Hvor meget må en hundehvalp motioneres?

Hvor meget må en hundehvalp motioneres?

Hvor meget motion har din hvalp brug for? Og hvor langt kan din hvalp egentlig holde til at gå? En hundehvalp har ikke behov for lange gåture. Din hvalp skal ud og se og opleve verden og få en masse positive oplevelser.

Din hundehvalp skal naturligvis på gåture, så den kan lære at besørge udenfor og den kan få nye, spændende indtryk. Gåturene skal være korte, og gerne på blødt og varieret underlag.

Hvor langt må min hvalp gå?

Der er selvfølgelig individuelle forskelle fra hvalp til hvalp og fra race til race. Hvis din 9 uger gamle hundehvalp bruger 80% af tiden på gåtur på at snuse og kigge, så må gåturen godt være længere, mens hvis din hundehvalp drøner derudaf, så bør du holde turen under 15 minutter indtil hvalpen er 12 uger. Det som man bør undgå med hvalpe, er monoton gang. Det betyder den type gang vi ser på fortove, asfalt og lignende, hvor hunden har samme bevægelsesmønster eller gentager samme bevægelser. Dette er hårdt for hvalpens umodne krop og kan have betydning for udviklingen af led og sener.

Når din hvalp er rundet 12 uger kan du sætte turens længde en smule op. Grundlæggende er det ikke vigtigt at hundehvalpen går lange ture, men det er vigtigt at den får nye indtryk. Sørg derfor for at din hund får oplevet forskellige miljøer, nye underlag og dufte. 

Hvis din hundehvalp er utryg ved at gå tur i begyndelsen og ikke vil besørge på turen, så sørg for at gå den samme tur i nogle dage, så du begrænser hvor mange nye indtryk den får. Hundehvalpe er individuelle og hvor nogen vil kræve mange nye indtryk, skal man tage det roligt med andre. 

I skoven, på stranden og i kuperet terræn må din hundehvalp gerne gå længere ture. Faktisk forebygger fysisk aktivitet i kuperet terræn og på blødt underlag forskellige ledsygdomme og skader. Det er med til at opbygge muskulatur og det giver hvalpen bedre koordination og balance.

Hvalpe og trapper

Ligesom ved almindelig gang, så gælder det samme i forhold til trapper: det er ikke sundt med monotone bevægelser! Det betyder at din hvalp ikke skal gå mange gange op og ned ad traper hver dag. Den kan tage en mindre, når den kan gå fornuftig på den, 1-2 gange om dagen. Hvis hvalpen begynder at løbe op og ned skal du stoppe den. Har du 1-2 trin ud i haven skal du ikke bekymre dig. Det er vigtigt at din hvalp ikke skrider på trappen. Har du en glat trappe bør du forhindre hvalpen i at tage trappen selv, eller lægge et skridsikkert underlag på trappetrinnene. 

Hvornår kan min hundehvalp gå lange ture?

Du kan gradvist øge længden på gåturene i takt med at din hundehvalp vokser. Vær i hele opvæksten opmærksom på, at hundehvalpen går på varieret underlag, gerne kuperet, og helst ikke for meget monoton gang. 

Når din hundehvalp er fuldt udvokset kan du gå så lange ture du ønsker med den, så længe konditionen er god. Kondition bygges langsomt op over tid, ligesom ved mennesker. En hund er fuldt udvoket ved omkring 12 måneder for mindre hunde og 18-24 måneder for store hunde.