Birma

Yndefuld og elegant, med snehvide poter, fængende blå øjne og en gylden pels, der er som berørt af en gudinde. Den hellige Birman er det søde medlem enhver familie fortjener.

Hurtige fakta

Baggrund

Den sande oprindelse af Birman er relativt ukendt, muligvis stammer den fra Sydasien. Det siges, at den blev importeret fra Burma til Europa i begyndelsen af det 20. århundrede. Birmans blev først anerkendt i Frankrig i 1925 og viser spor af siameser, angoraer og persiske katte. Racen døde næsten ud under 2. verdenskrig, hvorfor dens historie kun kan spores tilbage med sikkerhed til 1940'erne.

Ifølge legenden stammer alle Birman-katte fra en tempelkat i Burma, der tilhørte en tempelpræst. I templet var der en gylden gudindestatue med safirblå øjne. Da præsten døde, med kattenes poter på kroppen, gjorde gudinden kattens hvide pels til guld og omdannede øjnene til slående blå. Poterne forblev snehvide som et tegn på dets renhed. Det blev endda sagt, at præstens sjæl blev genfødt i hans kattes krop og senere transporteret til paradis, da katten døde. Efter denne begivenhed blev alle Burman-præster genfødt som hellige katte, da de døde, hvilket gav racen sit navn den hellige kat af Burma.

Personlighed

Birmans er elegante og blide katte, der går med en vis ynde, som du måske forventer af disse tidligere tempelkatte. De har et sødt og dejligt væsen og elsker bløde stryg på hovedet eller en lur i skødet. De kommunikerer med en blød, klar stemme og fortæller dig, om det er tid til middag, kæl eller om du ved et uheld har efterladt dem bag en lukket dør - men de har ikke specielt behov for opmærksomhed.

Birmans er også intelligente og nysgerrige katte, der kan lide at udforske omgivelserne. Dette kan ende med at din Birman bliver fanget i garagen, eller at du finder ud af at den sover i din nabos seng. De er sociale og går godt i spænd med både voksne, børn, andre katte og ofte hunde, hvilket gør dem til den perfekte familiekat. Selvom de har et afslappet og køligt temperament, elsker de at lege. Interaktivt legetøj, hente bolde, nyde et ræs eller lege udklædning med børnene er lege som din kat måske værdsætter.

Udseende, størrelse og vægt

Birman er mellemstor, hvor hunnen normalt vejer omkring 3–4,5 kg og hannen omkring 4,5–7 kg. Kroppen er slank og lang med ganske korte ben og en busket hale. Hovedet er let hjerteformet med et sødt ansigt og spidse, små ører. Og vi må ikke glemme øjnene - de er så blå, som de kan være.

Farve

Denne race har et Himalaya mønster, hvilket betyder en lys krop, der gradvist tones over til en lysere farve på brystet og maven, men også at den har mørkere ører, ansigt, ben og hale, der harmonerer med kropsfarven. Poterne er snehvide, så de ligner handsker. På de bagerste poter strækker "handskerne" sig opad til en op-ned-V-form på bagsiden af benet.

Birmans findes i flere farver som sælgrå point, blå point, chokolade point og syrin point. Der er også Birmans i lynx punkt, der har et klart defineret "M" i panden, en brillelignende markering rundt om øjnene, plettede knurhårspuder og striber og ringe på benene og halen.

Pelspleje

Pelsen er halvlang eller lang og meget let og silkeagtig. Den har en lille underpels, hvilket betyder, at den sjældent filtrer, hvilket igen gør det meget let at pleje. Kæm den regelmæssigt med en stålkam eller børste for at holde den blød og blank. I løbet af vinteren fælder Birman meget, så du måske ønsker at kæmme ekstra for at undgå at leve med hårstrå rundt omkring i huset.

Specielt for racen

Da Birmans er sociale skabninger, har de en tendens til at blive lidt ængstelige, hvis de lades alene i lang tid. De nyder hvis de får konstant selskab af enten mennesker eller andre kæledyr.

Arvelige sygdomme

Birmans er generelt sunde, men nogle arvelige problemer er identificeret i racen. Nogle af disse er:

Mad

Der er ingen specielle anbefalinger til, hvordan du foder din Birman. De er ikke alt for sultne, men vil sandsynligvis fortælle dig hvornår det er middagstid.

Fem fakta om Birman

  1. Birman kaldes også den hellige kat af Burma og siges at være skabt af en gudinde.
  2. Du vil straks genkende en Birman på dens klare blå øjne og unikke hvide poter.
  3. Birman er meget social og har et roligt og blidt temperament.
  4. Nyresvigt og hårtab er to sygdomme, der vides at påvirke Birman.
  5. Birmans er gode familiekatte og nyder at lege med både børn og andre kæledy

Hvilken katterace passer mig?

Tage testen