Killing med dårlig mave

Hvorfor har min killing tynd mave?

Ligesom andre kæledyr kan killinger også få mave-tarmproblemer, der ofte resulterer i tynd og dårlig mave, også kaldet diarré. Diarré defineres som flydende og hyppig afføring, hvilket kan være farligt for en lille killing, da det resulterer i dehydrering, som skyldes tab af væske via afføringen.

Der kan være flere årsager til, at din killing har diarré. Det vigtige er at du ikke ignorerer det, især når det har stået på i mere end et par dage - killinger kan blive meget svækkede, når de har diarré på grund af væsketabet. 

For at kunne afgøre, om din killing har mave-tarmproblemer, skal du selvfølgelig have kendskab til hvordan din killings normale toiletadfærd er. Hvor ofte bruger den kattebakken, og hvordan ser afføringen normalt ud? Hvilken konsistens og hvilken farve har den? Har du styr på dette, kan du meget hurtigere opdage eventuelle afvigelser. 

Årsager til at din killing har dårlig/tynd mave (diarré) 

Ændringer i miljøet 

Killinger kan blive stressede ligesom mennesker. Killinger og katte er ikke glade for ændringer, derfor kan stress forekomme især når de rejser eller flytter ind i et nyt hjem, eller hvis killingen bliver skræmt af noget, for eksempel en hund eller et barn. Dette kan udløse killingens "kæmp eller flygt”-respons og derved forårsage diarré.   

Hvis du ved, at noget i din killings miljø snart vil ændre sig, eller hvis du allerede har mistanke om at det er stress-relateret diarré, kan du forsøge dig med kunstige feromoner til at berolige killingen. 

Ændringer i kosten 

En meget almindelig årsag til diarré blandt killinger er ændringer i deres kost. Dette omfatter ikke kun deres almindelige mad. Det kan også være godbidder, medicin, kosttilskud eller spiseligt legetøj. Din killing kan også have spist noget af din mad eller din hunds mad.  

Diarré forårsaget af disse ting er normalt midlertidig, og når killingens krop har justeret sig til den nye mad, vil diarréen stoppe igen. Normalt tager det i hvert fald et par dage.  

Sådan ændrer du din killings mad 

Når du ændrer din killings kost, skal du introducere den gradvist og forsigtigt. Bland den gamle mad med den nye mad. Tilføj gradvist mere af den nye mad og mindre af den gamle mad, hen over en uge eller to, indtil din killing er helt tilpasset den nye kost.  

Hold altid øje med din killings afføring, når du skifter kost – hvis den bliver meget løs, skal du sænke tempoet. Hvis det ikke bliver bedre, kan der måske være noget i den nye mad, din killing er allergisk over for. 

Giftige stoffer 

Små, nysgerrige killinger kan have en tendens til at spise og tygge på alle mulige ting de ikke burde. Selvom du prøver at holde din killing under opsyn, kan den alligevel fra tid til anden få tænderne i noget giftigt. Sådanne ting kan for eksempel være rengøringsmidler eller planter, og et af symptomerne på en forgiftning kan være diarré.  

Tjek altid dit hjem for mulige giftstoffer, din kat kan tygge på, og fjern disse. 

Antibiotika 

Medicin ordineret til din killing, kan have bivirkninger. Desværre er diarré en ret almindelig bivirkning til flere lægemidler. Antibiotika dræber ikke kun de dårlige bakterier, men også de gode bakterier i tarmene.

Hos dyrlægen kan du få probiotika, der støtter og hjælper bakteriemiljøet i tarmkanalen hos din killing, mens den er under behandling med antibiotika. 

Parasitter 

Parasitter, som eksempelvis orme, holder af at leve inde i tarmkanalen hos killinger og andre dyr, hvor de kan irritere tarmslimhinden. Ormene eller deres æg kan nogle gange opdages, når de kommer ud med killingens afføring.

Nogle kan dog være meget små og opdages ikke så let med det blotte øje. I disse tilfælde er din dyrlæge nødt til at diagnosticere ud fra en fæcesprøve og derefter iværksætte en behandling.  

Udover at få killingens afføring tjekket, kan du også få din killing behandlet forebyggende - på denne måde undgår du helt ubehaget og symptomerne forbundet med parasitter for din killing. 

Sygdomme 

Selvom dette måske ikke er den mest almindelige årsag til, at din killing har diarré, er der mange forskellige sygdomme, der kan give fordøjelsesproblemer. Tal altid med din dyrlæge, hvis du har mistanke om sygdom. 

Husk, at du altid kan kontakte vores dyrlæger i AniCura-appen, hvis du har spørgsmål til din killings symptomer eller har brug for faglig rådgivning.