Abyssinier

Abyssinieren er en kat som ingen anden. Et intelligent og konstant nysgerrigt individ, der er fuld af energi og legesyghed. Et sjovt og undertiden fjollet familiemedlem, der ønsker at være i centrum for din opmærksomhed.

abyssinier kat

Hurtige fakta

Baggrund

Da dette er en af de ældste katteracer, er der mange romantiske historier om dens oprindelse. Da abyssineren først optrådte på engelske katteudstillinger i slutningen af 1800-tallet, blev det sagt, at racen stammede fra landet Abyssinia i nutidens Etiopien. Og ja, disse katte ligner dem, der er afbildet i nabolande, egyptiske pyramider og templer, ofte i form af gudinder med kattehoveder.

I dag er der imidlertid genetisk bevis for, at de første abyssiner blev bragt til Europa fra dele af Sydøstasien og kystregionerne i Det Indiske Ocean, såsom Indien og Indonesien. Racen fik sandsynligvis sit navn fra landet Abyssinia, hvorfra den første udstillede kat på Crystal Palace Cat Show i England, Zula, siges at være importeret fra.

Andre racer, der sandsynligvis var i Abyssinernes fortid, er siameser, burmesiske og russiske blues. Dens karakteristiske og smukt mønstrede pels blev også set hos katte bragt til England af romerne

Personlighed

Abyssineren, der kaldes Aby, er ikke en blid skødekat, der sover hele dagen. Ved at købe en abyssiner får du en nysgerrig og meget intelligent kat, der elsker at lege og interagere med sine foretrukne mennesker. Den lever virkelig livet fuldt ud, elsker leg og kan fortsætte i timevis. Det kan være udfordrende, men også uendeligt underholdende for den rigtige ejer. Men du skal være forberedt på en kat i konstant bevægelse der altid vil følge med i hvad du laver, og altid er klar på sjov og ballade.

Klikkertræning, udfordrende aktivitetsspil og tricks er perfekt underholdning til disse eventyrlystne katte. Eller en dejlig gåtur i snor i parken. Hvis du har en have, skal du placere fuglemad tæt på vinduet - abyssineren elsker at kigge på fugle. Det er også en fantastisk hopper og den kan lide at være så højt oppe som muligt og se hvad der foregår i dens omgivelser.

Racen har ikke noget imod at være det eneste kæledyr i familien - så længe de er i centrum af folks opmærksomhed. Legende børn eller voksne vil være dens bedste ven. Hvis du er længe væk hjemmefra i hverdagen, er det klogt at få to søskende fra det samme kuld for at sikre dig at du har en der kan matche dens aktivitetsniveau.

Udseende, størrelse og vægt

Selvom dens oprindelse er i Sydøstasien, ligner abyssineren en lille afrikansk vildkat. Hovedet er kileformet og let afrundet med store, brede ører og store mandelformede øjne i grønt eller guld. Øjnene er omgivet af mørke streger, som menneskernes eye-liner. Abyssinerens mellemstore krop er muskuløs, yndefuld og atletisk med slanke ben, små, kompakte poter og en lang, spids hale.

Fuldvoksne hankatte af racen vejer omkring 4,5–7,3 kilo og hunner mellem 4–6,8 kilo.

Farve

Den smukke pels har skiftevis lyse og mørke farvebånd på hvert hårstrå. Abyssineren findes i fire hovedfarver - rødbrun krydset med mørkere brun eller sort, kanelskygge krydset med chokoladebrun, varm beige krydset med nuancer af blåt og rosebeige, krydset med lys kakaobrunt. I nogle tilfælde kan abyssineren ses i farver som syren, chokolade og forskellige sølvfarver.

Pelspleje

Abyssinernes fine, korte pels er let at vedligeholde. En ugentlig kæmning med en stålkam fjerner dødt hår og holder pelsen blank og fin. I løbet af fældeperioden anbefales et bad til at slippe af med overskydende hår.

Specielt for racen

På mange måder er denne race stik modsat alle andre racer. Dens adfærd ligner mere en hunds. Den er smart, atletisk, meget social og kan være rigtig sjov og fjollet. For eksempel kaldes abyssinerne ofte "Aby-grabbys" på grund af deres evne til at tage ting, der fanger deres interesse. Disse katte er også kendt for deres evne til hurtigt at træne deres ejere til at gøre ting for dem, som at placere deres foretrukne legetøj foran dig eller tappe på din hånd, hvis de vil have dig til at gøre noget.

De vil altid sørge for, at de er i centrum af din opmærksomhed, overvåger alle dine bevægelser og giver dig tip om, hvad du skal gøre. Sørg for, at du har en masse spændende og udfordrende legetøj til rådighed og mindst et stort kattetræ der når loftet så den kan klatre.

Arvelige sygdomme

Abyssinere kan udvikle en arvelig tilstand kaldet pyruvat kinase deficiency (PKD), der påvirker energimetabolismen i røde blodlegemer og kan forårsage anæmi. Et øjenproblem kaldet progressiv retinal atrofi (PRA), som kan forårsage progressiv blindhed, er også set blandt Abys.

De kan også lide af patella luxation, hvor knæskallenr bevæger sig ud af sin normale position, og hofteledsdysplasi, hvor hofteleddet ikke formes korrekt, hvilket kan resultere i en degeneration af leddet og smertefuld slidgigt.

Mad

Som for de fleste katte har abyssineren brug for et komplet, nærende og velafbalanceret måltid med tør og våd foder. Da dette er en meget aktiv race, er det vigtigt at vælge en mad med højt proteinindhold, der understøtter dens aktivitetsniveau.

Konsulter altid din dyrlæge, hvis du er i tvivl om, hvilken mad der er bedst egnet til din kat.

Fem fakta om abyssinerne

  1. Abyssinerne er fremragende til at lære tricks og træner også sine mennesker til at gøre, hvad de vil have.
  2. De er dygtige klatrere og springere og kræver et stort kattetræ for at klatre. Hvis du vil have dine gardiner og boghylder til at forblive urørt, er det et must.
  3. Abyen er en virkelig glad og sjov kat at være isammen med. Det er dens legesyge karakter, der får den til at gøre en masse fjollede ting og eskapader fra tid til anden.
  4. Med en abyssiner får du en kat, der er i konstant bevægelse - hele tiden vil den lege, hoppe, klatre og udforske.
  5. Dens unikke pels giver den et smukt udseende som en vildkat.