Introducer din nye kat til din gamle kat

Sådan introducerer du bedst en ny killing til din kat

Overvejer du at tage en ny killing med hjem til din kat? Der er en del ting du skal være opmærksom på, for at sikre at introduktionen bliver vellykket. Men ingen grund til panik – vi har nogle gode råd til dig.

Det er vigtigt at huske på, at katte er territoriale dyr og nogle katte vil som udgangspunkt aldrig være glade for at dele deres hjem med andre katte. Selv med en rigtig god introduktion er der ingen garanti for, at kattene vil acceptere hinanden. Sørg for at du har en backup-plan. Når det så er sagt, finder mange katte også stor glæde ved at få et nyt familiemedlem. 

Nedenfor guider vi dig i processen og fortæller dig skridt for skridt hvad du skal gøre, for at sikre at introduktionen bliver en succes.  

Første skridt: Start i ét rum

Lad killingen vænne sig til sit nye hjem ét værelse ad gangen. Start i et rum, som din gamle kat ikke bruger så ofte, eksempelvis et ekstra soveværelse. Luk ikke døren, brug i stedet en låge eller et gitter, som du delvist dækker med et tæppe. På denne måde kan killingen høre alle lyde og opfange alle lugte uden at blive fuldstændig overvældet.   

Du kan læse mere om hvordan du giver en kat den bedste start i sit nye hjem her. 

Sørg for at det rum du starter i, har alt din nye kat har brug for: mad, vand, seng, legetøj, skjulesteder, kattebakke (placér bakken væk fra mad og vand) og nogle steder højt oppe som katten kan bruge, for eksempel et skab. Brug ikke ting der tilhører din gamle kat, da dette kan skabe konflikt mellem dem. 

Når den nye kat virker til at være komfortabel i sine nye omgivelser, er det tid til at gå videre til næste fase. Adfærd som indikerer at katten er tilpas og har det godt, er f.eks. hvis den leger med sit legetøj, hviler på siden med sin mave blottet eller at den spinder, spiser og drikker normalt. 

Anden skridt: Udveksling af dufte

Næste skridt er at vænne kattene til hinandens dufte. Start med at bytte deres tæpper. Målet er at der skabes en fælles duft. Dette vil hjælpe dem med at kunne genkende hinanden som en del af den samme sociale gruppe.  

Ved at sikre at begge katte er komfortable med duften fra den anden kat før selve mødet, øges chancerne for en vellykket introduktion. Hold øje med begge kattes reaktion. Hvis en af dem hvæser eller aktivt undgår tæppet, skal du sætte tempoet ned. Byt derefter tæpperne tilbage for at blande duftene yderligere. 

Tredje skridt: Udforskning af hinandens områder 

Nu er det tid til at kattene får lov til at udforske hinandens områder. Lad den nye kat besøge den gamle kats områder, mens du holder den isoleret, for eksempel i soveværelset sammen med en af ejerne. Dette bør kun ske hvis den nye kat er helt afslappet i sine nye omgivelser. 

Fjerde skridt: Visuel kontakt

Når kattene er helt accepterende overfor hinandens lugte og deres omgivelser, er det tid til den visuelle kontakt. Dette bør startes gennem en fysisk barriere såsom et gitter. Sørg for, at den visuelle kontakt kombineres med noget rart såsom godbidder eller belønning i form af leg.  

Synet af den anden kat bør være noget der sker i baggrunden, mens den primære opmærksomhed er på en anden aktivitet. Hvis kattene ønsker at nærme sig hinanden, skal de have lov til det, men sørg for at distrahere dem, hvis der vises tegn på negativ adfærd såsom hvæsen, knurren eller hvis katten lægger ørerne ned. Hold mødet kort og afslut mens det går godt.  

Femte skridt: Fysisk kontakt 

Fjern forsigtigt barrieren mens begge katte er optagede. Beløn med masser af godbidder og legetøj. Tving dem ikke til noget, men forsøg snarere at se mere passivt til. Målet er at de slapper af i hinandens nærvær. Hvis alt går godt, kan hyppigheden af møderne øges. 

Sjette skridt: Kontakt uden opsyn 

Nu kan du lade kattene interagere uden tilsyn i korte perioder men kattene skal stadig holdes i forskellige dele af hjemmet. Hvis alt går problemfrit, kan døren til den nye kat stå åben, og kattene kan efterlades mere alene.

Du bør dog fortsætte med at holde et vågent øje med, hvordan forholdet mellem dem udvikler sig. Vent med at lade dem være alene hjemme til du er fuldstændig sikker på at de har accepteret hinanden helt. 

Held og lykke med introduktionen og tøv ikke med at spørge din dyrlæge til råds.