Britisk korthår

Denne runde og kælne bamse med den luksuriøse pels er en intelligent, stolt og kærlig ledsager. Den lader til at være lidt reserveret i starten, men når den lærer dig at kende vil den blive din mest hengivne ven.

Hurtige fakta

Baggrund

Den britiske korthår stammer fra Storbritannien i 1880'erne med katte importeret fra Egypten, der ankom med romerne da de invaderede landet. Racen, dengang kaldet ”British Blue”, blev udviklet af almindelige huskatte, og farven var altid den klassiske blå (dvs. grå). British Blue blev hurtigt en populær kæledyrskat, især på udstillinger omkring århundredeskiftet. Omkring 1914–1918 blev persiske katte føjet til avlsprogrammet.

Avlen af racen stoppede dog næsten under første og anden verdenskrig, og i 1950'erne var der kun et par katte tilbage. Racen blev genoplivet med kryds til domestic shorthair, russiske blues, persere og andre katte.

I starten havde europæiske og britiske korthår en fælles standard, men i begyndelsen af 1980'erne besluttede International Cat Association (FIFe) at anerkende dem som to forskellige sorter.

Personlighed

British korthår er en rolig og stiltiende race, der er kærlig, venlig og afslappet. Nogle gange beskrevet som en afslappet ledsager med en stille stemme og et moderat aktivitetsniveau. De er ikke overdrevent kærlige, men kan lide at være omkring dig og kommer godt ud af det med de fleste mennesker og andre kæledyr. Disse katte er ikke den skræmte eller nervøse slags - de er det blide og afslappede familiemedlem, der forholder sig rolige uanset hvad.

Selvom de ikke er meget aktive katte, har de deres gale øjeblikke hvor de jagter og klovner rundt som killinger. De kan ikke lide at blive båret rundt og foretrækker at bevare deres værdighed med fødderne fast på gulvet.

Udseende, størrelse og vægt

Den britiske korthår er en mellemstor til stor størrelse kat med en muskuløs og stor krop. Den har korte og stærke ben og hale, runde faste poter og en afrundet halespids. Det ligner lidt en bamse med sin tykke og korte pels, store runde hoved og kinder med de runde øjne og korte snude.

Da den britiske korthår er en ganske stor og tung race, når de ikke fuld modenhed før alderen 3 til 5 år. Fuldvoksne mandlige katte vejer omkring 5-7 kg og hunnerne 3-5 kilo.

Farve

Pelsen til denne kat kommer i næsten alle farver og mønstre, ikke kun den originale grå (blå). De kan for eksempel være sort, hvid, fløde, chokolade, rød, kanel, fawn, lilla, spidse, tabby eller tortoiseshell farvet. Øjnene afhænger af pelsfarven og kan være blå, grøn, guld eller kobber.

Pelspleje

Kattens korte, tætte og plysagtige pels er nem at pleje med et par ugentlige børstninger eller kæmninger. Hvis du har en udekat, skal du børste den oftere om foråret, når den fælder sin vinterpels.

Specielt for racen

Britiske korthår er, ligesom mange af de menneskelige briter, ganske velformulerede og værdige. De er intelligente katte, der sjældent gør destruktive eller hooligan-lignende ting. Selvom der er undtagelser er de fleste korthår generelt ikke skødekatte. Men de vil gerne ligge ved din side på sofaen eller være tæt på - hvis de kan lide dig. Hunner har en tendens til at have mere integritet og en mere seriøs opførsel end de afslappede hanner.

Arvelige sygdomme

De britiske korthår er generelt sunde, men de er tilbøjelige til hypertrofisk kardiomyopati (HCM), som er den mest almindelige form for hjertesygdom hos katte, og hæmofili B, en arvelig blødningsforstyrrelse. Spørg altid om en skriftlig sundhedsgaranti fra opdrætter og køb aldrig din kat fra en uærlig opdrætter.

Fordi de tidligere er blevet avlet med persere, er der en lille chance for, at de bliver påvirket af polycystisk nyresygdom. Denne sygdom forårsager nyreproblemer på grund af cyster eller væskefyldte huller, der udvikler sig gradvist. Der er en gentest tilgængelig, så det er bestemt værd at spørge opdrættere om status for deres katte - gode opdrættere bør vide om det.

Mad

Som for mange racer er det mest almindelige sundhedsmæssige problem fedme. Især hvis din kat er nået til voksenlivet og tilbringer meget af sin tid i sengen eller sofaen - og britiske korthår elsker at slappe af. Så brug en dyrlæge-godkendt mad med al den ernæring, din kat har brug for, og hold den aktiveret med en masse sjov og spil.

Fem fakta om British Shorthair

  1. Blå er den mest populære farve for britiske korthår, hvorfor mange mennesker stadig kalder racen "britisk blå".
  2. Der er også en langhåret race, kaldet britisk langhår, der er den samme som korthår undtagen pelsen.
  3. Børn er ikke et problem for denne afslappede og rolige kat, så længe de ved, hvordan de skal opføre sig. Så lær dine børn at behandle den med respekt.
  4. Den er ikke meget glad for at blive båret, men foretrækker at stå med fødderne på jorden.
  5. Undertiden har hannerne deres gale øjeblikke hvor de jagter og klovner rundt som killinger. Det kan overraske mange katteejere der er vant til at deres kat er klistret til sofae.

Hvilken katterace passer mig?

Tage testen