Betændelse i hornhinden hos kat

Betændelse i hornhinden er en unik sygdom, der kun forekommer hos katte, og overvejende hos yngre katte.

Betændelse i hornhinden hos kat, eller Eosinofil Keratitis, er en sygdom der kan ses hos alle racekatte og almindelige huskatte.

Årsag

Årsagen er ukendt, men herpesvirus er påvist i mange tilfælde samtidig med eosinofil keratitis. 

Symptomer

Det ene eller begge øjne kan fra starten være angrebet. I hornhinden ses i begyndelsen et hvidt til lyserødt uklart område i hornhinden, der hyppigt starter ved den udvendige eller indvendige kant af horhinden. En slags osteagtig belægning, der klistrer let til hornhindens overflade.

Der ses også uklarhed i hornhinden omkring området og indvækst af blodårer i hornhinden og betændelse i øjets bindehinde, der bliver rød. Slimet udflåd fra øjet er  normalt og katten kniber øjnene sammen ved stærkt lys.

I nogle tilfælde er der en nedsat produktion af den vandige del af tårevæsken.

Diagnose

Dyrlægen foretager en mikroskopisk undersøgelse af et overfladisk skrab fra området i hornhinden. Ved en speciel farvning af det udtagne materiale kan der i de fleste tilfælde påvises et forøget antal af eosinofile hvide blodlegemer.

Dyrlægen kan eventuelt supplere med undersøgelse for herpesvirus.

Behandling

Behandling med specielle øjendråber kan i de fleste tilfælde fjerne sygdommen i hornhinden, men i mange tilfælde er det nødvendigt med en langvarig behandling. I starten behandles øjet flere gange daglig, men senere kan behandlingen trappes ned til en enkelt gang daglig eller hver anden dag.

I tilfælde hvor lokal behandling af øjet ikke er tilstrækkeligt, må der samtidig behandles med binyrebarkhormoner.

Ved påvisning af herpesvirus må der også behandles med medicin mod denne sygdom.