ID-mærkning af kat

Derfor skal du ID-mærke din kat

ID-mærkning af din kat kan betyde forskellen mellem en fundet kat eller en fortabt kat. Din kat kan ID-mærkes enten med en chip eller øretatovering. ID-mærkning af din kat er en enkel og meget vigtig investering.

Hvorfor ID-mærkning af katte? 

I Danmark er det ikke lovpligtigt at lade sin kat ID-mærke, men det er en rigtig god idé at gøre det alligevel. Fra 1. juli 2021 er der trådt en ny regel i kraft, som gør at katte uden ID-mærkning kan videreformidles med det samme og ikke længere skal fremlyses i 72 timer først. Det betyder, at du som katteejer kan risikere at miste ejerskabet over den, hvis den løber væk og ikke har nogen form for ID-mærkning.  

Udover at kunne finde din kat, hvis den bliver væk, er der også andre gode grunde til at den skal ID-mærkes. Hvis der er en juridisk sag, og spørgsmål omkring kattens ejerskab opstår, vil chippen eller øremærkningen kunne afgøre at du er kattens rigtige ejer.  

Eller ved den triste lejlighed, at en kat bliver ramt af en bil eller fundet død, kan ejeren kontaktes. Det kan være hjerteskærende - men det er trods alt bedre for dig at vide, hvad der skete med din elskede ven end at gå rundt i det uvisse.  

Et halsbånd med et navneskilt kan være et alternativ til at gøre din kat let at identificere, dette er dog ikke så effektivt som en mikrochip, da halsbånd kan tages af. Derfor bør det kun bruges som et supplement til permanent ID-mærkning.  

Et mærket halsbånd er dog godt, fordi det tydeligt viser, at din kat ikke er hjemløs. Hvis du bruger et halsbånd, så sørg for, at den har en mekanisme der tillader halsbåndet at åbne, hvis katten sidder fast. 

Hvordan foregår ID-mærkning med mikrochip? 

Chipmærkning er en nem og hurtig procedure. En dyrlæge placerer et lille implantat, på størrelse med en riskorn, under din kats hud, som regel i nakkeregionen. Chippen indeholder et unikt nummer, der kan slås op i en database, hvorved ejers kontaktoplysninger såsom adresse og telefonnummer findes. Du skal blot være sikker på, at dine kontaktoplysninger er opdaterede. 

I hvilken alder skal min kat chippes? 

De fleste katte kan mikrochippes allerede når de er et par uger gamle. Det betyder ikke noget, om din kat er killing eller voksen, det er aldrig for sent at få den mikrochippet. De fleste katteejere vil benytte lejligheden til at få deres kat chippet på samme tid som den vaccineres eller steriliseres.