Lær hvalpen at gå pænt i snor

Lær hvalpen at gå pænt i snor

Det er nu, mens din hund er hvalp, at du skal lave det grundlæggende arbejde for at få en voksen hund, der går pænt i snor. Hvalpen har ingen idé om, hvad det betyder at gå i snor eller hvad det egentlig er du ønsker af den. Derfor er det din opgave at lære den, hvordan den skal gå i snor.

Er der noget mere irriterende end at blive slæbt afsted efter en hund, der trækker? Nu, mens din hvalp er lille, har du alle muligheder for at lære den, at det kan betale sig at gå i slap line og at trækken i snoren ikke kan betale sig. 

Vælg det rigtige udstyr

Om du vil bruge sele eller halsbånd er en smagssag. Nogle hunde har lettere ved at forstå at gå pænt, når de har halsbånd på, mens det for andre er ligegyldigt. Vælger du halsbånd, så vælg et bredt et, der fordeler trykket på halsen. Vælger du sele, så vælg en sele der giver stor frihed til skuldrene og som fordeler trykket på brystbenet af hunden. Det kan eksempelvis være en Y-sele. 

Du kan vælge flere forskellige typer liner og det kan være en fordel at starte med en fast line, altså en line der ikke er en flexi-line. Når hunden har lært at gå pænt, kan du herefter bruge en flexi-line hvis du har lyst.
Linen skal være lang nok til, at hundehvalpen kan snuse og bevæge sig frit på gåturen. Typisk omkring 180 cm. eller længere. 

Min hvalp vil ikke gå tur

Det er helt normalt at hvalpen starter med at sidde på sin rumpe og nægte at gå, når I skal på de første ture. Måske har den aldrig haft snor på før og den er lidt overvældet. Tag dig god tid, hav lommen fuld af gode godbidder og sørg for at din hvalp er sulten inden du går (så vil den være mere interesseret i godbidderne). Så snart hvalpen går mod dig, så belønner du den. Måske tager det 10 minutter at gå de første 50 meter, men tålmodighed betaler sig og hurtigt vil hvalpen lære at følge med dig.

Min hvalp trækker i snoren og vil ikke gå pænt

Nogle hvalpe trækker meget i snoren og det kan vi heldigvis gøre noget ved. Vi skal forklare hvalpen, at når den trækker i snoren, så kan den ikke komme hen til det den gerne vil, mens når snoren er slap, så kan den komme derhen den vil. Hvalpe trækker, fordi de tror det kan betale sig. De tror, at de kan komme derhen de vil og ofte belønner vi mennesker hvalpen for at trække. Eksempelvis ser din hvalp et menneske, den gerne vil hilse på. Den trækker for at komme derhen, og du lader din hvalp komme hen og hilse. Din hvalp trækker = den får den sociale belønning at hilse på personen. Så selvom det måske ikke var din mening, så har du belønnet hvalpen for at trække. Vent i stedet til din hvalp stopper med at trække, beløn den og beløn for at gå hen imod personen, imens linen er slap.

Lær din hvalp at gå pænt i snor

For at lære din hvalp at gå pænt i snor, skal du lære den at det kan betale sig at snoren er slap. Når snoren er slap, så belønner du hvalpen med en godbid og går videre. Hvis snoren bliver stram, så stopper du enten op og venter til snoren er slap, eller går den anden vej (væk fra det hvalpen trækker imod) indtil snoren er slap, belønner og vender om igen. 

At lære hvalpen at gå pænt er et spørgsmål om tålmodighed. Det kræver en del træning, men når hvalpen har forstået konceptet, så har du en hund der kan gå pænt i snor de næste mange mange år.