Det er vigtigt at forstå og erkende at katten ikke er et flokdyr, og at det kan være meget svært og grænseoverskridende for nogle katte at dele hjemmet med andre katte.

Katte har kun levet sammen med mennesker i omkring 10.000 år. Det kan lyde som meget lang tid, men i forhold til hunde, som har levet med mennesker i 30.000 år, er det ikke ret længe. 

Selvom vi har tamme katte, er en masse adfærd fra forfædrene stadig intakt, og det er denne intakte del af adfærden der af og til kan give lidt gnidninger mellem kat og ejer.

Funfact: til forskel fra andre husdyr er der ikke registreret nogen stigning i størrelsen af hjernen hos den domesticerede kat vs. den vilde kat for 10.000 år siden.

Kattens opvækst de første 12 uger af dens liv, spiller også en stor rolle. Her lærer killingen at håndtere frustration, at jage og begå sig som kat. Den lærer også at omgås børn, hunde, forskellige mennesker, ting i hjemmet mv. HVIS DEN ALTSÅ MØDER DISSE TING. Får du f.eks en killing som er vokset op i en stald, uden kontakt med mennesker, og som aldrig har stiftet bekendtskab med almindelig ting fra hjemmet (tv, vaskemaskine, møbler osv.), er du garanteret en kat der vil være mere angst og sky end en velsocialiseret killing.

Mange af de ting en killing skal lære, lærer den fra sine søskende og fra sin mor. Det betyder at en killing der har været foruden i løbet af de første 12 uger af sit liv, vil have sværere ved at kontrollere frustration, og have svært ved at vide om/hvad der må angribes, og hvor hårdt man må gå til den.

Tillært adfærd

Man skal ikke lade sig narre og tro at katte ikke kan lære noget!

Din kat er i en konstant læringsproces. Det kan godt være den ikke altid lærer noget, du finder passende, men alt, som "betaler sig" lærer katten at gentage.

Hvis din kat f.eks. hopper op på køkkenbordet og finder et lækkert stykke kylling, er det meget sandsynligt, at din kat vil hoppe op på bordet igen. (sidste gang betød denne adfærd jo at man fik en belønning i form af kylling). 

Læring er en ændring i din kats adfærd, bygget på kattens erfaringer. Nogle af de ting, din kat lærer, er baseret på instinkter, for eksempel jagt, omsorg for killinger, slagsmål osv.

Andre ting lærer katten fra sine omgivelser, for eksempel hvor du gemmer godbidderne (og hvordan man får fat på dem), hvornår det er tid til nus, hvordan man får din opmærksomhed osv.

Som et eksempel på en tillært adfærd kan jeg nævne mine egne 3 katte som er blevet mere og mere vokale gennem årene. De har lært, at "miav" betyder "opmærksomhed" Dette er ikke noget, jeg bevidst har lært dem at gøre, men hver gang en af dem ”taler”, svarer jeg (alt andet ville jo være uhøfligt ikke?)

Husk at katten hverken forsøger at straffe dig, provokere dig, eller på anden vis være flabet. Dens adfærd er drevet af instinkter og ting den har lært, ikke af menneskelige følelser som ovenstående!

Fælles for alle adfærdsproblemer er at det er bedre at forebygge, end at helbrede. De fleste adfærdsproblemer stammer fra stress, frustration eller angst, så det er vigtigt at du tilbyder din kat (te) et hjem der er så stressfrit som muligt.

Tilbyd katten et trygt og sikkert gemmested:

  • Lad døren stå åben til garderobeskabet, så katten altid har adgang til det.
  • Anbring transportkassen på et roligt sted og dæk den med et tæppe.
  • Giv adgang til en plads under sofaen eller sengen.
  • Lav en plads imellem bøgerne på reolen - katte elsker høje gemmesteder, hvor de kan holde udsyn. 

Lad katten være "usynlig", når den gemmer sig på sit sikre sted, og lad den være i fred. Katte vil instinktivt løbe væk, undslippe og skjule sig fra ting, de finder skræmmende - et sikkert sted vil give katten en følelse af valg og kontrol.

Giv katten flere ressourcer

Mad, vand, sovesteder, kattebakker, legeområder, hvilesteder, kradsebræt mv (=ressourcer) bør placeres med tilstrækkelig afstand fra hinanden. Det er ikke naturligt (for nogen) at sove, tisse og spise på samme sted. Ligesom os mennesker, har vi heller ikke lyst til, at spise aftensmad og sove på toilettet. 

