Katteejer med kat fokus på udgifter til kat

Hvor meget koster det at have en kat?

Mange katteejere bliver overrasket, når de opdager de faktiske omkostninger ved deres kæledyr. Men med lidt planlægning og budgettering kan de store overraskelser undgås. Her er de udgifter du bør kende til når du er katteejer.

At eje en kat kommer, som med alle andre kæledyr, med visse omkostninger. Normalt er en kat billigere at have end en hund. Hunde har generelt behov for mere pelspleje, træning og i de fleste tilfælde mere mad. Men en kat kan også være dyr at have. Dog har du som ejer selv en vis kontrol over nøjagtig hvor dyr det bliver for dig at have en kat. 

De nøjagtige udgifter ved at eje en kat er svære at forudse helt konkret, da det varierer alt efter hvilken kat du har, samt hvor du bor. 

Almindelige udgifter til kat 

De første par år af kattens liv er oftest de dyreste, da det er her mange ting, anskaffes for første gang. Her kommer nogle eksempler på almindelige udgifter for en katteejer: 

En gennemsnitlig kat lever omkring 9 til 15 år.  

De første år skal du naturligvis budgettere med købsprisen for katten, derudover mad samt de indledende undersøgelser og vaccinationer hos dyrlægen og eventuelt neutralisering.  

Hvis du vælger at adoptere en kat, kan du spare en del penge, da katten sandsynligvis allerede er neutraliseret, chippet og vaccineret. 

Udgifter du IKKE skal spare på 

At eje en kat er et stort ansvar der både kræver planlægning og et vist budget.  

Foder og kattegrus 

Lad være med at forsøge at reducere omkostningerne på mad og kattegrus. For eksempel kan fodring med lavkvalitets foder føre til medicinske problemer, hvilket resulterer i et ringere liv for din firbenede ven og højere behandlingsudgifter for dig. 

 Dyrlægebesøg og forsikringer 

Det samme gælder for regelmæssige dyrlægebesøg og forsikringer af din kat. Du undgår godt nok udgiften lige nu, men med tiden kan det blive meget dyrt. Ved at udelade vaccinationer og konsultationer hos dyrlægen, udsætter du din kat for unødige risici, da potentielle problemer ikke opdages og dermed blot forværres med tiden. 

Nogle racekatte har større risiko for sygdom 

Når du køber en kat eller et andet kæledyr, skal du desuden være opmærksom på eventuelle kroniske sygdomme. I nogle racer er denne risiko større end i andre, så det kan være klogt at undersøge eventuelle raceproblemer før du køber din kat.  

Disse problemer kan være allergier, diabetes, nyresygdomme eller hyperthyroidisme – lidelser der er behandlingskrævende og som kan være dyre da det følger dyret gennem længere tid. 

Indekat vs. udekat? 

En andet faktor der kan påvirke mængden af dine udgifter er, om du har en inde- eller udekat. Omkostningerne for udekatte er som regel højere end for den gennemsnitlige indekat, dog ikke altid.

Selvom udekatte er mere udsatte for parasitter og kommer i kontakt med andre dyr, mennesker og andre farer, er de ofte sundere end indekatte. Indekatte er desuden mere tilbøjelige til at udvikle adfærdsproblemer end udekatte. 

Samlet set er omkostningerne ved at eje en kat dog ikke så høje, hvis du sammenligner det med mange af dine andre udgifter. Den værdi, glæde og livskvalitet, du får fra din pelsede ven, vil højst sandsynlig være hver en krone værd.