske korthår og i årtier blev disse killinger uden den ønskede korte pels betragtet som ganske uønskede. De ville blive givet væk, eller i nogle tilfælde faktisk aflivet for at bevare den originale racetype.

Derfor var det med en del kontroverser, at nogle opdrættere valgte at begynde at opdrætte specifikt til en lang pels, og i dag anerkender kun en håndfuld katteorganisationer den britiske langhår som en separat og legitim race. Og med hensyn til racestandard svarer den til den britiske korthår, med den eneste forskel værende længden på deres pels.

Personlighed

Britiske Longhair-katte kombinerer egenskaberne ved britiske korthår og persiske katte. Ofte beskrevet som en afslappet ledsager med en stille stemme og et moderat aktivitetsniveau. Disse bamseagtige katte nyder familiens selskab men er ikke skødekatte. De er ikke overdrevent kærlige, men kan lide at være omkring dig og kommer godt ud af det med de fleste mennesker og andre kæledyr. Disse katte er ikke den skræmte eller nervøse slags - de er det blide og afslappede familiemedlem, der forholder sig rolige uanset hvad. Disse katte kan ikke lide at blive båret.

Hvad de imidlertid tilbyder, er en sød og kærlig tilstedeværelse. Men som med de fleste katte kan de også lide opmærksomhed og kontakt med deres familie, især regelmæssige kæle- og legesessioner. Giv din kat legetøj og muligheder for at lege for at holde den glad og udfordret.

Udseende, størrelse og vægt

Den britiske langhår-kat er mellemstor til stor i størrelse, med en robust krop og muskulært udseende. De har et bredt, firkantet hoved, buttede kinder og en kort hals. Benene er mellemkorte til korte i størrelse, og deres poter er runde. Som med den britiske korthår er ørerne små og runde. Sammen med de store, mørke runde øjne og fluffy pels får dette den britiske Longhair til at ligne en sød bamse. Hunnerne vejer mellem 4 og 6 kg, mens hanner vejer op til 8 kg.

Farve

Som den britiske korthår findes den britiske langhår i forskellige farver og mønstre. Ikke kun den originale grå (blå). Den kan for eksempel være sort, hvid, fløde, chokolade, rød, kanel, fawn, lilla, plettet, tabby eller skildpaddefarvet. Der er noget for enhver smag blandt de 300 plus farvekombinationer. Øjnene afhænger af pelsfarven og kan være blå, grønne, guld eller kobber.

Pelspleje

Pelsen fra den britiske langhår er overdådig, dobbelt og meget tæt. Da den britiske langhårs pels er kortere end den fra den persiske kat, klassificeres den som halvlang. En utrolig tyk undercoat får pelsen til at stikke ud fra kroppen, hvilket giver den et meget blødt look.

For at holde pelsen i god form skal du børste din kat mindst en gang ugentligt, men du behøver ikke rigtig bekymre dig om faktisk at bade din kat, da den vil tage sig af det alene. Forøg hyppigheden af din børstning i sæsoner hvor din kat fælder mere end normalt. Børstningen forhindrer knuder og filtringer, mens huden og pelsen holdes i den sundeste tilstand. Desuden vil børstning hjælpe med at forhindre hårboller.

Specielt til racen

Britiske langhår-killinger har en tendens til at have lidt mindre travlt end andre racer og udvikler ikke deres fulde pels og buskede hale, før de er godt inde i deres første leveår. Det kan faktisk tage op til 3 år for racen at nå modenhed. Husk også at dette er en ny race som ikke anerkendes af alle raceforeninger, så det kan være en udfordring at finde en.

Arvelige sygdomme

Den britiske langhår er generelt sund, men de er tilbøjelige til hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte. Selvom der ikke er nogen kur mod hypertrofisk kardiomyopati, giver en tidlig diagnose mulighed for behandling, og nogle katte kan leve med sygdommen i årevis.

Fordi de tidligere er blevet avlet med persere, er der en lille chance for, at de bliver påvirket af polycystisk nyresygdom. Denne sygdom forårsager nyreproblemer på grund af cyster eller væskefyldte huller, der udvikler sig gradvist. Der er en gentest tilgængelig, så det er bestemt værd at spørge opdrættere om status for deres katte - gode opdrættere bør kende til det.

Mad

Hvad angår den britiske korthår er det mest almindelige sundhedsmæssige problem fedme. Især hvis din kat er nået til voksenlivet og tilbringer meget af sin tid i sengen eller sofaen. Og britiske langhår elsker at slappe af. Så brug en dyrlæge-godkendt mad med al den ernæring, din kat har brug for, og hold den aktiveret med vandreture og sjov og leg.

For at gøre det lettere at slippe af med al pels, som dine langhårs-venner har, kan du fodre din kat tør mad til langhårede katte eller godbidder, der understøtter fældning. Dette gør det lettere at slippe naturligt af med hårboller.

Fem fakta om britisk langhår

  1. Den britiske Longhair-kat er en nyetableret race, der udviklede sig fra langhårede killinger, der blev fundet i kuldene i British Shorthairs.
  2. Disse katte er ikke den skræmte eller nervøse slags - de er det blide og afslappede familiemedlem, der holder deres cool uanset hvad.
  3. Børn er ikke et problem for denne afslappede kat, så længe de ved hvordan de skal opføre sig. Lær dine børn at behandle den med respekt.
  4. Du skal huske at den ikke er glad for at blive båret rundt.
  5. Det mest almindelige sundhedsmæssige problem for racen er fedme, især hvis din kat tilbringer meget af sin tid i sengen eller sofaen. Så undgå at overfodre din lille ven.

Hvilken katterace passer mig?

Tage testen