Leg med din hundehvalp

Leg med din hundehvalp

Leg er en vigtig del af hundehvalpens sprog og kommunikation. Det er derfor rigtig godt og sundt at lege med din hvalp på en fornuftig måde. Her får du gode tips til, hvordan du leger med din hundehvalp.

Hundehvalpe elsker at lege og leg er en fantastisk måde at opbygge en relation mellem hund og ejer. Det er dog vigtigt at vælge legetøj med omhu og vide, hvordan hunde leger. Leg kan både bruges til træning, socialisering med mennesker og hunde og aktivering

Det rigtige legetøj

Der findes utrolig meget legetøj på markedet i dag. Langt det meste er både sikkert og godt, men når det handler om hvalpelegetøj, er det vigtigt at give sikkerheden et ekstra tjek.

Godt hvalpelegetøj er fast, elastisk og kan ikke sluges eller splintres. Selvom du måske er fristet til at give din hund babylegetøj eller andet ikke-hunde-legetøj, så lad være. Hundehvalpe kan splitte det meste af, og et uskyldigt udseende stykke legetøj kan hurtigt blive farligt.

Godt legetøj kan være:

Legetøj hunden aldrig bør få:

Legetøj der er beskadiget, gået hul på eller på anden måde gået i stykker, bør altid fjernes omgående.
Når du giver din hund et nyt stykke legetøj, bør du altid observere hvordan den opfører sig med det. Hvis du har mistanke om at den vil spise det, skal den kun lege med legetøjet sammen med dig.

Aktiveringslegetøj

Der findes utroligt mange forskellige typer aktiveringslegetøj, som er gode til hunde. Aktiveringslegetøj findes i de fleste dyrehandler og varierer fra komplicerede puslespil til simple foderskåle. En favorit er typisk det klokkeformede gummilegetøj fra Kong, hvor man kan fylde opblødt foder i, fryse den og derefter give den til hunden. Det giver let en halv times aktivering. Du kan også let lave aktiveringslegetøj selv.

Eksempler på hjemmelavet aktiveringslegetøj:

Læs mere om mental aktivering af hunde her.

Lær at lege med mennesker

At lege med sin nye familie er vigtigt, og leg mellem menneske og hvalp er med til at opbygge en stærk relation. En god måde at starte leg mellem menneske og hund på, er ved at lege med forskellige typer legetøj. Leg eksempelvis trækkeleg med blødt trækkelegetøj og lad hunden vinde, når den har trukket lidt tid. Hvis hunden så stikker af med legetøjet, så hiv blot et nyt stykke frem og leg med det i stedet. Det er vigtigt at hvalpen lærer at legen er noget I har sammen.

Når du kan mærke at hvalpen leger rigtig godt, så slut af med at lade hvalpen vinde legetøjet. Legen bør altid sluttes inden hunden bliver overgearet. 

Myter om leg

Hvis man leger med sin hvalp, så bliver den stresset. Ingen legetøj i huset giver en rolig hvalp. Man må aldrig lege med bolde med sin hund.
Myterne er mange, men heldigvis er de færreste sande! Leg med hvalpen gør hvalpen aktiv og skaber en sund stress i hvalpen. Hvis man leger voldsomt meget og længe, så kan hvalpen på sigt blive stresset. Det samme gælder hvis man kaster bold 50 gange om dagen, blot for at motionere hvalpen. Alt med måde.

Leg er en utroligt vigtig del af hundens kommunikation, og det er vigtigt for relationen mellem hund og menneske. Hvis du observerer din hvalp, kigger på dens kropssprog og leger med måde og omtanke, så skal du ikke være bekymret for de mange myter.