Kradsetræet skal være tæt på døre / indgange / udgange, da det er naturligt for katten at hvæsse kløer som et signal til andre katte og at skitsere grænserne for sit kerneområde.For at reducere stress og for at tilfredsstille kattens naturlige behov, er det vigtigt at adskille ressourcerne og sørge for, at katten altid har nem adgang til dem.

En tommelfingerregel er at man skal have 1 af hver ressource pr. kat + 1. Har du 2 katte bør du altså have 3 af hver ressource, har du 3 katte bør du have 4 etc.

Lad katten jage og lege

At lege og aktivere katten med legetøj er en fantastisk måde for katten at udforske sit jagtinstinkt. Man kan gemme kattens foder i omgivelserne, eller bruge aktivitetslegetøj for at stimulere og aktivere kattens behov for at søge og jage.

Katte skal stimuleres, aktiveres og have mulighed for at udforske for at trives. For katte der kommer ud sker dette naturligt, mens katte der udelukkende holdes inde har behov for, at du tilbyder flere muligheder for at udforske og jage.

Leg med katten vil samtidig styrke kattens bånd til ejer samt mindske angst, stress og stressrelaterede sygdomme.

Giv katten forudsigelighed og faste rutiner

Sørg for at katten ved, hvornår den kan forvente at blive fodret, leget med, nusset osv.

Lad katten vælge, hvornår den vil være sociale, og husk at katte nyder at få nus i kort tid mange gange dagligt. Respekter at nogle katte er mere sociale end andre, og tving ikke din kat til at hygge, fordi du vil have det. Konsistent og forudsigelig social interaktion fører til mindre stress og frygt og styrker båndet mellem kat og menneske. En kat, der ved hvad man kan forvente af sine mennesker, er en mere afslappet, selvsikker og glad kat. 

Et miljø der respekterer lugtesansen

Kattens lugtesans er dens primære sans, og katte er meget sarte overfor fremmede dufte.

  • Undgå brug af stærke (og for katten ildelugtende) rengøringsmidler.
  • Efterlad ikke indkøbsposer eller andre nye ting, der lugter uvant i kattens kerneområde.
  • En Feliway-adapter giver hjemmet ekstra behagelige feromoner. 

Katten har brug for et hjem, der lugter velkendt og sikkert for at føle sig trygt og afslappet.

Hvis der sker ændringer i din kats adfærd bør du altid opsøge en dyrlæge og få katten undersøgt for fysiske sygdomme. Både urenlighed, aggression og andre adfærdsændringer kan være tegn på smerte eller sygdom.

Uhensigtsmæssig kradseadfærd

Hvad er uhensigtsmæssigt kradseadfærd? Katten hvæsser kløer i møbler eller vægge, og ødelægger dermed interiør, ofte til stor irritation for ejer.

Når katten hvæsser sine kløer, gør den det af flere årsager:

  • Mellem kattens tæer sidder der duftkirtler, og når katten hvæsser kløer, afsætter den dermed et duftspor til sig selv, og andre katte. (Husk hvordan dufte spiller en vigtig rolle for katte)
  • Markeringen sætter samtidigt et synligt spor til andre katte som fortæller om hvor stor og stærk katten er, samt sætter synlig afgrænsning for kattens kerneområde (hjemmet).
  • Sidst men ikke mindst skal kløerne holdes friske og skarpe, i tilfælde af at katten støder på en anden kat, og får brug for at forsvare sit territorie.

Hvad gør jeg? Det er vigtigt for din kat at hvæsse sine kløer, og det er vigtigt for dig at det ikke foregår i møblerne. Derfor skal du tilbyde katten en anden mulighed. Man kan få uendeligt mange kradsetræer, og det er vigtigt at anskaffe et (eller flere) som er høje nok til at katten kan stå på bagben, og strække forbenene helt ud når den hvæsser, samtidigt skal det være stabilt (så det ikke vælter ned over katten) og så skal det placeres på et sted der er godt at markere. Stil kradstræet tæt ved dør (evt. ved siden af det møbel den plejer at bruge) eller andre steder i ”yderkanten” af kattens kerneområde (hjem).

I starten kan man bruge et produkt der hedder ”feli- scratch” for at gøre kradsebrættet mere attraktivt.

Urenlighed

  • Katten tisser (eller har afføring) andre steder end i kattebakken. Urinering kan ses både som strint op ad væg/dørkarm etc. eller som større portioner på gulvet/i sengen/i brødristeren etc.

Ofte skyldes urenlighed en infektion, eller sten i blæren, så det er meget vigtigt at få kattens urin undersøgt i tilfælde af urenlighed, inden man skyder skylden på et adfærdsproblem.

