valg af hunkat eller hankat

Skal jeg vælge en hankat eller hunkat?

Ligesom mennesker findes der katte med alle mulige forskellige personligheder. Nogle af kattens egenskaber kan være kønsrelaterede. I denne artikel vil vi sætte fokus på nogle forskelle mellem hankatte og hunkatte, som du bør kende til, før du træffer din beslutning.

Når du skal til at være katteejer, er der flere ting, du bør overveje. Det vigtigste er at sikre, at du vælger en kat, der vil passe godt til dit hjemmemiljø og din livsstil. Omgivelserne i dit daglige liv vil uden tvivl påvirke din kat og omvendt. Tænk over, om du har en stor eller lille familie, en husstand der egner sig til flere katte eller måske et hjem med andre kæledyr.  

Med det i tankerne er det tid til at overveje, om du skal vælge en hunkat eller hankat, da deres adfærd kan være ret forskellig. Selvfølgelig afhænger mange af en kats egenskaber af kattens personlighed, gener og livserfaring. Om katten er neutraliseret, har også en betydning. Men begge køn har deres egne fordele og ulemper. 

Fordele og ulemper ved hankatte og hunkatte 

Selvom der er mange faktorer som spiller ind i forhold til kattes personligheder, så kan der alligevel ses nogle tendenser hos både hunkatte og hankatte. Nedenfor dykker vi ned i nogle af de mest udbredte. 

Personligheden 

Der er mange myter omkring de to køn. For eksempel at hankatte, har tendens til at være venligere overfor mennesker, mere afslappede og mere eventyrlystne end hunkatte.  Og at hunkatte er mere larmende og krævende end hankatte. Dette kan være sandt i nogle tilfælde, men kattens opdragelse og dens individuelle personlighed spiller en langt større rolle. Og ikke mindst om katten er henholdsvis kastreret eller steriliseret.  

Aggressivitet 

Nogle mener at hankatte kan have tendens til at være mere aggressive over for andre katte, mens hunkatte vil undgå konfrontation, hvis de kan. Ikke-kastrerede hankatte kan være mere territoriale, men alle katte uanset køn, kan udvise aggression, hvis de møder en fremmed på deres område. 

Territoriale 

Der er noget der tyder på, at hanner har en større tendens til at strejfe og at de har et større territorie, mens hunner er mere tilbøjelige til at holde sig tættere på hjemmet og har mindre territorier. Begge køn markerer deres territorier, men hannerne gør det mere end hunnerne, som gør det oftere når hun er i brunst. 

Størrelse 

I forhold til størrelsen bliver hankatte generelt lidt større end hunkatte, men derudover kan det være svært at se forskel. Deres levetid er ens, men da hanner kan have tendens til at være lidt mere aggressive, ender de oftere i mere farefyldte situationer. 

En anden lighed er, at de fleste katte foretrækker at bo alene med kun deres ejere. Det betyder dog ikke, at de ikke kan lide at udforske verden uden for hjemmet. Især under brunstperioden, når jagten efter en ny mage kan få dem til at strejfe længere væk fra hjemmet. 

Som du ser, er der faktisk flere ligheder end forskelle mellem de to køn. Det vigtigste, når du vælger en kat, er at din beslutning er baseret på kattens personlighed og adfærd. Så er du mere sikker på at få en loyal og sød ven som vil følge dig i mange år.