urinsten hos hund

Urinsten hos hund

Urinsten dannes ved en udfældning af krystaller i urinblæren. Hvis urinsten sætter sig fast i urinrøret, får hunden helt eller delvis urinstop og skal hurtigt i behandling.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Hvis du oplever disse symptomer hos dit kæledyr bør du kontakte din dyrlæge.

Tryk for for nærmeste AniCura Dyrehospital

De fleste af kroppens affaldsprodukter, som udskilles via nyrerne, er opløst i urinen. Dog er nogle stoffer sværere at få opløst og kan under visse omstændigheder udfældes i urinen som krystaller. Oftest dannes krystallerne af kalcium, magnesium og fosfor. Hvis krystallerne ophobes i blæren, kan de give ophav til infektion og inflammation. Hvis der dannes større sten, opstår der risiko for akut urinstop.

Krystaldannelse sker hurtigst i urin af høj koncentration, hvorfor hunde, som ikke drikker regelmæssigt, er mere disponerede. Jo længere tid urinen bliver i blæren, desto større er risikoen for dannelsen af urinsten. 

OBS – urinstop er en potentiel dødelig tilstand, som skal behandles omgående!

Symptomer

I tilfælde af krystaller i urinen kan hunden få inflammation og bakterieinfektion i blæren og urinvejene. Læs mere om urinvejsinfektion.

Hanhunde har smallere og længere urinrør end tæver, og er derfor mere disponerede for urinstop. Hvis hunden får urinstop, får den svært ved at urinere. Det viser sig ved, at hunden kun tisser små dråber af gangen eller forsøger at urinere, uden at der kommer urin ud. Hunden kan også bruge længere tid på at urinere eller have smerter ved urinering og blod i urinen.

Diagnose

Urinkrystaller kan normalt påvises ved mikroskopering af en urinprøve. Prøven skal være frisk, helst ikke ældre end 1-3 timer. Hvis hunden har urinstop, kan urinblæren føles unormalt stor, når man klemmer på bugen. En stor blære kan også diagnosticeres ved hjælp af en røntgenundersøgelse eller ultralydsundersøgelse. De fleste urinsten er synlige på røntgen, men dog ikke alle. Til gengæld er alle urinsten synlige ved en ultralydsundersøgelse af blæren.

Behandling

Krystaller i urinen og urinsten behandles medicinsk eller kirurgisk, afhængigt af hvilken type krystaller det drejer sig om. Visse sten kan opløses ved hjælp af specialfoder. Hvis det ikke hjælper eller hvis stenene er en type, som ikke kan opløses, fjernes de fra blæren kirurgisk. Efter operationen bør hunden være på en specialdiæt, som forebygger mod dannelsen af nye urinsten. Hvis hunden har en samtidig bakterieinfektion, behandles det med antibiotika.

Hvis et akut urinstop ikke behandles, leder tilstanden til nyresvigt, hvilket kan føre til dødsfald indenfor nogle dage.  Hunden skal derfor hurtigt til dyrlægen og behandles. Ofte forsøger man at skylle urinstenene, som har sat sig fast i urinrøret, tilbage i blæren. Denne behandlingsmetode fungerer dog ikke altid, og i så fald må man fjerne urinstenene kirurgisk. Ved operationen åbnes urinrøret fra ydresiden. Hos nogle hunde lader man denne åbning blive permanent.

Prognose

Diæten er vigtig for, at hunden ikke danner nye urinsten. Hunden skal derfor fortsætte med det foder, som dyrlægen har ordineret. Desuden skal hunden have adgang til frisk vand, så vandindtaget holdes højt, og hunden skal luftes ofte, så urinen ikke bliver for længe i blæren.

Dyreejere bør være opmærksomme på tidlige symptomer på urinvejsbesvær, så hunden kan behandles hurtigst muligt.

Øvrig information om urinsten

Urinsten dannes af, at krystaller sætter sig fast på et såkaldt nidus, som er en partikel, der fungerer som en slags kerne i stenen. Urinsten opbygges af forskellige mineraler og sammensætningen varierer afhængigt af urinens mineralindhold.

Kontakt dyrlægen øjeblikkeligt

Dette er en akut tilstand. Vi anbefaler at du opsøger dyrlæge med det samme, for at dit kæledyr kan få behandling.

Find en klinik, som kan hjælpe dig.