transporter din kat i transportkasse

Sådan transporterer du din kat

Katte egner sig ikke så godt til transport. Katte er meget knyttet til deres hjemmemiljø, de kan ikke lide forandringer og de har tendens til at blive meget stressede, når de transporteres. Nogle ture er dog umulige at undgå, f.eks. når man skal til dyrlægen. Her er nogle nyttige tips til at få turen til at gå lettere.

Hvis du skal på en længere tur, er det bedste du kan gøre, at lade din kat blive hjemme og bede en nabo eller ven om at passe den, da katte ikke er glade for at rejse. Selvfølgelig er der tidspunkter, hvor du bliver nødt til at medbringe din kat, og disse ture skal helst være så stressfri som muligt for både dig og din lille pelskugle.  

Kattens transportkassen 

Sørg for, at din kat har plads nok i transportkassen – din kat skal være i stand til at rejse sig op, at strække sig og dreje sig, selv når transportkassen er lukket.  

Gør transportkassen til et trygt sted for din kat 

De fleste mennesker opbevarer transportkassen på loftet eller i garagen og på den måde er din kat ikke fortrolig med sin transportkasse. I stedet for kun at tage transportkassen frem, når du skal på tur, bør du gøre den til en del af de naturlige omgivelser for din kat.  

Placér den i et rum, hvor din kat bruger meget tid, og læg et blødt lagen i, som den kan ligge på. En t-shirt, et tæppe eller noget andet der lugter af dig. Godbidder og legetøj er andre eksempler på, hvad du kan putte i transportkassen for at gøre din kat komfortabel og interesseret.  

Din kat kan være meget mistænksom over for transportkassen i lang tid. Det kan tage uger. Bare hav tålmodighed og beløn din kat med godbidder, når den viser interesse for kassen.  

Afviser din kat transportkassen? 

Det kan være frustrerende, når din kat afviser transportkassen. En ting, der kan hjælpe, er at bruge en spray med syntetisk katteferomon i kassen. Det hjælper med at minimere angsten forbundet med det.  

Hvis dette ikke hjælper, skal du muligvis købe en ny transportkasse eller rengøre den godt - stressferomoner frigivet i tidligere bilture kan stadig være til stede i transportkassen. Spørg din dyrlæge om anbefalinger.  

Sådan får du din kat ind i transportkassen 

Har du ikke tid til at vænne din kat til transportkassen, er her nogle tips til hvordan du får en modvillig kat ind i transportkassen for første gang.  

Forbered dig, inden I tager afsted 

Vent ikke til fem minutter før afgang med at placere din kat i transportkassen – planlæg på forhånd og lad det tage den tid det tager. Alt sammen for at minimere risikoen for en stresset kat.  

Når din kat er blevet vant til transportkassen, kan du tilbageholde mad i et par timer før turen, og derefter lægge nogle stykker af dens yndlingsfoder inde i transportkassen, for at få den til at gå ind frivilligt. Hvis dette ikke virker, skal du roligt gå ind i et lille rum og forsigtigt løfte din kat ind i transportkassen, som du øvede før den første tur.  

Når din kat er inde i transportkassen, kan du med fordel dække den til med et håndklæde eller tæppe for at blokere udsynet. Hold transportkassen i et fast greb med begge hænder, og undgå at støde den ind i noget. Dette kan øves et par gange, før katten er inde i transportkassen, da den støj og de stød, der opstår, vil være stressende for din kat.  

Pak altid lidt ekstra tæpper til transportkassen når I er ude – det kan ske, at din kat bliver stresset og ved et uheld urinerer i sin transportkasse. 

Inde i bilen 

Fastgør transportkassen med en sikkerhedssele på bagsædet eller på gulvet bag passagersæde. Det er naturligvis ikke smart at lukke din kat ud inde i bilen, mens du kører.  

Før du tager afsted for alvor, er det en god idé at køre nogle prøveture. Ligesom din kat skal vænne sig til transportkassen, skal den også vænne sig til bilen. Kør rundt i nabolaget, mens du observerer din kat. Er den rolig og stille, ser den anspændt ud eller hyler den? At køre en kort tur og derefter hjem igen viser din kat, at alle bilture ikke ender på dyreklinikken.  

Lange ture 

På bilture på under 6 timer vil din kat have det fint inde i transportkassen, men hvis du rejser i længere tid, bør du lade din kat komme ud med jævne mellemrum, for at drikke vand og bruge kattebakken.  

Der findes engangskattebakker, som du kan medbringe til en lang biltur. Husk også at medbringe en masse vand – katte skal ikke drikke vand, der ikke smager som vandet derhjemme. Lad være med at fodre din kat i et par timer, før du rejser, på denne måde kan du minimere risikoen for, at din kat kaster op i transportkassen. Din kat vil have det fint med kun at spise om aftenen i en dag eller to mens den rejser.  

At komme hjem igen til andre katte

Hvis du har mere end én kat i dit hjem, kan det være svært at komme hjem igen med en af dem, hvis den for eksempel har været til dyrlægen. Katte er følsomme over for lugte, og eventuelle nye dufte kan resultere i, at dine katte ikke genkender lugten af din tilbagevendende kat, hvilket kan resultere i aggressiv adfærd fra dine andre katte.  

Når du vender hjem, skal du lade din kat være i transportkassen i et par minutter og observere den. Hvis du bemærker spændinger eller fjendtlighed fra de andre katte, eller hvis du tidligere har haft problemer med at komme hjem med en af dine katte, bør du holde din hjemvendte kat i transportkassen.  

Sæt den i et andet rum, indtil dens duft er blevet mere velkendt. Sørg for vand, mad og en kattebakke, og opbevar din hjemvendte kat i det separate rum i mindst 24 timer. For at fremskynde processen kan du gnide alle dine katte med det samme håndklæde, på den måde blandes deres dufte, og din tilbagevendende kat lugter dermed ikke så anderledes. Hvis du fortsat oplever problemer, så kontakt din dyrlæge.