få en god start med din nye kat eller killing

Få en god start med din nye killing eller kat

At få en ny kat eller killing til at føle sig hjemme et nyt sted er en proces, der tager tid. Her er nogle ting du bør kende til for at forløbet bliver så gnidningsfrit som muligt.

De allerførste skridt i et nyt hjem kan være skræmmende for en killing, men det kan også sagtens være en udfordring selv for en voksen kat.

Som andre levende væsener er katte også forskellige. Nogle er selvsikre, mens andre er generte i et nyt miljø. For killinger kan det at blive fjernet fra deres mor og søskende for første gang, være en traumatisk oplevelse. Derfor er det bedst, hvis tilpasningsprocessen bliver så rolig og fredelig som overhovedet muligt.  

Når du anskaffer dig en kat, kan du prøve at vælge en kat der kommer fra et miljø, som minder om det miljø den får hos dig. En kat født og opvokset på en gård med meget lidt menneskelig interaktion er nok ikke det bedste valg, for en børnefamilie i et travlt bymiljø. Prøv at møde din killings mor – hvis hun er rolig og social, vil din killing sandsynligvis også være det. 

Start med ét værelse 

Et godt første skridt er at vælge og forberede et bestemt rum i hjemmet, hvor katten har mulighed for at vænne sig til omgivelserne i fred og ro. Et mindre rum er ikke nær så skræmmende som et stort hjem fyldt med ukendte hjørner og kroge.  

Hvis du har mulighed for det, kan du sætte et gitter op i døråbningen og dække det med et tæppe. Ved at gøre det kan din kat få et glimt af resten af huset og samtidig blive bekendt med alle de nye lugte uden at blive overvældet. 

Når den efterhånden er faldet til, kan du fjerne tæppet og gitteret, og gradvist udvide området til større dele af dit hjem. Husk at killinger kan have brug for mere tid i det første værelse, mens voksne katte hurtigere kan være klar til at udforske resten af hjemmet. 

Gode råd til indrettelse af værelset: 

Den indledende tid med din kat 

Det er vigtigt at give din lodne ven god tid til at slå sig ned og lade den udforske omgivelserne i sit helt eget tempo. Forhold dig så roligt som muligt og tving eller forstyr ikke din kat. Hvis du har børn, skal du lære dem hvordan man nærmer sig og interagerer med katten, og at den har brug for at være for sig selv nogle gange. 

Tildel mad, vand og en kattebakke 

Helst med den samme mad og det samme grus som katten eller killingen er vant til. Bliv ikke overrasket hvis katten ikke viser interesse for maden på dette tidspunkt. Tilvænningsperioden kan være en stressende tid med mange nye indtryk, men appetitten kommer, så snart katten føler sig tilpas.

I de fleste tilfælde har killingen lært hvordan den skal bruge kattebakken ved at kopiere dens mor, så normalt skal du blot vise killingen hvor bakken er placeret. 

Hvis det er muligt så brug for eksempel et tæppe med en velkendt lugt fra det tidligere hjem og læg det i den nye seng. Alle katte, især killinger, har brug for meget søvn, så forstyr ikke katten når den hviler sig. 

Opbyg et bånd til din kat 

Jo mere tid du tilbringer med din killing eller kat i begyndelsen, jo lettere vil det være at skabe et stærkt bånd mellem jer. Benyt lejligheden til at lære at forstå kattens adfærd og signaler. Forsøg at matche dens energiniveau og lad være med at prøve at tvinge den til noget.  

Det handler om at være tålmodig og om at vælge de rigtige tidspunkter at interagere med katten. I løbet af de første dage bør enhver interaktion med katten kun finde sted, når katten indleder den. 

 Lær din kat at kende og opbyg rutiner sammen 

Når du kæler for katten, skal du altid starte på hovedet. Hvis din kat nyder det, kan du fortsætte med at stryge hen over ryggen. Hold øje med din kats signaler og kæl den ikke på maven, medmindre du er sikker på, at den er okay med det og nyder det.

Når en kat vender sig om på ryggen, er det en måde at hilse på, ikke nødvendigvis fordi den vil kæles på maven. 

Du skal også vide at de rutiner der etableres i denne periode, er de rutiner som katten vil tage med sig fremover. Hvis du eksempelvis tager killingen med i seng om natten, skal du være forberedt på forstyrrelser i nattetimerne, da katte er naturligt aktive omkring skumring og daggry. Det er muligt at vænne katten til at tilpasse sine søvnmønstre, så den passer til din families. 

Hvis du har andre kæledyr, skal de introduceres langsomt og på kattens vilkår. Introduktion af en ny kat til en familie med andre katte kan være svær og kræver meget arbejde. Katte er territoriale dyr, der hurtigt kan opfatte fremmede katte som ubudne gæster. Voksne katte accepterer som regel killinger lettere end de accepterer en anden voksen kat. 

Hvis du planlægger at have en udendørs kat, er det klogt at lade den blive inde i de første tre uger, før du lukker den ud. På den måde sikrer du dig at den er faldet ordentligt til i det nye hjem. 

Husk at det tager tid at komme på plads, så lad din kat udforske sit nye miljø i sit helt eget tempo.