alt om kattebakker i hjemmet

Alt du skal vide om kattebakker i hjemmet

Det er ikke altid let at få katten til at bruge sin kattebakke – men her er nogle gode råd til hvordan du får det til at fungere, så både dig og din kat bliver tilfredse.

Hvor mange kattebakker skal jeg have? 

Helt optimalt bør der være én kattebakke per kat, gerne plus en ekstra. Hvis du kun har én kat derhjemme, kan du muligvis slippe af sted med en enkelt kattebakke. Hvor mange kattebakker du har brug for, afhænger desuden af, hvor stort dit hjem er. Hvis du har en relativt lille lejlighed og kun én kat, er det sandsynligvis også nok med én kattebakke.  

Hvis du på den anden side bor i et hus med flere etager, bør du have flere kattebakker, også selvom du kun har en enkelt kat. At skulle gå fra soveværelset på øverste etage helt ned til kattebakken i kælderen er ret langt for en kat, især hvis det er en killing eller en ældre kat. Du kan risikere at din kat ender med at finde et andet sted i huset at besørge. 

Hvis du har flere katte i husstanden, bør du som nævnt have én kattebakke per kat plus én. Katte er normalt meget territoriale og vil gerne have kattebakken for sig selv. Det kan også ske, at den ene kat helt nægter at bruge bakken efter den er blevet brugt af en anden kat. 

Hvis du har to kattebakker så sørg for, at de ikke er placeret lige ved siden af hinanden da katten måske tror det er én stor kattebakke og ender med at besørge på gulvet i stedet. 

Hvilken type kattebakke? 

Når du vælger kattebakke, er der et par ting du bør overveje. Først og fremmest størrelsen. Generelt kan man sige at jo større jo bedre, da det giver din kat mere plads. Kattebakken skal minimum være 1,5 gange større end din kats længde fra næse til hale, så den har masser af plads til kunne vende sig, kradse og besørge.  

Kattebakker med eller uden låg 

Nogle bakker har låg, hvilket kan være pænere at se på for ejeren. Men mange katte kan ikke lide det, da det hæmmer deres bevægelsesfrihed. Sky katte vil derimod gerne have lidt privatliv, når de går på toilettet, og et låg kan i disse tilfælde være en god ting. 

En kattebakke med et låg kan være lettere at glemme at rengøre og kan også lugte mere indeni. Når kattebakken er ildelugtende eller beskidt, vil katten også have mindre lyst til at bruge den. 

Nogle katte, især hunkatte, bukker sig ikke så meget når de tisser. I disse tilfælde kan din kat ende med at tisse ved siden af kattebakken. En kattebakke med højere kanter kan her være en mulighed. Høje kanter er dog ikke godt for ældre kat, da de kan have problemer med at hoppe op i kattebakken. 

Hvilken type grus til kattebakken? 

I naturen vil katte besørge på jord eller i sand. Brug af en type kattegrus, der minder om det, er det bedste valg - blødt, lugtfrit og klumpet grus. Klumpende kattegrus gør det også nemmere, når du skovler tis op fra kattebakken. Kattegrus med duft er ikke godt, da der er risiko for at både du og din kat udvikler astma. Regelmæssig rengøring af kattebakken er en meget bedre metode til at minimere lugtgener.  

Ældre katte eller katte med følsomme poter, bør ikke have grus med hård konsistens i deres kattebakke. 

Hvor skal kattebakken stå henne? 

Hvis der er begrænset plads, kan det være svært at finde et sted til kattebakken, der fungerer godt for både for dig og katten. Et ikke-tæppebelagt område er bedst, da det er lettere at rengøre området omkring bakken. Ofte er badeværelset, vaskerummet eller kælderen et godt sted at stille bakken. Køkkenet kan også være et godt sted, og her har man desuden skraldespanden lige i nærheden.  

Overvej disse ting, når du vælger et sted at sætte kattebakken: 

En kats bakke bør ikke flyttes rundt på. Katte kan godt lide faste rutiner og er ikke glade for meget forandring – find et fast sted til kattebakken for ikke at forvirre katten. 

Hvor ofte skal jeg rengøre kattebakken? 

Det korte svar er minimum en gang om dagen. Når du har fjernet tis og afføring, kan du hælde mere grus over, hvis det altså er nødvendigt. Selve kattebakken skal rengøres hver 1-4. uge. Brug kun sæbe og varmt vand. Rengøringsmidler med stærk lugt eller kemikalier bør undgås. Hvis du har ikke-klumpende grus i kassen, skal du skifte gruset helt hver uge.  

Hvis du har problemer med at få din kat til at bruge kattebakken, så kontakt altid din dyrlæge.