Urenlighed hos kat kan ses i mange forskellige sammenhænge, og det er vigtigt at finde årsagen til adfærden, inden man kan påbegynde at behandle det. Katte bruger deres urin til at lægge en besked til andre katte om hvem de er, og hvor deres territorie er. Markering med urin benyttes også til at fortælle andre katte om hvornår man sidst har besøgt stedet, og hvor tit man kommer der. På den måde kan katte ”timeshare” yderområderne i deres territorier, og på den måde slippe for at møde andre de katte ansigt til ansigt.

Behovet for at markere er markant større hos intakte/fertile katte.For katten er egen urin altså en tryg og rar duft, og som nævnt tidligere er omgivelsernes dufte meget vigtige for katten.

Der kan være mange forskellige årsager til at katten bliver urenlig;

  • det kan være at der er kommet ny kat/barn/hund i hjemmet.
  • der kan være flyttet nye katte ind i nabolaget.
  • det kan være at kattebakken ikke er ren eller stor nok, eller er placeret på et (for katten) træls sted.
  • det kan være at ejer er stresset eller syg og/eller har lavet om på rutinerne i hjemmet.
  • det kan være du har skiftet vaskepulver/skyllemiddel/rengøringsmiddel etc.

Fælles er at urenlighed et symptom på at katten er stresset, angst eller frustreret, eller at den er fysisk syg.

Hvad gør jeg? Hvis katten ikke allerede er neutralisere, er det et rigtigt godt sted at starte. Hvis din kat er kastreret eller sterilliseret, så start med at læse de 5 søjler igennem, har du et godt og kattevenligt hjem? Herefter kommer det svære (som ofte kræver professionel hjælp) nemlig at gennemskue hvad der er årsagen til adfærden. Når årsagen er fundet, kan man ændre eller eliminere denne og dermed gøre katten mindre angst/stresset/frustreret.

Hvis katten som eksempel tisser en stor sø i et stille hjørne i hjemmet, kunne det være en ide at anskaffe flere bakker, og stille dem på rolige steder i hjemmet. I mange tilfælde kan feliway eller feliway friends være til hjælp, evt. kombineret med et kosttilskud som dæmper angst/stress. 

Aggression

Katten går til angreb på mennesker eller dyr.

Lad os tage et lille kig tilbage på kattens historie og normaladfærd, og huske på at katte er enspændere (solitære). Det kan derfor være ENORMT overvældende, stressende og frustrerende at dele sit hjem med andre katte, ISÆR for intakte katte. At være et solitært dyr betyder også at kropssproget er mindre tydeligt end hos andre dyr, og det kan derfor nogle gange være svært for ejer at aflæse kattens advarsler. Ofte har katten sagt ”stop” mange gange, inden det egentlige angreb.

Hvad gør jeg? Hvis katten ikke er neutraliseret er det en godt sted at starte. Ved aggression overfor andre katte skal du kigge hjemmet/de 5 søjler igennem, og tænke over om hjemmet er stort nok til flere katte;

  • Er der ressourcer nok?
  • Kan alle kattene komme problemfrit fra rum til rum uden at blive overfaldet?
  • Kan alle katte komme til og fra deres mad/vand/bakke etc. uden en anden kat spærrer for ruten?
  • Det er altså ofte en ændring i hjemmet, der kan ændre på adfærden.

Nogle gange kan det være en god ide at bruge hjælpemidler som feliway friends og stressnedsættende kosttilskud.

Ved aggression overfor mennesker er det fordelagtigt at lære kattens signaler at kende, for selvom de er meget utydelige, så er de der som regel. Nogle katte angriber under leg, nogle angriber fordi de har lært (i socialiseringsperioden) at fødder og hænder er ”legetøj”, andre katte igen angriber når ejer nusser med den. Fællesnævneren er at stoppe mens legen er god, og lade katten være indtil den igen opsøger kontakt.

Aggression kan være alvorligt, og jeg vil derfor altid opfordre til at søge professionel hjælp til at udrede en aggressiv kat inden du eller andre kommer slemt til skade.

Jeg vil desuden altid anbefale at man søger professionel rådgivning hvis kattens adfærd ikke ændres trods ændringer i omgivelserne.

 

Skrevet af Mette Mi Søgaard, veterinærsygeplejerske med ISFM certificat i katteadfærd, samt stolt kattemor til 3. AniCura Rynkeby dyreklinik

Har du brug for rådgivning eller har du spørgsmål omkring din kats adfærd? Så kan du altid kontakte vores dyrlæger på AniCura-appen.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.