Brok opstår, når et organ eller et væv trænger ud gennem et svagt punkt eller en åbning i muskulaturen eller bindevævet, som skal holde organet på plads.

Gistrup

Sagavej 10 9260 Gistrup
Rutevejledning +45 9636 1200

Brok kan være medfødt eller opstå senere i livet, i dette tilfælde ofte i forbindelse med traume. Brokåbningen (eller brokporten) kan ikke lukkes af sig selv, men kræver operation for at forhindre komplikationer ved brokken. Alt efter hvor brokken sidder og hvor stor åbningen er, kan komplikationerne variere i alvorsgrad. I værste fald kan organet vælte ud gennem brokporten og lukke for blodtilførslen til organet, hvilket skal behandles akut.

Navlebrok er en svækkelse af bughinden, hvor navlen fandtes. Lyskebrok (inguinalbrok) er en svækkelse af ringmuskulaturen i lysken. Bugbrok kan sidde hvor som helst i bugen. Perinealbrok sidder ved endetarmen og diafragmabrok i mellemgulvet.

Uanset hvor brokken sidder, skal den behandles kirurgisk ved at man gennem forskellige metoder genetablerer stabilitet i området så ingen organer går i gennem brokken og skaber problemer.