Mælkekirtelkræft hos kat

Kræft i mælkekirtlerne hos katte (brystkræft) er den 3. hyppigste kræfttype hos katte. Mælkekirtelkræft ses hyppigst hos ældre ikke steriliserede hunkatte, eller hunkatte der er steriliseret i en sen alder.

Hvad er risikoen for udvikling af mælkekirtelkræft?

I ca. 90% af tilfældene vil knuder i mælkekirtler hos kat være ondartet (malign), og i 50-60% af tilfældene, vil mere end en mælkekirtel være involveret.

Som nævnt er ikke steriliserede katte og katte steriliseret i en sen alder disponeret for at udvikle mælkekirtel kræft, men også katte der har fået, eller får P-piller (progesteron), er i stor risiko for at udvikle kræftformen.

Også hos steriliserede katte og hos hankatte kan mælkekirtelkræft udvikles, og i disse tilfælde er det ofte i en særdeles aggressiv form.

 

Foretrukken behandlingsform

Den bedste behandlingsform for mælkekirtelkræft hos katte er operation. Det anbefales af man ikke blot fjerner den kræftramte mælkekirtel, men som minimum alle mælkekirtler i samme mælkeliste, og bedst alle mælkekirtler i begge sider. Det lyder umiddelbart voldsomt, men katten kommer sig hurtigt efter operationen, og det sikrer den længste sygdomsfri periode efterfølgende.

Er katte ikke steriliseret anbefales, at hun steriliseres ved samme indgreb.

 

Forundersøgelser vigtige

Før man udfører det kirurgiske indgreb skal der udføres en stadiebestemmelse. Det er en række undersøgelser, der viser hvor udbredt kræften er i katten, samt giver et overblik over den generelle sundhedstilstand i al almindelighed.

Undersøgelserne omfatte blod- og urinprøve, røntgen af lungerne – eller endnu bedre, en CT-scanning (for at se om der er tegn på evt. spredninger) og en celleprøve fra kræftknuden (udføres ved et simpelt prik med en lille nål i kræftknuden, kaldet et finnålsaspirat , FNA). Celleprøven analyseres under et mikroskop, og kan fortælle om der evt. er samtidig betændelse til stede i kræftknuden, og hvilke kræftceller der forekommer i knuden.

Det hjælper med at bestemme hvordan det kirurgiske indgreb skal udføres. I enkelte tilfælde kan det komme på tale at udtage en vævsprøve fra kræftknuden, som sendes til analyse hos et laboratorium, for at bestemme hvilken kræftform der er tale om, og hvor aggressiv den er.

 

Fremtidsudsigterne for overlevelse

Prognosen (fremtidsudsigterne) for katte med mælkekirtelkræft der behandles med kirurgi er som følger:

  • Katte med kræftknuder mindre en 2 cm overlever i gennemsnit mere end 3 år
  • Katte med kræftknuder på 2-3 cm overlever i gennemsnit ca. 2 år
  • Katte med kræftknuder større end 3 cm er den gennemsnitlige overlevelsestid mindre end 1 år.

Det er derfor altafgørende, at kræftknuderne fjernes så tidligt som muligt, inden de vokser sig større.

Efter operation sendes kræftknuderne til analyse på et laboratorium, for at få information om at alt kræftvævet er fjernet, hvilken kræfttype der er tale om, hvor aggressiv den er, om der er spredninger til blod- og/eller lymfekar, og om der er tale om en langsomt eller hurtigt voksende kræftform.

Alle disse informationer bruges til at vurdere, om der skal foretages yderligere behandlinger, og om der evt. skal suppleres med anticancer medicin i form af en eller anden form for kemoterapi.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.