Bad af marsvin

Marsvin sørger selv for at vaske sig og holde pelsen ren. Det er derfor sjældent nødvendigt at bade et marsvin. Da marsvin er små dyr med en stor overflade, bliver de meget hurtigt kolde, når de er våde. Det er derfor vigtigt at vide, hvordan man griber det an, hvis man er nødsaget til at bade marsvinet.

Grunde til at bade marsvin

Der findes flere grunde til at bade sit marsvin.

Sådan bades dyret

Dyret bades i lunkent vand og gøres forsigtigt vådt bagpå og hen over ryggen. Hovedet skal hele tiden holdes oven vande. Marsvin bryder sig ikke om at komme i vand og svømmer dårligt. Hold hele tiden en hånd under dyret. Sørg for ikke at gøre større dele af dyret vådt end nødvendigt. Dyret shamponeres hvis nødvendigt og skylles grundigt. Brug en shampoo uden parfume. Er der tale om en medicinsk shampoo, bør shampooen først skylles ud efter ca. 5 min. Det er dog vigtigt hele tiden at være opmærksom på, at dyret ikke bliver koldt.

Efter badet

Marsvin får let luftvejsinfektioner hvis de bliver kolde, og et koldt marsvin kan i værste fald dø. Derfor skal dyret hurtigt tørres og være helt tørt, før det sættes tilbage i buret. Først frotteres pelsen med tørre håndklæder. Derefter føntørres dyret forsigtigt til pelsen er helt tør. Hold hele tiden en hånd på dyret hvor den varme luft rammer, så du ved at det ikke bliver for varmt. 

 

Udgivet: august 2017. Forfatter: Mette Louise Halck, Dyrlæge, AniCura Københavns Dyrehospital