Massage af kat

Massage er en meget gammel behandlingsmetode, hvor hænderne mekanisk bearbejder det bløde væv, primært musklerne, men også hud og bindevæv. Der findes mange forskellige former for massage. I dag anvendes massage som en vigtig del af rehabiliteringen inden for dyresygepleje.

Gennem massagen kan relationen mellem dyreejer og kat styrkes. Massage indebærer også berøring, hvilket er vigtig for både mennesker og dyr. Ved at lære kattens krop at kende kan defekter nemt opdages, inden de bliver for omfattende.

Massagens effekt i kroppen

Ved berøring reduceres stresshormoner i kroppen, og dette kan igen sænke blodtrykket. Katten kan få langsommere vejrtrækning, og tarmsystemet kan øge i aktivitet, hvilket betyder, at katten må gå på toilettet umiddelbart efter massagen. Massage kan også bidrage til at frigøre endorfiner, der anses som værende kroppens egen naturlige smertelindring. Mange katte nyder massage, og det kan samtidig også hjælpe med at mindske stress, uro og ubehag.

Positive effekter af massage, er:

Hvornår er massage hensigtsmæssigt?

Hvornår bør massage undgås?

Hvordan foregår massagen?

Massage bidrager til at fremme samarbejdet mellem kat og ejer. Hvis katten er utryg og ikke har lyst til at blive masseret, kan effekten forværres. Når katten har vænnet sig til massage, burde den slappe af og nyde berøringen. Husk at katte er individer, og det er forskelligt hvor lang tid det tager, før den vil acceptere massage.

Ved massage er det bedst at være alene med katten for, at omgivelserne bliver så rolige og uforstyrrede som muligt. Katten har brug for gradvist at vænne sig til massage - det kan være godt at give kortere behandlinger de første par gange.

Tal og ros katten under massagen, og forsøg at lægge mærke til kattens reaktion på massage, for eksempel gennem øjne, ører, hale, vejrtrækning og lyd. Kattens kropssprog siger meget om, hvordan den opfatter massagen, for eksempel hvis den har ondt et bestemt sted, eller hvis den nyder det.

Husk

Udfør massagen på din kat efter at en person, der kan massere, har vist hvordan det gøres.

Tilpas behandlingen således, at den ikke er for dybdegående og langvarig i begyndelsen. Sommetider kan katte være kildne eller synes, at visse områder af kroppen kan være ubehagelige at få massageret. Forsøg at være blød i hænderne og undgå at klemme fingrene. Lad massagen tage den nødvendige tid - det kan tage tid for katten at vænne sig til massagen.

Book gerne en tid til gennemgang af massage på din kat hos din nærmeste AniCura genoptræningsafdeling.