fip hos kat

FIP - Felin Infektiøs Peritonitis

FIP er en meget alvorlig virussygdom som rammer katte. FIP forårsages af et coronavirus. Hos inficerede katte findes coronaviruset oftest i mave-tarmkanalen, hvor det kan være årsag til en forbigående diarré.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Hvis du oplever disse symptomer hos dit kæledyr bør du kontakte din dyrlæge.

Tryk for for nærmeste AniCura Dyrehospital

Smitte

De inficerede katte udskiller store mængder coronavirus i deres afføring. Smitte med coronaviruset sker derfor især når raske katte kommer i kontakt med inficerede kattes afføring.

Coronavirus er meget smitsomt. Det betyder dog ikke, at alle katte, som smittes med coronaviruset, udvikler FIP.

Det menes, at coronavirus skal undergå en mutation før det kan være årsag til at katte udvikler FIP.

Det menes endvidere, at katten skal være genetisk disponeret, før den kan udvikle FIP. Det er derfor langtfra alle katte med coronavirus som udvikler FIP

FIP ses hyppigst hos unge katte i alderen seks måneder til tre år, men sygdommen kan ramme katte i alle aldre.

Symptomer

Symptomer på FIP-smitte er langsom vækst, dårlig trivsel, afmagring og en tynd og kedelig pels.

Der er to typer af FIP: Den “våde” og “tørre” form.

Diagnose

Det kan være vanskeligt at stille diagnosen FIP og ofte kræves en grundig klinisk undersøgelse, blodprøver og evt en ultralyds- og/eller røntgenundersøgelse. Selv med svarene på disse undersøgelser er diagnosen ikke sikker. Ved den “våde” form vil en undersøgelse af væske fra bug- eller brysthulen ofte være afgørende. Ved den “tørre” form kan det være begrundet at udtage en celleprøve, fx fra tarmen.

FIP-positive katte udskiller ofte store mængder coronavirus i begyndelsen af sygdomsforløbet. Er der andre katte i hjemmet bør disse beskyttes mod den FIP-positive kats afføring. Hurtig diagnostik kan dermed være med til at forhindre spredning af coronaviruset til andre katte.

Har den syge kat længe boet sammen med andre katte er adskillelse fra disse ikke nødvendig, da smitten med coronaviruset sandsynligvis allerede er sket.

Direkte smitte med FIP fra kat til kat er meget usandsynligt.

Behandling

Der er en meget høj dødelighed blandt katte med FIP.

Der findes i dag ingen behandling. Katte som har fået FIP vil typisk opleve hurtig forværring og dø, men enkelte kan leve med sygdommen i længere tid.

Der eksisterer en vaccine mod FIP. Denne vaccine er dog ikke generelt anbefalet, da den ikke forebygger sygdommen specielt godt.

 

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Dette er en akut tilstand. Vi anbefaler at du opsøger dyrlæge med det samme, for at dit kæledyr kan få behandling.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.