Mops

Mops er en elsket lille selskabshund, der har brug for en masse kærlighed og opmærksomhed fra sin familie. Racen er både stædig og humoristisk og kan lide at lege såvel som at putte i sofaen

Hurtige fakta

Baggrund

Mops er en gammel race, der kan spores omkring 2000 år tilbage. Mops blev avlet for at være ledsagere til de herskende familier i Kina og blev meget værdsat af kinesiske kejsere. De kongelige hunde boede i luksus og det siges at de blev bevogtet af soldater. Mops kom senere til Europa engang i 1500'erne, da hollandske forhandlere vendte tilbage til Europa med eksempler på racen. Rygtet siger at racen blev maskot for Hollands Royal House of Orange, da en mops reddede prinsens liv ved at gø for at advare ham om et angreb fra spanske tropper.

Temperament

Mops er en lille hund med masser af personlighed, nysgerrighed og meget humor. Racen er en komiker, der elsker at vise sig frem og hygge sig i rampelyset. Det er en ukompliceret hunderace og en munter og trofast ledsager men forvent ikke at en pug skal jage, vogte eller hente. Mops blev opdrættet til at være ledsagere, og det er præcis, hvad de gør bedst - de beder om kærlighed og er meget ulykkelige hvis deres hengivenhed ikke gengældes.

Aktivitetsniveau

En mops vil med glæde tilbringe store dele af dagen med at hygge sig i sofaen. Men mops er også legesyge, robuste og livlige, og ejere kan holde racen i form med daglig træning, f.eks. gåture samt legesessioner i haven. Det er vigtigt med daglig træning for at holde racen stærk og sund. Dog er det korte ansigt ikke tolerant for varmt vejr, og den bør ikke træne når det er for varmt udenfor. Gå med din hund om morgenen eller aftenen når vejret er køligere.

Pelspleje

Mopsens korte, glatte pels har brug for minimal vedligeholdelse, men pelsen kan blive fedtet, og den fælder en smule. Regelmæssig vask og børstning vil hjælpe med at holde din hund ren og fjerne det løse hår, især om foråret og efteråret.

Træning

Som selskabshund nyder racen at behage sin familie. Mops er generelt nemme og dejlige at træne og kan deltage (og udmærke) i flere hundesport. De elsker godbidder, og de fungerer som en god motivation. En mops ønsker at være sammen med familien og bliver ulykkelig ved at være alene - tidlige socialisering og hvalpetræningsklasser er gode for racen.

Størrelse og vægt

Mops er en lille, firkantet og kompakt hund. Den vejer omkring 6,5–8 kg og er normalt 25–35 cm høj.

Farve

Racen har en fin, blank pels, der kommer i forskellige farver, ofte ofte med mørke ører og snuden sort eller mørkebrun.

Specielt til racen

For mops er varmestress og hedeslag utroligt farligt. På grund af deres meget korte snuder har de problemer med at trække vejret, hvilket betyder, at de også har problemer med at køle sig ned, når vejret er varmt. Hold din hund indenfor i klimaanlægget for at hjælpe dem med at køle ned. Hvis du ikke har air-con, skal du lade en ventilator være tændt og sørge for, at de altid har adgang til køligt frisk vand. Hvis du ser symptomer der inkluderer åndedrætsbesvær, savl, opkast eller diarré, skal du ringe til en dyrlæge.

Mopsens rynker kræver også særlig opmærksomhed. Disse folder er tilbøjelige til infektion, hvis de får lov til at blive fugtige eller beskidte. Rynkerne skal tørres efter badning og udtørres mellem bade. Mops kan også være modtagelig for tandkødssygdomme - regelmæssig tandkontrol og børstning med en lille, blød tandbørste og hundetandpasta hjælper med at forhindre dette.

Arvelige sygdomme

Den kortansigtede pug har en øget risiko for større sundhedsmæssige problemer. Som vi tidligere nævnte gør deres meget korte snuder det svært for racen at trække vejret, hvilket betyder, at de også har problemer med at køle sig ned når vejret er varmt. Hedeslag er almindeligt og kan være dødeligt. Mange mops har brug for operation til at forbedre deres vejrtrækningsfunktion.

Racen er tilbøjelig til flere sygdomme, såsom en tilstand kaldet brachycephalic syndrom, kendetegnet ved klemte næsebor og en langstrakt blød gane. De tager også let på og får ofte øjenskader på grund af de store øjne, der stikker ud i ansigtet. Desværre er dette kun nogle af de sygdomme der kan påvirke din mops. Her er nogle lidelser, som du skal være opmærksom på:

Mad

Mops trives med hundefoder af høj kvalitet. Men sørg for at du vælger foder der beskytter hudens sundhed, da racen er tilbøjelig til hudproblemer. Pugs stillesiddende liv og kærlighed til at spise gør også fedme til et reelt problem, dette kan dog undgås ved regelmæssig motion og en sund kost. Som pug-ejer skal du udvise stor tilbageholdenhed. Forkæl den ikke med mad. Fodr den med passende portioner, begræns godbidder og opmuntr til træning.

Type

Selskabshunde

Fem fakta om mops

  1. Mops er en af de ældste hunderacer; det kan spores omkring 2000 år tilbage.
  2. Mops var den officielle hund i House of Orange i Holland, efter at en af racen reddede kronprinsens liv ved at gø for at advare ham om et angreb.
  3. Mops er grådige spisere og vil overspise hvis de får chancen. Da de let går op i vægt, kan de hurtigt blive overvægtige.
  4. Racen har brug for selskab og opmærksomhed fra familien. Den er en komiker, der elsker at vise sig frem og hygge sig i rampelyset.
  5. Den kortfattede pug har en øget risiko for åndedræts- og øjenproblemer og er ikke tolerant for varmt vejr. De skal ikke være udenfor når det er for varmt