Valget mellem en killing og en voksen kat

Skal jeg vælge en killing eller en voksen kat?

Der er ikke meget, der kan konkurrere med ”cuteness factor” ved en kattekilling – der er dog mange fordele ved at vælge en voksen kat. Her er nogle ting, som kan hjælpe dig med at tage den rette beslutning, når valget står mellem en killing eller en voksen kat.

Det er rigtig svært at se bort fra, hvor bløde og nuttede killinger er, især når du allerede har besluttet dig for at få et ekstra familiemedlem. En killing er på mange måder ligesom en baby – konstant opsyn og opdragelse er nødvendigt, for at sikre en god og sund opvækst. Samtidig er de så nuttede at man helt glemmer alt besværet med det.  

Der vil dog være nogle, der har en livsstil som egner sig bedre til at få en voksen kat. For at give dig et godt udgangspunkt, til at tage den bedste og mest fornuftige beslutning for dig, har vi samlet fordele og ulemper her. 

Hvad indebærer det at få en killing? 

Vi skal være helt ærlige: Den største fordel ved kattekillinger er, hvor nuttede og dejlige de er. De store øjne, deres bløde pels og poterne, der ser ud som om de er tre størrelser for store til dem! For ikke at tale om, hvor skønt det er at se dem undersøge og opdage deres omgivelser, at se dem udvikle sig og lære nye ting.  

En anden fordel er at du får lov til at påvirke og forme killingens adfærd næsten fuldstændigt. Det er dog også et kæmpe ansvar som følger med, da det er dig der står for at lære killingen de færdigheder, som du ønsker den har som fuldvoksen. Alt fra at bruge kattebakken til at komme når du kalder. Uønsket adfærd såsom at klatre i gardinerne, kradse i møblerne og at angribe dine tæer er også dit ansvar at komme i forkøbet, før det bliver indlært.  

I starten af killingens liv, har du mulighed for at præge killingen og lære den at mennesker er venlige, at støvsugeren er ufarlig og så videre. Du kan selvfølgelig godt opdrage på voksne katte, men jo yngre de er jo mere formbare er de også, præcis ligesom mennesker. Sørg også for at den opdrætter du vælger allerede fra start har lagt et godt fundament, for en god start på livet for killingen. 

Udgifter og dyrlægebesøg 

Udgifter er også en vigtig faktor. Mange killinger besidder en evne der gør, at de tilsyneladende gør alt hvad de kan, for at få brugt alle deres 9 liv allerede inden for det første leveår.  

Forbered dig på at lære din dyrlægeklinik rigtig godt at kende. Killinger er skrøbelige og der kan let ske uheld. For eksempel er det ikke ideelt, hvis du har mindre børn, der endnu ikke forstår at leg med små killinger skal foregå blidt.  

Endeligt er det også vigtigt at huske at en lille killing ikke kan være alene lige så længe som en voksen kat, der bruger det meste af dagen på at sove. Du kan læse mere om hvordan du vænner din kat til at være alene her. Du skal prioritere at støtte din killing i dens udvikling, så den forhåbentlig udvikler sig til at blive en fantastisk udvokset kat. 

Hvorfor skal du overveje at få en voksen kat? 

Ja, killinger er søde og nuttede – men udover det er der faktisk rigtig mange fordele ved at vælge en voksen kat.  

For det første ved du lige præcis, hvad du går ind til med en voksen kat. Personligheden er udviklet og du kan med det samme se størrelsen på katten, høre om den vokaliserer meget, pelstypen og adfærden kan observeres osv. Får du en kat med stamtavle, har du også mulighed for at have kendskab til dens familiebaggrund. Husk dog at hvis du forventer en kat, der er til ren sofahygge, så sørg for at katten er nogle år gammel, så du ikke ender med en energibombe i stedet. 

Ældre katte er ofte bedre egnede hvis du har børn, da de har et bedre begreb om, hvornår de skal trække sig. Ældre katte har som regel også mere tålmodighed med familiens yngre medlemmer, da de lettere kan skelne børn og voksnes adfærd fra hinanden. 

Men den største fordel ved at få en voksen kat er mere for kattens egen skyld. De fleste katte som står til adoption, bliver desværre ofte overset. Uanset hvor søde og velopdragne de er, kan de ikke konkurrere med de søde killinger.  

Det kan virke skræmmende at adoptere en kat man ikke ved hvor kommer fra, men personalet på internaterne er som regel rigtig gode til at finde det gode match mellem kat og ejer. For selvom personligheden er udviklet hos en voksen kat, er deres evne til at knytte sig ikke mindre, og som regel udvikles der et meget tæt og stærkt bånd til deres nye ejer.