Vores bedste råd til din nye killing

Tillykke med det nye familiemedlem! Vi vil gerne give jer nogle enkelte råd for, at katten kan få en så god start på livet som muligt.

Vaccination

Det anbefales, at killingen får sin første vaccination omkring 8-9 ugers alderen og en efterfølgende revaccination ved 12 ugers alderen og ved 1 års alderen. Vaccinen beskytter mod katteinfluenza (forårsaget af calicivirus og/eller herpesvirus) samt kattesyge (felin panleukopeni). Efter etårsvaccinationen, som ligeledes beskytter mod både kattesyge og katteinfluenza, er det tilstrækkeligt at lade katten vaccinere mod katteinfluenza en gang årligt og kattesyge hvert andet år. Katten får et sundhedstjek hos dyrlægen ved samme lejlighed for at sikre den er sund og rask inden vaccinationen.

Hvis du vil rejse med katten til udlandet, skal den være id-mærket, have et EU-pas og være vaccineret mod rabies. Katten skal være mindst 12 uger gammel, inden den må vaccineres mod rabies, og vaccinen skal gives senest tre uger inden afrejse.

Ormekur

Det er vigtigt, at killingerne får ormekur gentagne gange i de første måneder af levetiden for at undgå infektion med spolorm. Afhængigt af hvilken ormekur man vælger, skal kuren gives i varierende intervaller.  Killingernes mor skal behandles samtidigt med killingerne for at mindske risikoen for re-infektion. Ved 12 ugers alderen, når killingerne er gamle nok til at blive sendt til deres nye familie, har opdrætteren normalt sørget for, at de er færdigbehandlede med ormekur.
Det anbefales ikke, at voksne katte får ormekur regelmæssigt, da overbehandling kan resultere i, at ormene udvikler resistens mod midlet. Hvis man mistænker orm hos den voksne kat, bør man i stedet få foretaget en analyse af kattens afføring hos dyrlægen.

ID-mærkning

Vi anbefaler, at du ID-mærker din kat, selvom du ikke planlægger en udlandsrejse med den. Vi anbefaler oprettelse i Det Danske Katteregister, hvor man bliver registreret med navn, adresse og telefonnummer samt kattens ID-nummer og data. ID-mærkningen foretages af en dyrlæge og er i form af en tatovering i øret eller en chip under huden.

Neutralisering

Både hankatte og hunkatte, som ikke skal anvendes i avl, bør neutraliseres. Fordelen ved neutralisering er, at man undgår uønskede drægtigheder, urinmarkering og at katten oftest bliver tæt på hjemmet.
Ikke-kastrerede hankatte havner også oftere i slagsmål med andre katte. Man mindsker desuden risikoen for de bivirkninger, som er forbundet med at give p-piller til hunkatte såsom brysttumorer. Killinger bør have fuld vaccinationsbeskyttelse, når de neutraliseres, hvilket betyder, at de minimum må være 4 måneder gamle, når de neutraliseres. Eftersom neutraliserede katte har lavere stofskifte, er det hensigtsmæssigt at holde øje med kattens vægt og eventuelt skifte til lavenergifoder.