Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel

Med et yndefuldt udseende, et blidt udtryk og et vindende væsen, er cavalier king charles spaniel en populær familiehund i Danmark. En cavalier king charles er livlig, imødekommende og og social med både mennesker og andre hunde.

Fakta og information om cavalier king charles

Små spaniels har i århundrede været populære hunde hos den europæiske adel. Cavalier king charles er første gang nævnt i stambogen hos den britiske kennelklub i 1892, men menes at stamme helt tilbage fra Kong Charles I. (1600-1649). Her kan hundene ses på utallige malerier fra den tid. I 1892 havde hundene fået kortere næser end deres forfædre, da der var avlet andre moderacer ind, som eksempelvis mops. I 1926 blev der igangsæt en ihærdig indsats for at finde mere langnæsede cavalier king charles og racen begyndte at ligne den vi ser i dag.
I dag er racen fortrinsvist brugt som familiehund, da den med sit fantastiske sind passer godt ind i mange familier.

Temperament


Cavalier king charles er venlig og imødekommende af natur. Den møder mennesker, børn og andre hunde med nysgerrighed og interesse. Det er en skøn selskabshund, som knytter sig til hele familien. Da racen oprindeligt er en spaniel, kan den have noget jagt i sig. Nogle individer ynder derfor at gå på musejagt, eller måske løbe efter en fugl, der letter fra skovbunden.
En cavalier er fleksibel og omstillingsdygtig og bevarer sit legesyge sind gennem det meste af sit liv.

Aktivitetsniveau


En cavalier king charles er en moderat aktiv hund. Den trives fint med gode gåture og måske en smule træning. En cavalier king charles befinder sig fint i den moderat aktive familie, hvor gåture og leg er en fast del af hverdagen.

Pelspleje hos cavalier king charles spaniel

Pelsen er lang, blød og silkeagtig og enten glat eller med lette bølger. Pelsen kræver regelmæssig børstning, særligt på ører og faner ved bryst, hale og ben. Det er vigtigt tidligt at vænne hunden til at blive børstet, så den synes det er rart. Med gode belønninger kommer man langt.

Træning af cavalier king charles spaniel

Den lille, venlige selskabshund kan være en god træningsmakker. Den trives med positiv forstærkning og en blid og venlig fører. Den er ofte madglad og vil gerne arbejde sammen med sin fører. Træn i korte træningspas, så hunden holder fokus og engagement. Det kan være en god idé at skifte mellem at belønne med legetøj og at belønne med godbid. Har man et ønske om at træne mere målrettet på eksempelvis lydighed, rally, nosework eller andet, så er racen ofte dygtig og trænbar.

Størrelse og vægt

Højde: 31-33 cm.

Vægt: 5,4-8 kg.

Farve


Sort med brune aftegninger (tan aftegninger), ensfarvet rød, hvid med brunrøde aftegninger (denne farve kaldes blenheim), eller trefarvet (sort, hvid og brun).

Særligt for racen

Racen er kendt for sin søde, runde hundeform og sine store, runde og mørkebrune øjne. Det kan være svært at sige nej til sådan en hund, men hvis du vil undgå at din cavalier king charles løber om hjørner med dig, så er det vigtigt at være konsekvent i træningen.

Racen kan, ligesom andre selskabsracer, have svært ved at lære at være alene hjemme. Derfor er det vigtigt at du træner alene-hjemme på en god og struktureret måde.

De smukke, lange ører med bølget pels, kan have tendens til at falde ned i vandskålen, når en cavalier king charles drikker. Det betyder at den kan slæbe store mængder vand med ud på gulvet. Man kan få en særlig vandskål, som er smal og med rundede kanter, så hundens ører ikke kommer ned i vandet.

Arvelige sygdomme


Som med alle andre populære hunderacer, så har cavalier king charles også en del arvelige sygdomme i racen. Hos cavalierklubben, en specialklub under Dansk Kennel Klub, arbejder man aktivt for at forebygge disse sygdomme og fremme en sund og stærk race. Der er indført avlsrestriktioner, så begge forældredyr skal hjertescannes og DNA-testes inden de bruges i avl.

Typiske arvelige sygdomme er:

Myxømatøs mitralklap sygdom (MMVD)
MMVD er også tidligere kaldet endocardiose. Det er en fremadskridende sygdom, som rammer den store hjerteklap i venstre side (mitralklap). Den angrebne hjerteklap bliver mere og mere deform og utæt med alderen og derfor bliver hjertets pumpefunktion dårligere og dårligere. Ved at hjertescanne hunden, kan man se om hjerteklappen er deform allerede inden klappen bliver utæt. Når hjerteklappen bliver utæt kan det høres i stetoskop som en mislyd eller susen. Forskning har vist at sygdommen har en høj grad af arvelighed og derfor hjertescannes forældredyr inden avl. Mislyden gradueres fra 0 til 6, hvor 0 er ingen mislyd og 6 er kraftig mislyd.


Curly Coated Syndrome (CCS)
Sygdommen skyldes en genmutation og symptomer kan være mistrivsel hos hvalpe, krøllet og fedtet pels, øjenproblemer og udtørring af øjnene. Hvalpen vil oftest blive aflivet, da prognosen for et liv uden helbredsproblemer og konstant medicinsk behandling er dårlig. Det er muligt at genteste for sygdommen og hunde kan enten være fri, bærer eller syg. Frie hunde må parre med bærere og frie hunde. Syge hunde må aldrig bruges i avl og bærere må ikke parres med bærere.

Episodic falling syndrome (EFS)
EFS er en sygdom, der skyldes en genmutation i hunden. Sygdommen er første gang beskrevet i 1960 og findes hos flere racer. Symptomer kan være tab af balance, stiv og stikkende gang, kruming af ryggen, spasmer i ben og problemer med at rejse sig. Anfald kan udløses af motion, varme, stress eller ophidselse. Det er muligt at genteste for sygdommen og hunde kan enten være fri, bærer eller syg. Frie hunde må parre med bærere og frie hunde. Syge hunde må aldrig bruges i avl og bærere må ikke parres med bærere.

Syringomyeli
Syringomyeli er en alvorlig sygdom, hvor hjernen ikke kan være i kraniet. Læs mere om syringomyeli her.

Foder til cavalier king charles

Når du vælger foder til din cavalier king charles, er det vigtigt at du vælger et foder der dækker alle dens behov. Vælg et foder der passer til hundens størrelse og aktivitetsniveau. Da racen kan have tendens til tandsten, kan det være en god idé at give hunden tandrensende godbidder.
Racen kan have tendens til overvægt, så hold øje med din hunds vægt og juster i fodermængden efter behov.
Er du i tvivl om, hvilket foder din hund skal have og hvilken mængde, så kan du altid kontakte din dyrlæge og spørge.

Type


Selskabshund