Tips til når din kat skal være alene hjemme

En guide til når din kat skal være alene hjemme

Det kan være svært helt at undgå situationer, hvor din killing skal være alene hjemme. For at sørge for, at alene hjemme-oplevelsen bliver god for både dig og din killing, er det derfor en rigtig god idé at begynde træningen, så tidligt som muligt.

Katte er kendte for at være meget uafhængige dyr, som med adgang til vand og mad, sagtens kan klare sig selv. Men i det vilde lever katte ofte i grupper og de har derfor stadig brug for social kontakt. Husk derfor at den tid, hvor din kat kan være alene hjemme, ikke er det samme som den tid, hvor din kat bør være alene hjemme. 

Faktisk er der mange lande, hvor det er ulovligt at lade sin kat være uden opsyn i en hel dag. Dette gælder primært for indekatte, men selv udekatte har godt af daglig pleje, aktivering og leg – derfor bør du ikke lade din kat være alene for længe.  

Der vil dog være situationer, hvor du skal være væk hjemmefra i længere tid og derfor ikke har andet valg end at lade din killing være alene. På sådanne tidspunkter er der nogle ting du kan gøre, for at skabe for de allerbedste betingelser for din kattekilling. 

Lad katten falde til i sit nye hjem 

Før du lader din killing eller kat være alene hjemme for første gang, er det vigtigt, at den allerede er faldet ordentligt til i sit nye hjem. Brug gerne de første par uger sammen med din nye killing (eller din adopterede kat) i hjemmet, lær hinanden at kende og præsenter den langsomt for sine nye omgivelser. 

Husk at killingen er blevet adskilt fra sin familie, og den store miljøforandring i sig selv kan være noget overvældende. Lad din killing udforske hjemmet, men hold godt øje med den, så den ikke spiser noget farligt.  

Når der er gået nogle uger, kan du langsomt begynde at vænne den til at være alene i kortere perioder. Ligesom mennesker har katte meget forskellige personligheder og reagerer vidt forskelligt på at være alene. Støt din kat under træningen, gå langsomt frem og udvis masser af tålmodighed og omsorg. 

Stimuler din kat inden den skal være alene 

For at gøre det lettere, kan det være smart at sørge for at katten er træt, før du forlader hjemmet. Så vil din kat forhåbentlig have behov for at hvile sig.

Tag dig derfor tid til at lege med din kat og sørg for, at den er træt på det tidspunkt du lader den være alene, så den ikke sidder tilbage fyldt med energi. På den måde har du skabt de bedste betingelser, for at det bliver en behagelig og afslappet oplevelse. En kat som er træt, vil være rolig, mindre stresset og ængstelig, fremfor en kat som er helt oppe i gear og understimuleret. 

Sådan kan du stimulere din kat, når den er alene 

Katte der ofte efterlades alene, kan ende med at være ret inaktive, hvilket er dårligt for både deres fysiske og mentale helbred. Derfor er det vigtigt at du sørger for, at din kat har rig mulighed for at få udfoldet sig både fysisk og mentalt mens du er væk.  

Her er nogle tips til hvordan du kan stimulere katten, mens du er væk: 

Skal din kat være alene om natten? 

Hvis din kat skal være alene om natten, kan du med fordel få en ven eller nabo til at hjælpe med at passe den. Sørg for at personen er klar over, at pasningen ikke kun består i at give foder og vand, men også indebærer at kattebakken skal tømmes og at der gerne skal afsættes tid at nusse eller lege.

En killing bør ikke være alene natten over, før den er over seks måneder gammel.